Ce este un gard din gabioane? Avantaje și dezavantaje

Ce este un gard din gabioane? Avantaje și dezavantaje

22 iulie, 2022

Termenul gabioane vine de la cuvântul italian „gabbione”, care înseamnă „cușcă mare”. Probabil ai observat astfel de structuri pe cursurile râurilor, în plimbările tale pe la munte. De prin secolul XIX-lea au început să fie folosite frecvent gabioane în domeniul ingineriei civile, pentru împiedicarea erodării solului. Inițial, aceste sisteme erau făcute din răchită. În ultimii ani și-au făcut lor în curțile și casele oamenilor ca ziduri de sprijin și în grădini ca garduri, ca ornamente sau mobilier de gradină, chiar ca pereți.

Structuri grele, durabile, permeabile și mai prietenoase cu mediul în comparație cu alte soluții, cum ar fi cele din beton, de exemplu, sunt deseori folosite de arhitecți în proiectele lor, nu în ultimul rând pentru aportul pe partea estetică.

Un exemplu în acest sens este gardul de gabioane, care are un efect atât estetic ,cât și funcțional. El poate fi utilizat în peisaj ca perete de sprijin, pereți decorativi, pereți de ședere, pereți de accent și multe altele.

gard din gabioane

Ce este un gard din gabioane?

Gabionul este un recipient de sârmă, care poate conține orice fel de material anorganic. Poate forma structuri flexibile, permeabile, care funcționează bine în stabilizarea țărmurilor împotriva eroziunii. Gabioanele nu trebuie confundate cu bastioanele, care sunt gabioane căptușite de obicei cu un geotextil care îi permite să fie umplut cu materiale anorganice cu o granulație mult mai mică, în loc de roci.

Un gard din gabioane constă din coșuri dreptunghiulare din plasă de sârmă de oțel, care, atunci când sunt umplute cu pietre mici, formează o secțiune care poate fi plasată într-un perete. Mai multe gabioane pot fi alăturate împreună sau stivuite unul peste celălalt astfel încât să formeze un gard. Funcția lor oferă o barieră în calea proceselor de eroziune întârziată și lentă, cauzate de apă sau de infiltrarea excesivă pe pante abrupte sau ușoare.

Un gard din gabioane este, în cele mai multe cazuri, format din pietre naturale de râu prinse în structuri cu panouri metalice sau în plase zincate sudate sau împletite. Acest gard de gabioane are atât un rol decorativ, cât și de protecție a suprafeței împrejmuite. Potrivit pentru orice design arhitectural, acest tip de gard este întâlnit atât în zonele urbane, cât și în cele rurale.

Materiale necesare pentru construirea unui gard din gabioane

Materialele de care vei avea nevoie pentru construirea unui gard din gabioane sunt:

  • Stâlpii și materialul de rezistență – Materialul ce formează celulele poate fi din panouri metalice sau sârmă zincată.
  • Materialele de umplutură – Cel mai des întâlnit este gardul de gabioane din piatră naturală, însă îți poți realiza împrejmuirea casei prin celule cu cărămidă mărunțită, granit, marmură, bucăți de beton, materiale de construcții de dimensiuni mici, bazalt, sticlă sau lemn.
  • Poarta – Alege o poartă rezistentă ce se potrivește cu designul ales pentru un gard de gabioane.
  • Materiale consumabile – Materialele consumabile sunt în principal accesoriile de prindere precum șuruburile, clemele și încuietorile.
  • Echipamentul de protecție – Pentru orice proiect de construire, renovare sau modernizare, asigură-te că folosești echipamentul de protecție adecvat.

gard din gabioane

Modalitatea de realizare a unui gard de gabioane

Înainte să te apuci de construcție asigură-te că structura solului este suficient de rezistentă pentru a susține greutatea gardului. Dacă este un pământ moale, mlăștinos sau denivelat există riscul prăbușii gardului sub propria greutate.

În prima etapă specialiști proiectează gardul, indicând lățimea și înălțimea ideală, funcție de materialele utilizate și greutatea pe care o poate suporta solul în zona de amplasare. Se măsoară cu atenție perimetrul de lucru și se fixează locul gabioanelor, știind că acestea se fixează alternativ cu polii de susținere. Asigură-te că o treime din lungimea polilor este înfiptă în pământ. Pentru o rezistență sporită pot fi betonați.

Distanța maximă dintre doi poli este de maximum doi metri, astfel încât să poți atașa de ei gabioanele, cu ajutorul unor cleme de sârmă. Acestea trebuie montate din 25 în 25 de cm. În cazul în care gabioanele au o înălțime ce depășește un metru, se recomandă ca tijele de suport să fie montate în centrul gabioanelor.

După umplerea blocurilor, acestea vor fi prinse cu capace realizate în același stil, cu panourile metalice sau sârmă fixate prin rame speciale și încuietori. Urmărește întreaga lungime a gardului pentru a corecta zonele imperfecte.

gard din gabioane

Avantajele gardurilor din gabioane

Un gard din gabioane vine cu o mulțime de avantaje, așadar dacă te interesează un astfel de model, iată care sunt pucntele forte:

  • Au o durată de viață lungă, de peste 30 de ani, dacă sunt realizate corect.
  • Un gard din gabioane oferă intimitate, protecție pentru vânt si poate constitui o bariera eficientă împotriva zgomotelor urbane.
  • Permeabilitatea le permite o bună drenare.
  • Au un aspect natural, în special dacă sunt umplute cu materiale locale.
  • Sunt ușor de instalat, nefiind nevoie de fundație. Ba chiar, pe măsură ce golurile dintre pietre sunt umplute de plante și de pământ, devin tot mai rezistente.
  • Sunt prietenoase cu mediul înconjurător în comparație cu structurile din beton și ciment, atunci când sunt folosite materiale locale sau materiale reciclate în urma construcției casei. Astfel se elimină emisiile asociate cu transportul. În plus, pot fi demontate pentru curățare si rezincare și refolosite încă mulți ani.
  • Asigura o ventilație pasivă, întrucât permit circulația aerului, aspect pe care îl vor aprecia și plantele din gradină. Gardurile din gabioane pot fi acoperite cu plante cățărătoare.

Dezavantajele structurilor din gabioane

  • În cazul în care piatra trebuie adusă de la distanță, transportul poate fi costisitor, chiar și poluant.
  • Umplerea unui gabion poate fi o muncă migăloasă, pentru protejarea coșurilor fiind recomandat ca pietrele să fie așezate cu mâna, una câte una. Unii ar putea considera totuși o astfel de activitate ca fiind relaxantă.
  • Pereții gabionului trebuie inspectați în mod regulat pentru a le asigura integritatea și a i putea remedia rapid.

Un gard din gabioane se poate construi foarte ușor. Vei avea nevoie de plasele de gard pe care le poți achiziționa ca bucăți separate sau ca întreg. Ulterior le vei umple cu diferite tipuri de piatră, în funcție de preferințe și stilul de amenajare a curții.

 

preloader