Ce beneficii are Yoga pentru sănătate: 5 motive pentru a practica

23 octombrie, 2020

Yoga, panaceul despre care multe persoane vorbesc. Remediu pentru stres, anxietate, dureri de spate sau afecțiuni cardiovasculare. Într-adevăr, yoga este o activitate care aduce o mulțime de beneficii pentru sănătate, iar acest lucru este dovedit de cercetări de specialitate și de mărturiile celor care practică acest tip de sport.

Yoga provine din sanscrită – „yuji” înseamnă uniune – de aici rolul de a echilibra mintea și corpul. Practicând yoga, îți vei antrena corpul să fie suplu și sănătos, iar mintea să fie eliberată de griji și responsabilități. Iată, așadar, 5 beneficii asupra corpului și minții și totodată 5 motive pentru a te apuca de yoga:

beneficii Yoga

1. Scade nivelul stresului

Ca alte forme de exerciții fizice, și yoga stimulează producerea de endorfine. Endorfinele sunt neurotransmițători care activează hormonii fericirii despre care se știe că îmbunătățesc starea de spirit, reducând simptomele de anxietate și depresie. În plus, practica yoga evidențiază importanța trăirii în momentul prezent și găsirea unui sentiment de pace, stări care ar putea ajuta la tratarea anxietății.

2. Ameliorează stările de anxietate

Unul dintre scopurile principale ale practicării de yoga este relaxarea. Anxietatea, în general, se caracterizează prin creșterea pulsului și respirații sacadate, superficiale, care pot provoca o senzație de amețeală și leșin. Cel mai important aspect al yoga este concentrarea asupra respirației și restabilirea calmului. Ritmul respirației are un impact direct asupra stării psihice, de aceea exercițiile de yoga pot fi folosite pentru liniștirea minții și pentru inducerea unei stări de calm.

3. Îmbunătățește sănătatea inimii

Orice tip de yoga care te relaxează și nu se simte ca un exercițiu fizic complicat este o alegere bună. Ritmul cardiac și tensiunea arterială ar trebui să fie mai mici atunci când termini o ședință de yoga. În plus, față de îmbunătățirea sănătății inimii, anumite studii sugerează că practica yoga poate reduce și inflamațiile din corp. Inflamația este un răspuns imunitar normal, dar inflamația cronică poate contribui la dezvoltarea unor boli pro-inflamatorii precum bolile de inimă, diabetul și cancerul.

4. Crește forța musculară

Pe lângă îmbunătățirea flexibilității corpului, yoga ajută la creșterea forței musculare și lucrează cu grupuri musculare foarte specifice, dar menținerea pozițiilor nu se dorește să fie incomodă, ci se crește treptat dificultatea în funcție de experiența acumulată. Există astfel poziții specifice în yoga care sunt concepute pentru a crește puterea și construi masa musculară.

5. Previne durerile de spate

Practica și aplicarea consecventă a exercițiilor de yoga vor avea ca rezultat o postură îmbunătățită. Spre deosebire de multe alte forme de exerciții fizice, yoga ajută la întinderea articulațiilor, a tendoanelor, a inclusiv a coloanei verterbrale, pe care o detensionează. Asanele din seriile de aliniere care întăresc părțile corpului, ajutând la menținerea curburii naturale a coloanei vertebrale, sunt o parte importantă a reducerii sau evitării durerilor inferioare de spate.

Scopul final al practicării yoga, dacă ar fi să numim doar unul, este relaxarea completă. Așa că, dacă îți dorești un moment de liniște în fiecare zi, ce spui de un yoga swing, un hamac special pentru diferite poziții de yoga. Apelează la specialiștii ajusto.ro pentru un serviciu profesional de instalare!

preloader