Cât de des trebuie să faci curățenie în casă

15 mai, 2019

Dacă ai lua o lupă și ai verifica fiecare loc și obiect din casă, cel mai probabil toată ziua a-i fi cu cârpa într-o mână și soluția antibacteriană în cealaltă. În unele cazuri se justifică, în altele nu. Există obiecte din casă care au nevoie de curățare zilnică, în timp ce altele pot aștepta câteva zile fără să îți fie teamă de ochiul vigilent al soacrei.

Acestea sunt lucrurile pe care trebuie să le cureți cel mai des și motivele pentru care ar trebui să o faci:

1. Chiuveta – Zilnic

Atât cea de la bucătărie, cât și chiuveta de la baie sunt surse importante de bacterii. În general, în chiuveta de la bucătărie se formează cele mai multe bacterii din cauza resturilor alimentare și a bacteriilor din anumite alimente precum E-coli și Salmonella, care în contact cu mediul umed și cald nu fac decât a se prolifera. Chiar dacă zilnic speli chiuvetele cu apă și detergent obișnuit, iar senzația este că sunt curate, o dată pe săptămână folosește o soluție antibacteriană. Ține cont să nu speli vasele cu buretele cu care cureți chiuveta și mai ales evită să pui fructele sau legumele direct în interiorul chiuvetei pentru a le spăla, folosește mai degrabă o sită de plastic.

2. Prosoapele – La două-trei zile

Prosoapele de baie și cele de bucătărie sunt considerate a fi pepiniere de microbi și se află printre obiectele de uz casnic cu cea mai mare încărcătură de microbi care pot sta la originea unor infecții. Problema este că prosoapele rețin umezeala ceea ce permite bacteriilor să se acumuleze și să se dezvolte. Un studiu realizat de Universitatea din Arizona a descoperit bacterii poliforme (prezente de obicei în materiile fecale și care pot provoca toxiinfecții alimentare și diaree) pe 89% dintre prosoapele de bucătărie şi bacteria E. coli pe 25,6% dintre prosoape. Așadar, dacă le poți schimba zilnic ar fi ideal, dacă nu, la două-trei zile ar fi bine să o faci.

3. Mobila – La două-trei zile

Praful, deși pare inofensiv, este unul dintre cei mai comuni alergeni, astfel dacă ești o persoană care suferă de alergie la praf, atunci cunoști deja faptul că ar trebui să ștergi zilnic mobila. Alergia la praf se manifestă prin strănut, lăcrimare a ochilor și chiar pierderea mirosului în timp. Dacă ai copii mici, atunci praful trebuie de asemenea șters zilnic, altfel dacă ai o casă aerisită, fără prea multe obiecte care au tendința de a reține praful, îl poți șterge și la două-trei zile. Dar, ține cont că praful trebuie șters cu o cârpă din micro fibră curată și umezită, pentru că altfel nu vei face decât să-l împrăștii în jur.

 

4. Lenjeria de pat – O dată pe săptămână

Celule moarte ale pielii, sebum, transpirație, fire de păr, secreții sau resturi de mâncare, acestea sunt câteva dintre lucrurile care se adună zilnic pe lenjeria ta de pat și reprezintă o sursă de hrană pentru acarieni, acele microorganisme invizibile care se înmulțesc uluitor de rapid și pot provoca iritații ale pielii, alergii sau chiar astm. Tocmai de aceea, specialiștii în igienă recomandă schimbarea lenjeriei de pat cu o frecvență de o dată pe săptămână, iar în lunile de vară, când transpirația este abundentă chiar și de două ori pe săptămână. Temperatura ideală pentru a te asigura că ai distrus microbii este cuprinsă între 60-90 de grade Celsius.

5. Clanțele ușilor – o dată pe săptămână

Deși foarte rar ne gândim la ele ca fiind surse de microbi, clanțele ușilor rețin germenii foarte ușor ajungând la peste 8000 de bacterii pe ţol pătrat, spun specialiștii în igienă. O dată pe săptămână, cu o cârpă pe care ai pus puțin spirt le poți șterge în doar câteva secunde.

Ordinea este foarte importantă pentru o stare psihică bună, însă curățenia este esențială pentru a avea un organism sănătos. Dacă ai o viață plină și agitată, iar timp pentru curățenie tot mai puțin, nu neglija acest lucru și apelează la ajutorul serviciilor de curățenie profesională.