Cât de poluat e aerul din locuință și care sunt cauzele

3 iunie, 2019

Mii de oameni mor prematur din cauza aerului poluat, atât în România, cât și la nivel internațional. Și nu este o statistică apocaliptică menită să ne sperie, calitatea aerului este o realitate îngrijorătoare la nivel mondial. România a avut depășiri ale valorilor limită ale poluanților din aer, în special a dioxidului de azot și benzen, și obligația de a stabili planuri de îmbunătățire a calității aerului încă din anul 2010. Din păcate, nu vorbim doar de poluarea aerului din exterior sau din marile aglomerări urbane, ci de aerul de peste tot, inclusiv de cel din locuințele noastre asupra căruia fiecare dintre noi are posibilitatea să intervină

Din păcate, așa cum a anunțat Organizația Mondială a Sănătății, în multe cazuri aerul din locuință poate fi chiar de 5 ori mai contaminat decât cel din afară, provocând moartea prematură a milioane de persoane în fiecare an, majoritatea dintre ei fiind copii sub 15 ani, care își pierd viața ca urmare a infecțiilor acute respiratorii.

Ce putem face noi, ce poate face fiecare dintre noi în mod individual? În primul rând să fim atenți la cauzele care produc poluare casnică și să încercăm să reducem pe cât posibil acești factori poluanți. Deci, dacă vrei să respiri un aer sănătos în propria casă, iată care sunt factorii cei mai poluanți pe care ar fi bine să-i elimini:

1. Produsele de curățenie

Produsele de curățenie pentru casă conțin substanțe chimice care au efectul de a curăța bacteriile de pe suprafețele casnice, dar în același timp eliberează vapori toxici. Aceștia sunt atât de puternici, încât numai inspirarea lor poate duce la apariția problemelor de sănătate: dificultăți de respirație, durere sau arsuri în nas, ochi și gât, vomă, dureri abdominale, iritații etc. O soluție pentru a curăța casa pot fi chiar ingredientele din bucătărie precum bicarbonatul de sodiu, oțetul, zeama de lămâie sau sarea.

2. Odorizantele

Agenția de Protecție a Mediului Înconjurător din SUA semnalează că în majoritatea produselor odorizante pentru interiorul locuinței sau mașinilor se găsesc patru ingrediente comune: formaldehidă, petrol distilat, diclorbenzen (insecticid) și agenți de propulsie cu aerosoli. Termenul de „aromă” poate să ascundă de fapt un cumul de substanțe chimice. De asemenea, multe produse care oferă miros plăcut în casă conțin ftalați, asociați adesea cu alergiile și tulburările hormonale.

3. Tutunul

„Fumatul dăunează grav sănătății!” este un slogan pe care îl știm cu toții. Dar ceea ce nu știm, este că în fumul de țigară au fost identificate peste 8.000 de substanțe chimice extrem de periculoase pentru organism. Autoritățile de sănătate publică au clasificat aproximativ 100 dintre aceste substanțe ca fiind cauze sau potențiale cauze ale bolilor grave precum cancerul pulmonar, bolile cardiovasculare și emfizemul pulmonar. Printre compușii periculoși din fumul de țigară se găsesc arsenicul, benzenul, monoxidul de carbon, metalele grele precum plumbul sau cianura de hidrogen.

4. Tigăile din teflon

Folosită din ce în ce mai mult în bucătărie datorită consumului redus sau chiar deloc a uleiului, tigaia anti-aderentă este acoperită cu un polimer sintetic cunoscut cel mai frecvent sub numele de teflon. Vaporii toxici eliminați din tigaia din teflon la temperaturi ridicate sunt dăunători pentru oameni și, conform specialiștilor, mortali pentru păsări. Folosirea tigăilor de teflon la gătit a fost asociată cu greutatea mică la naștere a bebelușilor, niveluri anormale de hormoni tiroidieni, afecțiuni ale ficatului și imunitate scăzută.

5. Mucegaiul

Este inestetic, urât mirositor, însă cea mai mare problemă o reprezintă pericolul pentru sănătate. Mucegaiul este o ciupercă favorizată de umezeală și întuneric care poate cauza numeroase tipuri de infecții, de la iritații ale pielii până la afecțiuni grave ale sistemului respirator sau digestiv.

6. Acarienii

Acarienii nu se găsesc doar în praf, ci se pot impregna cu ușurință în materialele textile, în special în covor, în salteaua de pat sau în perne, unde se dezvoltă într-un ritm alarmant. Dacă nu le cureți în mod regulat, în timp, acarienii pot provoca crize de astm sau alergii.

Dacă ai nevoie de ajutor la curățenia casei, apelează la serviciile ajusto.ro! Știm ce îți dorești și avem soluția potrivită! Plata online, costuri fixe, fără bacșiș!