Ce nuanță de parchet să alegi?

16 mai, 2019

Atunci când construiești, cumperi sau renovezi o casă sau un apartament, pardoseala este unul dintre cele mai discutate subiecte. Este vorba despre alegere parchet, montaj parchet, rașchetare parchet sau chiar recondiționare parchet, și dintre aceste operații numai alegerea depinde de noi, pentru celelalte operațiuni este bine să apelăm la profesioniști al căror portofoliu garantează lucrarea.

Orice idee de design interior trebuie să pornească de la amenajarea podelelor, deoarece acestea joacă un rol esențial în percepția vizuală a unei încăperi, iar fiecare tip de încăpere are anumite cerințe pentru podelele acesteia.

Atunci când alegi parchetul trebuie să ai în vedere faptul că acesta este un produs care trebuie să te țină ani buni, și pentru asta nu trebuie să faci rabat la calitate. Mai trebuie să știi că este un produs care ajută foarte mult amenajarea, stilul și atmosfera casei tale, prin urmare nu alege parchetul fără să cântărești bine calitatea produsului cumpărat. Parchetul va fi ales funcție de tipul acestuia și de traficul din casă în zona unde va fi montat.

Alegerea parchetului în funcție de amenajarea camerei

Pardoseala ocupă o mare suprafața într-o cameră, la fel ca pereţii, de aceea este important să realizezi rolul pe care îl are asupra spațiului și s-o tratezi ca atare. Podeaua din lemn este o alegere clasică, iar timpul a dovedit acest lucru. Pardoselile din lemn au un design unic și plin de personalitate, oferă confort și căldură oricărui tip de spațiu, iar lemnul se găsește sub o largă varietate de modele, sub diverse culori, texturi sau desene ale fibrelor lemnoase. Esențele preferate sunt cele tari, precum salcâmul, stejărașul, fagul sau nucul. Se poate folosi și cireșul, dar este mai puțin rezistent. Pentru dușumele, pinul este o alegere foarte bună, pentru că are un efect estetic deosebit.

Parchetul rămâne una dintre cele mai bune variante pentru pardoseala din cameră, punând în valoare spațiul, pe care îl face mai elegant, mai atractiv, mai cald și este primul lucru care îți atrage atenția când intri într-o încăpere. Parchetul este disponibil în multe forme, culori și modele, încât se poate integra ușor în orice spațiu.

  • Plăcile largi de parchet au un aspect reconfortant și liniștitor, iar finisajul lucios dă un plus de rafinament și sofisticare unui camere spațioase.
  • Plăcile înguste de parchet dispuse în spic sunt mai potrivite într-un living mic, dar bine luminat natural.
  • Parchetul deschis la culoare arată bine în interioarele decorate în stil scandinav, provensal, industrial, englezesc sau franțuzesc. Dacă preferi un stil clasic, alege un lemn cu aspect cât mai natural sau nuanțe tradiționale de maro.
  • Parchetul într-o nuanță clasică de maro și pereții vopsiți în gri cenușiu sunt o opțiune bună pentru un spațiu contemporan. Se asortează cu un mix din diferite tipuri și modele de mobilier cu un design în linii simple, anumite piese putând avea nuanța parchetului.
  • Pentru un living modern în stil scandinav alege un parchet gri, extrem de ușor de asortat cu diferite piese de mobilier și decorațiuni.

Pardoseala de lemn este un element de design în sine, iar un parchet bine ales va oferi energie și vibrație spațiului.

Cum alegi culoarea parchetului?

Pe lângă atributele legate de calitatea, rezistența și stilul parchetului, mai trebuie să preocupe și aspectele ce țin de culorile acestuia. Parchetul trebuie să fie ales cu grijă pentru că de la el începe decorarea și amenajarea camerei, culoarea parchetului trebuind să fie în contrast cu celelalte elemente din cameră. Culoarea parchetului va impune culoarea lemnăriei de la uși, implicit și a ferestrelor, iar împreună vor ajuta la alegerea culorilor de zugrăveală a pereților, în cele din urmă a stilului și culorii mobilei, dar și a tapițeriei. Dacă nu sunteți fanul contrastelor puternice, ca regulă generală, o diferență de două tonuri între pereți și parchet este, de obicei, suficientă.

  • Parchetul în culori închise se potrivește în camerele mari, camerele care beneficiază de suficientă lumină naturală, dând un aspect modern. Acest parchet scoate în evidență celelalte culori prezente în cameră, însă, dacă spațiul nu este bine luminat, parchetul închis poate îngusta încăperea. Dacă parchetul este închis la culoare, celelalte elemente din cameră trebuie să fie în contrast, prin urmare în culori deschise. Dacă ai o cameră cu parchet wenge, parchet gri antracit sau parchet negru, alege uși, mobilier și pereți în nuanțe deschise pentru a îndulci atmosfera și pentru contrast.

Cu cât parchetul este mai închis la culoare, cu atât încăperea va părea mai mică. Dacă doriți să obțineți un efect de cameră „caldă”, alege un parchet de culoare brun-roșiatic.

  • Parchetul în culori deschise se pretează foarte bine în camerele mici, în camerele întunecoase și fără multă lumină naturală, creând o atmosferă ușoară și aerisită camerelor. Dacă ai mobilierul închis la culoare, ușile sau pereții colorați în nuanțe închise, alege un parchet deschis pentru a crea senzația de spațiu. Parchetul alb, parchetul bej sau parchetul gri deschis sunt câteva din modelele pe care le poți alege.

Pentru zonele foarte circulate este mai bine să optați pentru un parchet în nuanțe deschise, care maschează mai bine urmele provocate de uzare. Pe suprafața parchetului de culori închise se vor observa mai ușor urmele de degradare în condițiile unui trafic intens.

  • Parchetul în culori naturale completează excelent mobilierul de lemn, fiind mereu elementul complementar în decorarea locuinței.

Pași practici pentru a alege cea mai bună culoare de parchet

  • Ține cont de mărimea camerei, de culoarea și textura pereților. Culorile acestea trebuie să fie complementare.
  • Evitați pardoseli închise la culoare în camere mici sau cu pereți închiși la culoare.
  • Dacă încăperea nu este foarte înaltă, alegeți o podea deschisă la culoare.
  • Culoarea parchetului nu trebuie să fie identică nuanțelor pereților sau obiectelor de mobilier. Țintiți către un contrast plăcut ochiului.
  • Dacă preferați un stil clasic, alegeți un lemn cu aspect cât mai natural sau nuanțe tradiționale de maro.
  • Culorile foarte îndrăznețe și profunde pot fi o alegere bună pentru birouri sau spații interioare publice, unde parchetul este principalul element al decorului.
  • Tonurile închise ale pardoseli de lemn sunt ideale pentru interioare moderne sau studiouri.
  • Mix-ul de culoare oferă dinamism, pentru un interior modern se pot combina mai multe culori de parchet.
  • Un element tampon, ca un covor sau o carpetă, între o piesă de mobilier și parchetul care are o altă culoare și un alt desen al fibrelor lemnoase, face mai ușoară tranziția.
  • Dacă ai optat pentru un parchet cu un design rustic, un desen al lemnului mai evidențiat și cu noduri, ar trebui să alegi mobila mergând în aceeași direcție.
  • Albul și lemnul sunt o combinație de succes, care funcționează foarte bine împreună. În cazul în care ai mai multe tipuri și nuanțe de lemn, care fac spațiul să pară aglomerat și mic, sparge aceste suprafețe cu ajutorul albului. Alege scaune sau polițe suspendate sau măsuță de cafea de culoare albă. Poți vopsi pereții în alb fără probleme.

Alege culoarea cea mai bună pentru pardoseala casei tale, armonizează spațiul și cu obiectele de decor și creează-ți casa visurilor tale, casa la care ai visat întotdeauna. Folosește servicii de calitate pentru parchet, adică montaj parchet, rașchetare parchet sau recondiționare parchet.