Ce înseamnă hidratare corectă: 7 motive pentru a bea mai multă apă

17 septembrie, 2020

Probabil ai auzit frecvent că apa este importantă pentru sănătate. Și, cel mai probabil, ai reținut ideea că organsimul are nevoie de hidratare și că fiecare persoană ar trebui să bea apă în fiecare zi. Este perfect adevărat, însă există mai multe motive pentru care apa este elementul esențial vieții, iar consumul de apă este important.

Fără doar și poate, fiecare persoană ar trebui să bea apă în fiecare zi. În general, se recomandă consumul a 2 litri de apă pe zi. Totuși, având în vedere că suntem diferiți, cantitatea de apă pentru a ne hidrata poate fi mai mică sau mai mare, de la o persoană la alta.

Indiferent de stilul de viață sau activitățile desfășurate, iată 7 motive pentru a bea mai multă apă:

hidratare corecta

1. Reglează temperatura corpului

A rămâne hidratat este esențial pentru menținerea temperaturii corpului. Corpul tău pierde apă prin transpirație în timpul activității fizice și în medii cu temperatură ridicată. Transpirația îți menține corpul răcoros, dar temperatura corpului tău va crește dacă nu completezi apa pe care o pierzi. Dacă transpiri mai mult decât de obicei, asigură-te că bei multă apă pentru a evita deshidratarea.

2. Ajută la eliminarea toxinelor

Corpul uman folosește apă în procesul de transpirație, urinare sau digestie. Prin toate aceste procese fiziologice, organismul se eliberează de toxine. Lipsa apei din organism afectează rinichii, favorizând formarea nisipului și a calculilor renali, cât și apariția infecțiilor urinare, boala care impune apoi, un consum foarte mare de lichide pentru eliminarea bacteriilor din vezica urinară.

3. Ajută la crearea salivei

Apa este o componentă principală a salivei. Saliva include, de asemenea, cantități mici de electroliți, mucus și enzime. Este esențial pentru descompunerea alimentelor solide și menținerea gurii sănătoase. În general, corpul produce suficientă salivă cu un aport regulat de lichide. Dar, producția de salivă poate scădea ca urmare a vârstei sau administrării anumitor medicamente.

4. Protejează țesuturile și articulațiile

Deshidratarea aduce probleme în buna funcționare a sistemelor interne. Durerea de articulații poate fi deci și un simptom al deshidratării organismului. Dacă nu bei suficientă apă și nici nu ai o alimentație bogată în alimente care hidratează organismul, este posibil să te confrunți cu deshidratarea și simptomele acesteia – dureri de cap, oboseală și dureri articulare.

5. Crește performanța fizică

Este esențial să bei multă apă în timpul activităților fizice. Sportivii pot transpira până la 6-10% mai mult decât în mod obișnuit. Deshidratarea afectează puterea și rezistența corpului. Efectele negative ale exercițiilor fizice la căldură fără suficientă apă pot include afecțiuni medicale grave, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale și hipertermia. În unele cazuri, deshidratarea extremă poate provoca convulsii și chiar moarte.

6. Menține sănătatea inimii

Apa, în cantitate suficientă, menține sănătatea inimii. Când organismul este hidratat corespunzător, sângele este alcătuit în proporție de 94% din apă, iar atunci când acesta este deshidratat, în special pentru o perioadă lungă de timp, sângele devine mai gros și îngreunează circulația sângelui, contribuind astfel la creșterea tensiunii arteriale. Practic, apa ajută circulația sângelui, împiedică formarea cheagurilor de sânge, reglează nivelul colesterolului și scade tensiunea arterială.

7. Previne îmbătrânirea pielii

Apa este cea mai importantă în hidratarea pielii, deoarece „împinge” celulele către epidermă, ceea ce mai „nivelează” ridurile și alte semne ale trecerii timpului de pe pielea ta. Consumul corect de apă este prima condiție a menținerii sănătății pielii, deoarece contribuie la hidratarea țesutului cutanat, susținerea producției de colagen și prevenirea deshidratării. Aplicarea de creme și loțiuni nu poate substitui sursa de apă din interior, care alimentează celulele cutanate și amână apariția ridurilor și a liniilor fine.

Dacă observi unul sau mai multe semne din exemplele de mai sus, este timpul să faci o schimbare în viața ta și să crești consumul de apă. Indiferent că vorbim despre folosirea unui purificator de apă, instalarea unui filtru de apă, de creșterea consumul de lichide sau de fructe, pentru a te bucura de un corp și o minte sănătoasă, acordă o atenție sporită hidratării organismului.

preloader