Ce înseamnă ignifugarea lemnului și de ce este importantă

17 mai, 2021

Îngrijirea și protecția lemnului este foarte folosită în construcții chiar și după efectuarea acestora deoarece reprezintă o acțiune, pe cât de necesară, pe atât de benefică, de ea depinzând atât sănătatea noastră și rezistența lemnului, dar și confortul nostru. Mai mult decât atât, costurile pentru combaterea atacurilor biologice active ale lemnului sunt de obicei mult mai ridicate decât cele de prevenire.

Procesele de tratare a lemnului

Ignifugarea este primul pas în tratarea lemnului, fiind o protecție pasivă la foc și constă în aplicarea unor produse ignifuge. Unele din aceste produse sunt sub formă de pulbere ce se dizolvă în apă și se aplică pe suprafețele din lemn care sunt expuse spre interior. Produsele ignifuge sub formă de lac, au și proprietăți hidrofuge, lăsând un aspect lucios.

Antiseptizarea este un alt proces care acționează impotriva insectelor și ciupercilor pe care lemnul din natură le are în componență, dăunători ce pot afecta structura de rezistență a lemnului. Realizarea protecției insecto-fungicidă se face prin încălzirea în înterior a lemnului până la 250⁰C cu scopul de a omorâ insectele și ciupercile prin fierbere.

Hidrofugarea este o protecție care acționează împotriva umidității și a intemperiilor și se poate realiza prin intermediul unor lacuri care se aplică până la acoperirea porilor pentru ca apa să nu pătrundă în interiorul lemnului, iar materialul să rămână neschimbat pe toata perioada anului.

ignifugarea lemnului

Ce înseamnă ignifugarea?

Fie că vorbim despre o casă de vacanță sau una pentru uz zilnic, construită sau numai mansardată cu lemn, de orice tip ar fi acesta, ignifugarea lemnului este absolut necesară, atât pentru a evita înmulțirea dăunătorilor, precum termitele, cât și al riscului de propagare al unui incendiu.
Lemnul este un combustibil ce se aprinde rapid, mai ales dacă este și bine uscat, iar în cazul unui incediu, oricât de mic, există riscuri uriașe de propagare al acestuia, care pot nărui întreaga locuință, ba chiar și pe cea a vecinilor.
Pentru a evita astfel de situații, dar și pentru confortul psihic al locatarilor, se apelează la o firmă de ignifugare, care aplică niște soluții ignifuge speciale, fie pe construcția din lemn, fie pe acoperiș.

Prin ignifugarea lemnului se înțelege, în fapt, o echipă de specialiști care aplică un mix de soluții ignifuge, special creat pentru a încetini sau reduce procesul de ardere. Procesul de ignifugarea lemnului se poate realiza prin două procedee, în funcție de tipul locuinței, astfel:

  • Ignifugarea prin imersie este procedura ce se adresează strict locuințelor aflate în faza de proiect și presupune tratarea lemnului ce urmează a fi folosit la construcție, prin scufundarea acestuia într-o soluție ignifugă. Deși acest tratament oferă avantajul ignifugării lemnului în profunzime, fiind cel mai eficient, principalul dezavantaj este legat de timpul de realizare îndelungat.
  • Ignifugarea prin pulverizare sau prin metoda pensulară este tratamentul ce se realizează în cazul construcțiilor deja existente, care nu pot fi dezasamblate, dar și în cazul celor neasamblate. Metoda este de aplicare superficială a soluției de ignifugare prin pulverizare sau pensulare și deși nu atinge eficiența ignifugării prin imersie, își face foarte bine treaba și într-un timp relativ scurt.

In urma tratamentului aplicat pentru ignifugarea lemnului și a derivatelor din lemn, materialului i se confera o rezistență sporită la foc. Dacă apare o sursă de foc, materialul nu numai că va avea o rezistență sporită, dar aprinderea se va realiza într-un timp mai îndelungat, dar va avea și proprietatea de a inhiba flacăra în momentul îndepărtării sursei de foc. Practic după ce se îndepărtează flacăra, materialul supus tratamentului de ignifugarea lemnului nu va arde cu flacără, fapt care va împiedica o extindere rapidă a incendiului.

ignifugarea lemnului

Cum funcționează tratamentele de ignifugare asupra lemnului?

În cazul caselor sau al structurilor din lemn, aplicarea substanțelor inhibitoare de flacără, de tip 3 în 1 creează un strat ce absoarbe gazele inflamabile, care pot fi rezultate din descompunerea materialelor combustibile, formând astfel o barieră protectoare împotriva focului.
Trebuie subliniat faptul că ignifugarea lemnului nu exclude riscul unui incendiu, dar îi încetinește viteza. De asemenea, substanțele ignifuge izolează sursa incendiului, fără ca focul să se extindă. Și, la fel ca orice alt tratament aplicat lemnului, și ignifugarea are un termen de valabilitate, pentru a fi eficientă împotriva dăunătorilor și a incendiilor, trebuie realizată înaintea datei de expirare sau ori de câte ori se impune, mai ales când este expusă în exterior.

Iată câteva dintre cele mai importante avantaje ale aplicării soluțiilor ignifuge asupra lemnului:

  • Siguranța proprietarilor;
  • Durata de viață extinsă a lemnului;
  • Costuri de administrare și întreținere reduse;
  • Limitarea apariției și extinderii unui eventual incendiu;
  • Realizată încă din stadiul de proiect, ignifugarea reduce costurile unei construcții;
  • Polițele de asigurare ale locuințelor vor fi mult mai mici;
  • Soluții de tip 3 în 1, oferă prevenție împotriva insectelor, ciupercilor și au rol ignifugant.
ignifugare lemn casa

Ce nu trebuie să uităm în procesul de ignifugare a lemnului

Importanța procesului de ignifugare a podului casei este indiscutabilă, având în vedere întrebuințarea pe care un astfel de spațiu o are, aceea de păstrare a unei serii variate de bunuri, obiecte, sau chiar și provizii. Așadar, indiferent de ce tip de construcție vorbim, operațiunea de ignifugare pod este esențială. Majoritatea podurilor casei sunt realizate din lemn, așadar, în ceea ce privește procesul de ignifugare pod, acesta nu diferă cu nimic de ignifugarea efectuată pentru orice altă construcție sau obiect din lemn.

Șarpanta se referă la scheletul propriu-zis de rezistență al oricărui tip de acoperiș, indiferent de natura învelitorii. De regulă, la construirea șarpantelor este utilizat lemnul de rășinoase sau lemnul de foioase, semiprelucrat sau prelucrat. Protecția împotriva focului a unui acoperiș începe cu operațiunea de ignifugare șarpantă, elementul de rezistență care susține învelitorile și asigură, la propriu, un acoperiș deasupra capului.

Fie că vorbim de suprafațe necirculate din lemn, specifice unei construcții de orice tip, sau de spațiul propriu-zis din spatele casei, care servește drept loc pentru relaxare, în ambele cazuri se impune operațiunea de ignifugare terasă. Numai prin intermediul acestui tratament se mărește rezistența materialului lemnos împotriva acțiunii focului, fapt ce duce la întârzierea arderii și posibilitatea de a interveni prompt în cazul izbucnirii unui incendiu. În cadrul tratamentului de ignifugare terasă, trebuie respectate aceleași reguli ca și în cazul altor lucrări de acest gen realizate pe suprafețe din material lemnos, calitatea și durabilitatea ignifugării depinzând în mare parte de acest aspect.