Cât de rău ne afectează umiditatea din casă? Iată 5 soluții de prevenire
16 octombrie, 2020Respirația, gătitul, plantele sau spălatul creează umiditate în aerul din interiorul casei. Un nivel normal de umiditate este necesar, însă prea multă umezeală poate să provoace o mulțime de probleme, atât asupra noastră, cât și asupra locuinței. Unul dintre cele mai periculoase aspecte este apariția mucegaiului care se dezvoltă în condiții de umiditate mare. Sporii mucegaiului sunt cunoscuți ca fiind vinovați de declanșarea astmului la copii sau ca motiv principal în dezvoltarea alergiilor. În plus, umiditatea excesivă poate afecta mobilierul, zidăria și chiar aparatele electrice.
Așadar, pentru a preveni cât mai bine apariția umidității în casa ta, îți prezentăm câteva soluții cheie:
1. Folosește un dezumidificator
Dezumidificatorul funcționează după următorul principiu: într-un capăt atrage aerul din cameră, absoarbe umezeala din el, iar apoi îl împrăștie înapoi în încăpere, la temperatura potrivită. Apa rezultată se scurge într-un rezervor de colectare care trebuie golit din când în când. Cantitatea colectată depinde de umiditatea din aer și de performanța umidificatorului. Capacitatea unui dezumidificator de cameră este măsurată prin numărul de picături pe care le poate îndepărta într-o perioadă de 24 de ore la o umiditate relativă de 60% și la o temperatură de 27°C.
2. Aerisește frecvent baia și bucătăria
Folosirea unei ventilații a aerului corespunzătoare este esențială în camerele unde umiditatea este foarte ridicată. În mod special pentru bucătărie și baie unde este cel mai ridicat nivel de umiditate, ține cont să aerisești după fiecare baie și după ce gătești. În bucătărie, în special în sezonul rece, folosește hota aragazului mai ales când fierbi alimente.
3. Curăță imediat zonele cu mucegai
Mucegaiul apărut pe diverse suprafețe trebuie îndepărtat cât mai repede pentru a nu se extinde. Poți face acest lucru cu ajutorul produselor din comerț care sunt concepute special pentru această problema, ori cu o soluție făcută în casă din clor și apă, în proporție de o cană de clor la trei litri de apă.
4. Nu usca hainele în casă
De preferat, hainele ar trebui uscate în aer liber sau într-un balcon bine ventilat. Dacă nu ai o astfel de posibilitate, evită să usuci hainele în interior, deoarece umiditatea va crește considerabil. Una dintre soluțiile eficiente în acest caz poate fi achiziționarea unui uscător de rufe care te va scuti de problema uscatului hainelor în interiorul casei.
5. Pregătește centrala termică pentru iarnă
În general, umiditatea apare atunci când temperatura din locuință nu este constantă, iar aici un rol important îl are centrala care trebuie să funcționeze cât mai bine. Așadar, asigură-te că mentii o temperatură optimă constantă în locuința ta, deoarece aceasta are un rol foarte important în creșterea sau scăderea umidității. Cu cât crește temperatura mai mult, cu atât scade umiditatea și invers.
Așadar, pentru a verifica dacă centrala ta funcționează optim, profesioniștii ajusto.ro îți vin în ajutor cu servicii de curățare a caloriferelor sau de curățare a instalației de încălzire din centrala termică, pentru un confort termic sporit.