Ce trebuie să faci în cazul unei căderi de tensiune

7 iulie, 2018

Căderea de tensiune, numită și pană de curent, este o întrerupere a alimentării cu energie electrică, pe un anumit interval de timp, într-o zonă unde există rețea de electricitate. Condițiile meteorologice, accidentele la centrala de electricitate, precum și deteriorarea cablurilor de curent, sunt cele mai frecvente cauze ale căderilor de tensiune.

Căderile de tensiune sunt deosebit de critice, mai ales în cazul marilor orașe unde mediul și siguranța publică devin un factor de risc fără energie electrică.

Obiecte necesare în casă în cazul unei căderi de tensiune

▪️ Prima măsură de siguranță este aceea de a fi prevăzător și de a avea notate în telefon numerele de la toate firmele de furnizori și utilități la care ești arondat. În cazul unei pene de curent poți suna pentru informații.

▪️ Pentru că există cazuri în care căderea de tensiune durează ore sau chiar zile, este bine să ai în casă un acumulator extern încărcat periodic.

▪️ Lumânările nu ar trebui să îți lipsească din casă. Cu atât mai mult cu cât în momentul de față există o mulțime de modele ornamentale deosebite. Atenție însă unde le plasezi și mai ales nu le lăsa niciodată nesupravegheate.

▪️ Lanterna este un alt obiect pe care e bine ca oricine să îl aibă. Indicat este să fie pusă într-un loc ușor găsibil pe întuneric și să aibă mereu baterii încărcate. Variante foarte sigure sunt lanternele cu baterii solare sau cu alimentare cu dinam manual.

▪️ Pe timp de iarnă, chiar dacă presupune o investiție mai mare, într-un astfel de moment de criză este extrem de util și te va scoate din orice situație de acest gen, un generator de curent electric. Există în comerț, îndeosebi în magazinele de bricolaj, generatoare de mici dimensiuni, portabile, ce asigură curentul electric pentru suprafețe mici. Trebuie să existe constant provizii de combustibil pentru acest generator: benzină sau motorină.

Condițiile meteo extreme (furtunile violente din timpul verii sau gerul puternic din iarnă) pot duce la situații neprevăzute și trebuie să fii pregătit pentru orice tip de scenariu dacă nu vrei să petreci ore sau zile fără căldură și lumină, sau în condiții de căldură sufocantă.

Primele acțiuni în cazul unei căderi de tensiune

▪️ Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să suni la distribuitorul tău de energie și să afli ce s-a întâmplat și cât timp se estimează că va dura întreruperea electrică.

▪️ Odată ce știi cam cât o să dureze pana de curent poți aproxima dacă ai suficiente resurse, pentru ca să treci peste perioada de criză. Încearcă să închizi ferestrele pentru a nu pierde căldura iarna sau a se încălzi excesiv în timpul caniculei.

▪️ Folosește înțelept telefonul mobil, tableta sau laptopul, pentru a nu rămâne făra baterie în caz de urgență.

Cum protejăm bunurile în cazul unei căderi de tensiune

▪️ Protejarea consumatorilor scumpi și de mare utilitate (centrala termică, frigider, televizor etc), cu circuite ce au siguranțe și relee de protecție la șocul de supratensiune ce poate apare pentru câteva secunde la repornirea sistemului. O variantă bună ar fi chiar instalarea unui stabilizator de tensiune.

▪️ Sistemele informatice și alte dispozitive electronice care conțin circuite logice sunt susceptibile la pierderea de date sau deteriorarea hardware care poate fi cauzată de pierderea bruscă a energiei electrice. Pentru protecție atât la curenți subnominali dar și la supratensiuni sunt utilizate sursele de alimentare continue sau UPS-uri, care sunt dotate cu protectori la tensiuni tranzitorii.

▪️ O trusă de prim ajutor.

▪️ O sursă de încălzire de urgență, pentru a lua măsuri atunci când sursa principală de căldură este avariată sau este insuficientă din cauza temperaturilor foarte scăzute.

▪️ Un detector de gaze și un detector de fum pe baterii sau acumulatori. Acestea vor opri automat sursa de încălzire în caz de pericol.

Când căderea de tensiune afectează doar locuința noastră

Există cazuri când căderea de tensiune nu este generală, ci este cauzată de probleme apărute la instalația locuinței proprii, un scurt circuit sau o suprasarcină într-o priză. de aceea, primul pas este să verificăm dacă suntem singurii fără lumină din zonă.

În cazul unei instalații electrice proiectate adecvat, cu siguranțe automate, atât pe circuitele separate, cât și pe general, va fi relativ ușor să aflăm de unde provine căderea de tensiune. Vom vedea siguranța al cărui circuit a „căzut‟ și pe acel circuit vom verifica consumatorul sau priza defectă. Este bine să solicităm ajutorul unui profesionist, fără să apelăm la improvizații de niciun fel.

Este foarte important să știm fiecare din siguranțele tabloului electric ce circuit electric reprezintă în locuința noastră și care sunt consumatorii alocați.

În cazul mai rar în care siguranța generală a căzut prima, vom „coborî‟ siguranțele tuturor circuitelor și după o examinare sumară vom porni siguranța generală. În acest moment vom începe să pornim circuitele de lumină, unul după altul. Este mai mică șansa ca defectul să fie pe aceste circuite. În acest fel vom avea și lumină în casă, dacă ne aflăm pe timp de seară sau noapte. La repornirea circuitului cu defect, siguranța generală se va decupla din nou și astfel am aflat pe ce circuit este problema și o vom depista cu ușurință.

Dacă siguranță generală cade înaintea siguranței unui anumit circuit este necesar să chemăm un specialist să verifice dacă siguranțele sunt bine alese și nu cumva cea generală este subevaluată.

Foarte multe siguranțe generale, în special la bloc sunt siguranțe pe fasung, nu pe bare. Acest model de siguranțe automate nu sunt foarte fiabile. Este bine să aveți în casă una de rezervă, este un efort financiar minim ce vă poate scoate din multe situații dificile.

Dacă ai nevoie de un bun specialist, apelează la serviciile ajusto.ro! Plata online, costuri fixe, fără bacșiș!

preloader