
Ce este apa dură? 5 efecte neplăcute pe care le produce
3 februarie, 2022Depunerile de calcar pe instalațiile sanitare, electrocasnice sau veselă au devenit o problemă majoră în foarte multe case. Acea substanță albă este cauzată de cantitatea de calcar și magneziu din apă. Cu cât este mai mare concentrația de minerale din apă, cu atât apa ta este mai „dură”.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), apa dură nu are efecte adverse asupra sănătății, dar poate cauza unele probleme în special pentru instalațiile sanitare și electrocasice. Dacă ai apă dură, probabil că ai văzut un reziduu alb în chiuvetă, pe bateriiile de inox sau chiar pe vasele de sticlă.
Iată care sunt semnele care îți transmit că apa este dură și efectele pe care aceasta le produce:
1. Modificarea gustului
Poți recunoaște ușor apa dură dacă o consumi. Vei observa imediat că are un gust neobișnuit, ușor sărat sau amar din cauza cantității mari de minerale care sunt dizolvate în apă. Există persoane care nu sunt deloc deranjate de acest gust, ba dimpotrivă le place.
2. Depunerile de calcar în conducte/aparatele electrocasnice
Cu trecerea timpului, mineralele din apa dură se vor depune pe interiorul țevilor și a aparatelor care utilizează apa. Pe măsură ce mineralele se acumulează, se creează un strat gros de calcar care acoperă interiorul țevilor și al aparatelor. Mașina de spălat vase, mașina de spălat rufe, fierul de călcat cu aburi, aparatul de făcut cafea sunt câteva dintre electrocasnicele care au de suferit din cauza apei dure. Depunerile din interiorul acestor aparate le afectează funcționarea.
Probleme cauzate de acumularea de calcar sunt:
- Presiune redusă a apei
- Conducte de apă înfundate
- Conducte corodate
- Aparate deteriorate (în special fierbătoarele de apă)
- Facturi mai mari la încălzirea apei / energia termică.
3. Vase din sticlă cu aspect neplăcut
Dacă apa este dură vei observa reziduurile lăsate în urmă pe vasele din sticlă. Apa dură lasă în urmă o peliculă albă, cretoasă, pe vasele de sticlă, de care poate fi greu de scăpat. De fapt, un studiu a constatat că proprietarii de case cu apă dură cheltuiesc de obicei cu 50% mai mult pe mașina de spălat vase și detergent de rufe doar pentru a contracara reziduurile de apă dură.
Testul paharului este o metodă rapidă și eficientă pentru a afla dacă apa din locuința ta este dură. Ia un pahar curat, spală-l la robinet și apoi așteaptă să se usuce natural, fără să îl ștergi. Dacă paharul va avea urme mici și albe înseamnă că apa cu care l-ai spălat conține săruri și este, așadar, o apă dură.
4. Reducerea eficacității detergenților
Unul dintre efectele neplăcute ale apei dure este faptul că vei observa că săpunul sau gelul de duș nu mai fac așa mult clăbuc. Apa bogată în minerale îngreunează formarea spumei și nu lasă produsele de îngrijire să se dizolve corespunzător. Același lucru se întâmplă și cu detergentul de vase sau de rufe, astfel de multe ori vei vedea reziduri de detergent nedizolvat.
5. Iritarea pielii
Apa dură poate avea efecte negative asupra pielii, mai ales dacă suferi de piele sensibilă. În primul rând, apa dură face săpunul să se dizolve mai greu, iar asta înseamnă că reziduurile vor rămâne pe piele atunci când tu crezi de fapt că te speli și le îndepărtezi. O piele necurățată corespunzător acoperă porii, ceea ce poate cauza acnee sau inflamații.