Ce alegem pentru decorarea ferestrelor: jaluzele sau perdele?

4 aprilie, 2019

De fiecare dată când trecem pe lângă o casă, pe cei mai mulți ne apucă brusc o curiozitate și ne este imposibil să nu ne întrebăm: Ce se găsește dincolo de ferestre? Dar, ceea ce ne împiedică ochii curioși să vadă dincolo de geamuri sunt draperiile sau jaluzelele care le acoperă. De cealaltă parte a baricadei, după ce amenajarea casei se apropie de sfârșit, apare dilema în privința decorului ferestrelor în primul rând să completeze designul camerei și bineînțeles pentru ca privirile curioșilor să nu pătrundă. Ce decorațiuni ar trebui să alegi pentru decorarea ferestrelor, ce materiale, ce culori, ce modele?

De la bun început îți spunem că nu există o variantă câștigătoare, ci fiecare casă trebuie să fie personalizată în funcție de gusturile proprietarului, de poziționarea ferestrelor în raport cu vizibilitatea dinspre exterior și lumina soarelui, de designul casei. Facem împreună turul casei și îți spunem ce decorațiuni pentru ferestre se potrivesc în funcție de fiecare tip de cameră:

Living

Din punct de vedere estetic, perdelele și draperiile au efectul de a crea o atmosferă elegantă și intimă, mai ales dacă alegi culori calde și pastelate. În alegerea perdelelor, cel mai bine ar fi să alegi materiale transparente, vaporoase, care să lase lumina soarelui să pătrundă, mai ales dacă living-ul este poziționat spre nord. În cazul în care soarele stă pe tot parcursul zilei în fața ferestrelor tale din living, varianta draperiilor opace este cea mai potrivită.

Dacă vorbim despre o cameră înaltă, atunci perdelele și draperiile lungi, cu falduri bogate și texturi pline, vor aduce un plus de eleganță unui living decorat în stil clasic. Dacă în schimb, living-ul tău este mobilat minimalist și în culori neutre, poți merge pe perdele simple și draperii in culori puternice, contrastante, sau decorate cu imprimeuri.

Dacă living-ul tău are rol și de birou, și în plus ești genul de persoană foarte ocupată, poți merge pentru decorul ferestrelor pe varianta jaluzelelor care, deși nu dau ambientul cald al perdelelor și draperiilor, prezintă avantajul de a se curăța mult mai ușor.

Dormitor

La fel ca în living, perdelele și draperiile sunt cele mai potrivite și acestea ar trebui să se potrivească cu mobilierul, să fie în echilibru cu celelalte decorațiuni, ba chiar poți merge până într-acolo încât să asortezi draperiile cu covorul sau cuvertura de pe pat. Pentru a evita efectul de încărcare și pentru a menține o atmosferă relaxantă în dormitor, evită să alegi materiale cu imprimeuri complexe, în culori puternice. Atât pentru perdele, cât și pentru draperii alege o textură a materialului mai bogată pentru un plus de intimitate.

Camera copilului

Draperiile sunt ideale pentru decorarea ferestrelor camerelor de copii pentru aspectul lor foarte plăcut, mai ales dacă mergi pe un material cu imprimeuri vesele și colorate, cu personajele preferate din desenele animate. Perdelele pot fi simple din voal alb pentru a lăsa pe timpul zilei lumina naturală să pătrundă mai ales dacă aceasta este camera în care copilul citește sau își face temele.

Bucătărie

În bucătărie, draperiile și perdelele somptuoase nu prea își găsesc locul. Cel mult poți merge pe varianta perdeluțelor scurte, dintr-un material rezistent, cu o textură ceva mai groasă, care să reziste spălărilor repetate. Storurile și jaluzelele care se pot ridica sau trage rapid sunt de asemenea o idee bună, pentru că geamul va fi adesea deschis în momentul în care gătești. Ține cont că în bucătărie, înainte de aspect, ar trebui să primeze elementul practic și cel util!

Alegerea inspirată a decorațiunilor pentru ferestre poate schimba semnificativ atmosfera unei camere. Dacă ai nevoie de ajutor în amenajarea casei, un specialist Ajusto va găsi împreună cu tine cea mai bună variantă pentru proiectul tău!

preloader