Ce înseamnă sustenabil? 5 moduri pentru a avea un stil de viață sustenabil

21 aprilie, 2021

Interesat de un stil de viață sănătos și cu un impact cât mai mic asupra mediului înconjurător? Un stil de viață sustenabil înseamnă să consumi mai puține resurse, prețuind calitatea și nu cantitatea. Dar, în același timp nu înseamnă adoptarea unor măsuri radicale, ci respect pentru oameni, pentru mediul înconjurător și respect pentru viitor.

Oricine poate avea un stil de viață sustenabil făcând alegeri responsabile, conștiente. E important să cunoaștem că alegerile noastre zilnice, conștiente, repetate, pot avea un impact pozitiv uriaș.

sustenabilitate

1. Reduce, refolosește, repară și reciclează

Cei 4R sunt pilonii de bază pentru un stil de viață sustenabil. Încearcă pe cât posibil să nu cumperi lucruri noi în baza unui impuls de moment. Înainte de a arunca un lucru întreabă-te dacă nu cumva poți să faci altceva din el. O piesă de mobilier poate fi vopsită sau transformată într-un nou obiect pentru casă. De exemplu, o ușă veche din lemn poate deveni baza unei mese sau tăblie de pat. De asemenea, fă-ți un obicei din a separa gunoiul pentru a recicla hârtia, plasticul și sticla.

2. Economisește energie

Iluminatul, încălzitul și ventilatul natural sunt trei surse majore de consum de energie. Dacă îți construiești o casă, poziționează-o în funcție de soare astfel încât să ai lumină naturală cât mai multe ore din zi. De asemenea, atunci când construiești sau amenjezi o casă materialele de construcție trebuie alese astfel încât iarna să conserve căldura și vara să țină răcoare.
Dacă ai o casă mai veche sau intenționezi să cumperi o casă nouă, un audit energetic te va ajuta să determini punctele unde clădirea pierde energie. Astfel vei putea alege soluțiile de eficientizare, pe termen lung, în reducerea semnificativă a costurilor facturilor de energie.

3. Adoptă un stil de viață minimalist

Curentul minimalist este un stil de viață axat pe simplitate și cu accent pe lucrurile funcționale, de care ai cu adevărat nevoie. Asta înseamnă să utilizezi fiecare lucru pe care îl deții la maximum, pentru a-și îndeplini scopul. Stilul de viață minimalist înseamnă și să reciclezi și să refolosești pe cât de mult posibil, susținând astfel producția de bunuri sustenabile și reducând totodată risipa de materiale.
Poate fi vorba de simplificarea garderobei și renunțarea la hainele pe care nu le-ai mai folosit de ani de zile, de a face cadou cărțile pe care le ții în bibliotecă sau pe care le-ai citit, să eliberezi spațiile de depozitare de toate lucrurile adunate în timp, dar și de conștientizarea de a cumpăra lucruri de care ai nevoie.

4. Folosește soluții naturale de curățenie

Produsele de curățare făcute în casă sunt un bun exemplu de acțiune de protejare împotriva poluării mediului înconjurător. Se știe că substanțele toxice din produsele comerciale reprezintă unul dintre cei mai importanți factori de poluare în casă. Apelează la metode naturale bazate pe ingrediente pe care le ai deja în casă, precum oțetul, zeama de lămâie, bicarbonatul de sodiu sau uleiurile esențiale. Poți citi acest articol despre 5 tipuri de soluții de curățat făcute în casă.

5. Limitează deșeurile

Gunoiul este una dintre cele mai importante măsuri pe care le putem lua pentru a proteja mediul. Știm deja cât de multe deșeuri (in special plastic) ajung în oceane, unde poluează apa și viața marină. Încearcă pe cât posibil să folosești toate resursele într-o manieră circulară, exact așa cum se întâmplă și în natură. De exemplu, resturile de fructe și cojile de la legume depozitează-le într-un recipient special pentru a face îngrășământ natural pentru plante.