Ce este travertinul și cum îl folosești în amenajare interioară

Ce este travertinul și cum îl folosești în amenajare interioară

31 mai, 2022

Ce este travertinul? Apa din adâncuri, extrem de fierbinte dizolvă calcarul. Piatra de travertin ia naștere la gura unor izvoare termale bicarbonatate, care ies din calcare sau traversează roci bogate în carbonați, ioni de carbonat de calciu ca și dioxid de carbon. Când ajunge la suprafață, apa se evaporă lăsând în urmă calcarul care se întărește.

Piatra formată este foarte poroasă, de la bulele de gaz existente în soluție. Piatra de travertin este cunoscut drept o marmură poroasă, foarte populară ca piatră ornamentală, mai ales în arealul mediteraneean, ușor de prelucrat și suficient de ieftină în comparație cu calcarul sau marmura. Piatra de travertin este o piatră naturală cu nuanțe de la crem până la brun, cu varietăți speciale și mai rar întâlnite de galben, roșu, argintiu sau combinații.

Mozaicurile din travertin reprezintă o soluție adecvata pentru placarea pereților curbi sau a stâlpilor tip coloană, iar in combinație cu plăcile din travertin, varietatea suprafețelor placate este aproape nelimitată. Brâurile și bordurile din mozaic precum și brâurile tăiate cu jet de apă reprezintă elemente de decor, care aduc frumusețe și rafinament în orice ambient.

travertin baie

Tipuri structurale de travertin

  • Travertine compacte, care sunt dense și stratificate în bancuri groase, de 20 la 40 m și stratificate în lamine subțiri, milimetrice, sunt albe, alb-gălbui, brune, care alternează în întreaga crustă. Se presupune că stratificarea se datorează depunerii sezoniere, în sensul că vara s-au depus benzile mai groase și deschise la culoare, iar iarna benzile subțiri și închise la culoare. Aceste travertine se mai cunosc și sub denumirile de onyxul peşterilor sau marmură onyx.
  • Travertine spongioase poroase, care sunt albe și ușoare, și s-au format prin depunerea biochimică provocată de activitatea organismelor acvatice, în special alge albastre, care au reţinut, prin fotosinteză CO2 și au provocat precipitarea carbonaţilor.

Care este travertinul de placare

Travertinul, care este utilizat în mod obișnuit pentru pardoseli dar și ca piatră pentru acoperit pereții, este disponibil în patru stiluri sau texturi de bază:

  • Periat este travertinul cu un finisaj mat, non-reflectorizant, datorită tratamentului cu peria de sârmă.
  • Șlefuit este la jumătatea distanței dintre mat și lucios, creând un aspect echilibrat, lustruit subtil.
  • Lustruit este travertinul lucios, lustruit într-un stil atrăgător, sofisticat.
  • Travertinul prăbușit este tratat pentru a arăta în vârstă și rustic, deschizând un portal de stil către lumea antică

Cu această gamă largă de stiluri texturale, cu o paletă de culori caldă și care variază de la rugină la bej sau argintiu la gri, cu o compoziție durabilă care poate rezista chiar și la uzură grea, piatra de travertin face un plus atemporal, dar la modă, pentru orice casă sau apartament.

travertin

Avantajele și dezavantajele placării cu travertin

Beneficiile placării cu travertin constau în:

  • Frumusețea pietrei de travertin este imposibil de negat, generoasă și clasică în același timp.
  • Durabilitatea este evidentă cu un tratament și o întreținere corespunzătoare, travertinul se opune zgârieturilor și crăpăturilor, fiind perfect pentru casele cu copii mici sau animale de companie mari.
  • Placarea cu travertin ridică întotdeauna valoarea imobilului.

Dezavantajele placării cu travertin constau în:

  • Întreținerea travertinului nu este foarte facilă, el trebuind să fie sigilat în timpul instalării, apoi resigilat la fiecare trei până la cinci ani, pentru a fi protejat împotriva umezelii, colorării și a altor deteriorări.
  • Este un tip de piatră relativ moale care trebuie să nu fie tratat cu duritate.
  • Ca și alte pardoseli de piatră, ideale pentru climă caldă, poate fi un dezavantaj în sezonul rece.

Cum folosim travertinul la amenajarea locuinței

În general travertinul este poros. Dacă porii se închid cu praf de ciment, prin șlefuire și lustruire, travertinul capătă o suprafață la fel de fină ca marmura, dând însă senzația de suprafață caldă. În comerț, travertinul se găsește în două forme, chituit sau nechituit.

Travertinul chituit, spre deosebire de cel nechituit, este substanțial mai puțin poros, porii fiind închiși cu o substanță specială. Datorit[ naturii poroase, travertinul necesită utilizarea tratamentelor de impermeabilizare.

amenajare travertin

  • Placarea pereților și a pardoselii în baie cu travertin este poate una din cele mai bune alegeri. Piatra de travertin, în culori neutre, fie bej sau fie gri, creează o atmosferă plăcută și se poate combina cu orice design dorim. Cu siguranță o cadă de baie albă de centru este alegerea cea mai bună. Dacă pereții sunt din sticlă, efectul de deschidere este neîndoelnic. La fel, o cadă alcove sau combo, încadrată cu travertin arată foarte bine și se potrivește oricărui design.
  • O terasă placată cu travertin este o soluție deosebit de elegantă, iar dacă placajul este același și în living, existând o continuitate a acestuia în interior și exterior, balustrada pot fi la rândul ei din fier și sticlă, cu terminație de lemn natural, eventual ca pereții livingului. Pereții și stâlpii, fie că sunt de interior sau exterior este preferabil să fie acoperiți cu piatră neșlefuită, ideală fiind piatra de râu sau un calcar lumachelic.
  • Un aranjament de mare impact poate fi un șemineu din travertin prăbușit, așa numitul tumbled, lucrat într-un stil ușor rustic, nu foarte bine finisat și nechituit. Lucrarea va fi de mare efect dacă pardoseala va fi din cherestea de lemn, mai închisă la culoare, pe un fond al peretelui deschis la culoare.
  • Travertinul este evidențiat foarte tare de contrastul de culoare în care este folosit. Astfel o scară de travertin din galeria unui duplex, mărginit de un perete de abanos, scoate în evidență eleganța acestor materiale.
  • Un aranjament deosebit poate fi și un șemineu pe gaz, așezat într-un perete de travertin din zona de dining. Acest șemineu poate fi la fel de bine și de colț dar într-o încăpere mai specială.

Decorarea cu acest material, conferă ambianțelor eleganță, armonie și stil. Plăcile de travertin sunt folosite pentru amenajarea clădirilor, atât la interior, cât și la exterior, la placarea fațadelor, pereților interiori și a pardoselilor, la pavarea curților sau a aleilor din grădini sau parcuri.