Câte ore trebuie să dormi pe noapte?

7 ianuarie, 2021

Ai auzit de foarte multe ori că somnul este foarte important. Probabil ai auzit și că organismul uman are nevoie de 8 ore de somn pe noapte pentru a putea funcționa corespunzător. Însă, nu toată lumea trebuie să doarmă același număr de ore. Vârsta și anumite particularități individuale îți pot semnala câte ore trebuie să dormi pe noapte.

Conform informațiilor revizuite de National Sleep Foundation, durata minimă a somnului trebuie să fie de 7 ore. Iată numărul de ore pe categorii de vârstă și lucrurile pe care este bine să le cunoști despre somn:

cate ore trebuie sa dormi pe noapte
  • Nou-născuți (0-3 luni): 14-17 ore/zi
  • Sugari (4-11 luni): 12-15 ore
  • Copii mici (1-2 ani): 11-14 ore
  • Preșcolari (3-5 ani): 10-13 ore
  • Școlari (6-13 ani): 9-11 ore
  • Adolescenți (14-17): 8-10 ore
  • Tineri (18-25): 7-9 ore
  • Adulți (26-64): 7-9 ore
  • Vârstnici (65+): 7-8 ore

Somnul insuficient poate crea probleme de concentrare și dureri de cap

Lipsa somnului duce la iritabilitate, probleme de concetrare, dar şi apariția durerilor de cap. Dacă nu dormim suficient o perioadă mai lungă de timp, imunitatea scade şi suntem predispuşi la infecţii. În plus, riscăm să ne îngrăşăm deoarece, s-a observat că lipsa somnului creşte pofta de mâncare. De asemenea, putem avea probleme cu tensiunea arterială care duce automat la boli cardiace.
Problemele de somn pot fi cauzate de diverse probleme, precum o cameră neaerisită, o saltea de pat nepotrivită sau privitul la televizor înainte de somn.

Prea mult somn – risc de obezitate și afecțiuni cardio-vasculare

Specialiștii atrag atenția și că dacă dormim prea mult în mod regulat, creștem riscul de obezitate, dureri de spate și probleme cardiace. Potrivit studiului, se pare că somnul excesiv produce schimbări de metabolism și riscăm să dezvoltăm sindrom metabolic, o afecțiune sistemică, dificil de ținut sub control. Femeile care dorm mai mult de 10 ore pe noapte au un risc mai ridicat de sindrom metabolic.

Ora de culcare este importantă

Tot specialiştii au arătat că somnul între ora 22.00 şi 6.00 dimineaţa este mult mai odihnitor decât un somn între ora 01.00 şi 9.00 dimineaţa, indiferent că dormim același număr de ore. Însă, nici foarte devreme nu este recomandat să ne culcăm deoarece corpul este încă activ, mai ales dacă afară este încă lumină (vara)și nu vom face decât să stresăm organismul. Practic două persoane care dorm acelaşi număr de ore, dar una se culcă mai devreme, iar alta mai târziu nu vor fi la fel de odihnite.

Somnul de noapte întărește sistemul imunitar

În timpul nopții organismul nostru se reface și tot în timpul nopții, când dormim, în organismul nostru sunt secretate anumite substanțe de care corpul are nevoie pentru a funcționa optim.
Lipsa somnului conduce la scăderea răspunsului sistemului imunitar – tocmai de aceea, în perioada virozelor de sezon, specialiștii ne recomandă să dormim corespunzător (în intervalele recomandate). Astfel, organismul nostru va secreta mai multe citocine, o proteină care ne ajută să luptăm cu infecțiile.