Ce să faci înainte să zugrăvești casa: 10 sfaturi pentru a nu da greș

9 august, 2019

Poate cea mai simplă și ieftină metodă de a schimba aspectul locuinței și de a o transforma în una curată și îngrijită este să o zugrăvești. O locuință proaspăt zugrăvită va arăta cu totul diferit și te va face să te simți ca și cum te-ai fi mutat în casă nouă.

Ce ne face pe toți să ne speriem de zugrăvitul locuinței sunt operațiunile pre și post zugrăveală, acele aspecte care ne fac să nu ne mai recunoaștem locuința pentru că s-a transformat într-un adevărat șantier. Ne sperie posibilitatea de a deteriora anumite piese de mobilier sau a altor lucruri din cauza mutatului prin casă, zgârierea lor sau pur și simplu murdărirea lor cu vopsea. Și pentru ca totul să revină la normal, după zugraveală trebuie totul să fie curățat și pus la loc așa cum a fost.

Toate aceste considerente ne fac să înțelegem că succesul zugrăvirii unei încăperi depinde foarte mult de procedurile pe care le faci înainte pentru a pregăti casa. Aglomerarea lucrurilor și lipsa de organizare îți va pune piedici și vor duce la pierdere de timp și energie.

Ca și în alte cazuri, pentru zugrăvirea casei nu este nicio problemă să apelăm la servicii profesionale, servicii făcute de specialiști care garantează lucrarea prin anii de experiență acumulați de echipă și tehnologia de top folosită. Trebuie doar să știm foarte clar ce urmărim, cu un plan foarte bine pus la punct.

Cum pregătim casa pentru zugrăvit

Plecând de la premisa că vom zugrăvi în toată casa și cu siguranță nu este o soluție să plimbăm mobila dintr-o cameră în alta, nu numai pentru că este foarte grea, dar nu avem nici loc, este cazul să luăm aminte la lucrurile pe care le deținem în fiecare cameră și să facem un plan pentru cum le putem strânge și cum le putem adăposti pentru a nu se deteriora în timpul zugrăvitului.

Vă prezentăm 10 pași de urmat înainte de a începe zugrăvirea casei:

1. Fă o inventariere a lucrurilor din fiecare cameră și un plan de cum și unde le vei depozita și cu ce să le acoperi. 

În principiu, trebuie scoase toate lucrurile din dulapuri pentru a putea fi mutate mai ușor. Plecând de la această idee folosește saci de plastic și cutii de carton și pune în ele toate lucrurile din dulapuri.

De asemenea, vei avea nevoie de saci de plastic în care să protejezi tablourile și celelalte accesorii de pe pereți precum și folii mari de plastic cu care să protejezi mobila în timp ce zugrăvești pereții. Ca să fi sigur că totul e perfect protejat, nu ar fi rău să folosești bandă adezivă lată.

2. Strânge covoarele, draperiile și perdelele. 

Strânge covoarele sul, pentru a ocupa loc mai puțin, acoperă-le cu saci de plastic și leagă-le cu bandă adezivă. Dacă este nevoie trimite-le la curățat. Poți face la fel cu draperiile și perdelele. Demontează galeriile, strânge-le și acoperă-le.

3. Împachetează toate lucrurile de prin dulapuri, de pe rafturi și pereți. 

Separă toate lucrurile pe care nu vrei să le mai ții în saci și du-le chiar acum la gunoi. E momentul perfect înainte de zugrăvitul casei să eliberezi casa de lucrurile inutile. Lucrurile pe care le păstrezi, împarte-le după cum sunt, curate și murdare, depozitează-le separat.

Cărțile din bibliotecă pune-le în cutii de carton etichetate, dar nu foarte mari, pentru că devin grele și nu le mai poți muta. Depozitează-le în camera de unde provin, în primă fază pe lângă pereții goi.

4. Mută mobila după ce a fost golită. 

După golirea mobilei, începe demontarea corpurilor suprapozabile și depozitează-le spre centrul camerei. Atenție la rafturile de interior, este bine să fie scoase în timpul mutării. Mută și bazele în apropierea lor, spate în spate, pentru a lăsa ușile libere. Pentru a muta mai ușor mobila pune sub colțuri felii mai groase de cartof, care o fac să alunece ușor la împingere. Umple dulapurile cu sacii plini de obiectele scoase din dulapuri și rafturi. 

Tablourile, oglinzile sau alte obiecte fragile pe care vrei să le protejezi în timp ce zugrăvești casa, pune-le între dulapurile aflate spate în spate. Acoperă mobila, una câte una sau câte mai multe cu folie de plastic pe care o fixezi cu bandă adezivă. Este bine ca folia de plastic să ajungă cât mai jos, pe pardoseală. 

Depozitează și cutiile și sacii care nu au încăput în interior lângă celelalte obiecte, cât mai strâns și spre centrul camerei și acoperă-le și pe acestea cu folie de plastic. Atenționează într-un fel că pe aceste cutii nu se poate sprijinii nimeni pentru a nu se produce accidente.

Toate camerele în care zugrăvești pereții se vor elibera în felul acesta pe lângă pereți, inclusiv bucătăria, dresingurile și baia. Cămara va fi evacuată în bucătărie, iar debaraua în camera cea mai apropiată.

Ce să faci înainte să zugrăvești casa: 10 sfaturi pentru a nu da greș

5. Protejează ferestrele, ușile și tâmplăria de vopsea când zugrăvești casa. 

Pentru că este foarte ușor să fie murdărite în timpul zugrăvirii este mai bine să protejam cu folie de plastic ușile și ferestrele, eventual scoase din toc și sprijinite de mobilierul deja strâns. Tocurile vor fi îmbrăcate cu bandă adezivă până la marginea dintre lemnărie și zidărie, atât cele de la ferestre cât și cele de la uși. 

Pervazurile vor fi la rândul lor protejate. Peste ușa de la intrare se va pune o folie de plastic spre interior, care se va prinde cu bandă adezivă pe exteriorul acesteia, tocul și pragul vor fi de asemenea protejate cu bandă adezivă. Dacă locuința este dotată cu luminatoare deasupra ușilor și acestea vor fi protejate, atât sticla cât și lemnăria.

6. Trebuie protejate caloriferele, aparatele de aer condiționat și celelalte aparate fixe din încăpere. 

Este bine să chemăm un instalator autorizat pentru a demonta caloriferele, dacă instalația o permite, și apoi să le protejam cu folie de plastic. Aparatul de aer condiționat va fi la rândul său învelit în folie de plastic, fiind foarte atenți însă la lipirea plasticului între aparat și perete, pentru o protecție mai bună.

Detectoarele de fum și gaz vor fi la rândul lor protejate. Poate este bine să fie fie demontat și aragazul sau plita cu gaz, dacă corpul respectiv de mobilă din bucătărie trebuie mutat. Protejează ventilatoarele din baie și bucătărie și acolo unde este cazul hota de bucătărie.

7. Protejează pardoseala de vopseaua cu care zugrăvești pereții

Se va proteja cu folie de plastic parchetul pornind chiar de la perete, iar acolo unde există mocheta, fixând folia cu bandă adezivă de plintă. Este bine să fie acoperit tot spațiul. Atenție când fixați aceste folii trebuie să fie lejere și nu întinse, pentru că se pot rupe.

8. Demontează și protejează lămpile de tavan, aplicele de perete, prizele și întrerupătoarele.

Pentru început deconectează siguranțele pentru lumină din toată casa și demontează lămpile. După demontare izolează bine firele cu rigletă și bandă izolatoare. Acoperă lampa și depoziteaz-o în siguranță ferită de vopseaua cu care zugrăvești casa. 

Trebuie făcut același lucru și cu aplicele. În cele din urmă se protejează întrerupătoarele. Cea mai curată variantă pare demontarea din perete a acestora după care este protejat cu o pungă de plastic și lăsate în afară, oricum nu este sub tensiune. 

Pentru cazuri mai speciale se fixează în locul lămpilor din baie și de pe holuri, adică încăperile neluminate natural, câte o dulie la care se atașează un bec mai puternic, pentru a putea zugrăvi.

Se deconectează de la siguranță prizele, se scot din perete și se protejează la rândul lor precum la întrerupătoare, eventual se acoperă locașul din perete cu bandă adezivă. Este bine ca această operațiune să fie executată de un electrician autorizat.

9. Pereții trebuie să fie curați și reparați

Înainte de zugrăvire pereții trebuie șterși de praf, adică bine aspirați, însistând bine în colțurile cu muchii ieșite în relief. Nu folosi mătura sau pămătuful de praf, deoarece nu vei face decât să împrăștii praful în întreaga încăpere. Cu o bucată de material textil, umezită, sterge pereții cât poți de bine. Dacă au fost finisați cu humă sau var se spală până la glet. Vei avea surpriza de a observa o cantitate foarte mare de praf, murdărie și grăsime. 

Este bine să nu sari peste acest pas, deoarece rezistența în timp a vopselei depinde de cât de curat este stratul de dedesubt. În urma acestei spălări vor apărea la vedere defectele de pe perete, ca zone cu umflături și crăpături ale gletului. Aceste zone trebuie curățate și refăcut gletul, așteptându-se până la uscare. În acest caz este bine să apelezi la un specialist, care va încărca toate crăpăturile și orificiile.

10. Prepararea peretelui în vederea zugrăvirii

Se prepară amorsa urmând cu strictețe indicațiile de pe etichetă și se vopsește peretele cu acest produs, se așteaptă să se usuce, eventual se dă un al doilea strat dacă producătorul o cere. În acest moment peretele este pregătit și așteaptă să fie zugrăvit.

Dacă pe lista de lucruri de făcut ai zugrăvirea casei și ești în căutarea unui meșter zugrav bun, intră pe ajusto.ro și spune-ne care sunt cerințele tale! Vom găsi împreună cea mai bună soluție pentru casa ta!

preloader