Ce să faci în primul an după mutarea în casă nouă

Ce să faci în primul an după mutarea în casă nouă

4 martie, 2022

În primul an după ce te-ai mutat într-o casă nouă există o serie de sarcini legate de curățenie, proiecte de bază și upgrade-uri de luat în seamă. După ce toate actele au fost încheiate, după ce ai primit cheile și ai intrat în locuință, abia din acel moment „începe munca” în casa nouă.

Fie că te uiți la interiorul casei tale și te gândești la împrospătarea pereților cu un strat nou de vopsea sau te uiți la exterior și ai în vedere noi idei de amenajare a împrejurimilor, a fi un nou proprietar este o muncă care se face cu dragoste.

casa noua

Iată ce poți face după mutarea în casă nouă:

Poziționarea tuturor utilităților existente

Odată ce te-ai mutat în casă nouă trebuie să știi exact cum stai cu utilitățile. În primul rând, în casă nouă, trebuie să citești toate contoarele, eventual să faci poze cu indexurile. Verifică toate contractele de utilități, apă, gaz, energie electrică, TV, internet. Probabil că toate trebuie schimbate pe numele noului proprietar. În cazul instalațiilor pe gaz este recomandat să chemi o firmă specializată pentru verificarea centralei pe gaz, plitelor și cuptorului.

Se cere instalarea unui detector de gaze în bucătărie dacă nu există deja. Aerisește instalația de încălzire, sau dacă nu te pricepi cheamă un instalator. Verifică toată instalația de încălzire și cea sanitară. Instalația de încălzire trebuie testată în prezența ta. Vizualizează și verifică unde se află și cât de ușor funcționează robineții pentru oprirea apei.

Verifică sistemul de scurgere din baie, bucătărie și dependințe. O scurgere înfundată poate crea mari neplăceri, mai ales când casa este deja mobilată. Localizează panourile electrice cu siguranțe, cel al locuinței și panoul general al clădirii. Verifică toate prizele și întrerupătoarele dacă funcționează normal în noua casă.

reparat chiuveta

Securitate și siguranță

Rolul unei locuințe este să îți asigure un sentiment de siguranță și să te simți protejat. În casă nouă, verifică să ai toate cheile de la vechiul proprietar sau constructor. Dacă bănuiești că nu sunt toate, schimbă butucul sau chiar încuietoarea. Verifică ușa de la intrare dacă se închide automat. Păstrează o cheie de siguranță la un prieten de încredere ce stă în apropriere. Dacă noua casă e un apartament în bloc cere chei și cartele de acces de la administratorul blocului sau direct de la constructor. Verifică sistemele de închidere ale ferestrelor. În cazul în care stați la casă, asigură ferestrele cu acces direct din curte. Gratiile sunt o soluție dar nu foarte estetică. Sistemele de alarmă sunt soluția modernă.

Izolarea casei

Indiferent de anotimpul în care te muți în casă nouă, este important să te asiguri că ai o izolare corespunzătoare în casă. Află mai multe despre diferitele tipuri de izolații pentru mansarda și cum să previi țevile înghețate în timpul sezonului rece, cum să etanșezi ușile și ferestrele, precum și trecerile prin zid a țevilor sau cablurilor.

Refacerea zugrăvelii în casă

Unul dintre cele mai comune proiecte de amenajare a locuinței pe care le poți lua în considerare în primul an de la mutarea în casa nouă este o nouă zugrăveală, dacă este cazul. Cu siguranță aceasta se va cere expres dacă se fac reparații la pereți, noi trasee de cabluri și țevi, sau se vor folosi profile sau panouri decorative.

zugravit camera

Curățenia și întreținerea casei

Curățenia și întreținerea casei nu trebuie să devină o povară, ba din contra. După ce îți strângi toate sculele și soluțiile specializate pentru aceste operații, vei face o curățenie generală după care te vei muta în casa nouă. În continuare va trebui să îți faci un program pentru a face periodic curățenie în casă. Se ține seama de programul familiei și se fa fixa ziua de curățenie, pentru a nu deranja pe nimeni. Vor fi operații ce se vor face săptămânal, precum ștergerea și aspirarea prafului, curățarea pereților și a mobilei cam lunar, tot odată se schimbă și spală așternuturile.

Odată pe trimestru se curăță hainele de oraș și se fac schimbările necesare în garderobă. La șase luni se spală ferestrele și se întorc saltelele. La curățenie trebuie să adaugi și o listă de verificarea a funcționarii bunurilor din casă. În afara soluționării imediat a oricărei defecțiuni apărute trebuie să nu uiți și de întreținerea acestor bunuri, care de multe ori te poate feri de defecțiuni viitoare. Ia în considerare crearea unei liste de verificare a întreținerii la domiciliu pentru fiecare sezon. La timpul specificat lista va fi verificată și eventualele probleme apărute vor fi remediate.

curatenie casa noua

Întreținerea locuinței pe tot parcursul anului împiedică lucrurile să devină copleșitoare, fiind crucială pentru a nu ajunge să plătești pentru o reparație mare. Se va verifica funcționarea ușilor și ferestrelor, dar și chederele de etanșare. Se vor verifica filtrele ce se pot obtura în timpul utilizării, arzătoarele de gaz și senzorii și de asemenea, se vor verifica jgheaburile și canalele de scurgere. Se vor curăța coșurile de fum. Se va verifica dacă vopseau și lacul s-au curățat sau nu de pe suprafețele de lemn și dacă trebuie refăcută vopsirea.

Cum arată casa la exterior

Casa este important să arate la exterior la fel de bine ca la interior. Poate este nevoie să contactezi un arhitect pentru a vedea ce îmbunătățiri fizice sau cromatice se pot aduce fațadei, dacă este nevoie.

Grădina trebuie la rândul ei amenajată

Fie că este o curte mică sau mare, există o varietate de idei de amenajare a teritoriului care va modela aspectul casei. Poți deveni un grădinar priceput, și pentru aceasta ar trebui să iei în considerare testarea solului pe zonele din curte, în cazul în care ai de gând să crești plante, gazon și / sau legume. Se va încerca și găsirea unei soluții pentru crearea unui loc de relaxare cel puțin. Se va contacta un arhitect peisagist pentru stabilirea rondurilor și a aleilor, materialele folosite, dar și cum și unde se vor instala luminile.

 

preloader