Cele mai apreciate 7 tipuri de căzi pentru baie: Cum faci alegerea corectă

Cele mai apreciate 7 tipuri de căzi pentru baie: Cum faci alegerea corectă

23 mai, 2022

Alegerea unei căzi baie potrivite poate face o diferență uriașă și poate fi factorul decisiv al modului în care va fi experiența la baie pentru anii următori. Tipul de cadă poate face ca baia să fie o experiență relaxantă și inedită, precum la spa, sau o corvoada banala și plictisitoare zi de zi. Cada de baie a devenit un important element decorativ în baie, readucând încăperea la viață prin simpla prezență.

Criteriile după care alegem căzile de baie

Există multe modele căzi baie pentru a se potrivi cu tipurile de băi existente. Înainte de a alege trebuie să vedem nevoile personale cât și specificațiile casei. Trebuie răspuns la câteva întrebări:

tipuri de cazi baie

Cât spațiu ai? O baie tip alcove și combo cu duș, probabil, că este suficient de mare pentru o baie de 4 la 6 mp. Sub nici o formă nu este loc pentru o cadă de sine stătătoare pentru că ar fi foarte mică.

Care este capacitatea încălzitorului de apă? Cu cât încălzitorul de apă are capacitate mai mare cu atât cada poate fi mai mare. Dacă încălzitorul de apă nu poate face față cererii, trebuie să îl înlocuiți.

Care este capacitatea podelei, adică ce greutate suportă? O cadă din fontă emailată sau o cadă din porțelan cu jacuzzi este mult mai grea decât o simplă cadă acrilică. În cazul în care podeaua dumneavoastră nu poate sprijini greutatea, trebuie să fie consolidată sau găsită o soluție mai ușoară.

Cum va fi folosită cada? În cazul în care copiii sunt singurii care vor folosi o adâncime mare de apă nu poate fi vorba de cost suplimentar. Dacă te bucuri de înmuiere cu o carte după o zi istovitoare de lucru și dorești mai mult decât o cadă simplă, o cadă adâncă costă mai mult.

Tipuri de căzi de baie după poziția instalării

 • Căzile alcove sau căzile încastrate. Acesta este cel mai comun stil de instalare, cada fiind încastrată și înconjurat de perete pe trei laturi. O asemenea cadă este de obicei combinată cu duș.
 • Căzile combo cu duș sunt căzile ce se sprijină pe pereți iar capul de duș pulverizează în cadă. Un combo de cadă și dus poate folosi pentru închidere o perdea de duș sau uși de duș din sticlă.
 • Căzile de colț sunt de obicei separate de duș, dar nu întotdeauna. Similare cu căzile alcove, acest tip are o singură latură finisată frontal și două laturi neterminate care trebuie puse pe pereți. Veți vedea de multe ori căzi fixate într-un colț cu o față rotunjită sau cu o față unghiulară ce arată ca un pentagon.
 • Căzile drop-in oferă o mulțime de personalizări. Aceste căzi sunt înconjurate de pereți sau podele. Toate laturile acestui tip de cadă sunt neterminate. Acest design este versatil, dar necesită o instalare mai complexă. Este posibil să vezi căzi de baie într-o alcovă, într-un colț sau așezate în podea.
 • Căzi de sine stătătoare. Căzile de sine stătătoare sunt finisate pe toate părțile și oferă multe modele și detalii. Gândește-te la căzile cu gheare și la căzile moderne asemănătoare bolului. Sunt adesea mai mari și mai luxoase decât alte tipuri de căzi. Sunt excelente pentru băile lungi de imersiune.

tipuri de cazi baie

 • Căzi de baie walk-in. Este o cadă excelentă pentru persoanele în vârstă și persoanele care au dificultăți la intrarea și ieșirea din alte tipuri de căzi. Are o ușă, bare de siguranță și caracteristici de masaj hidro. Ușa elimină necesitatea de a păși peste o margine de cadă, care poate fi alunecoasă. Căzile walk-in pot fi instalate ca o cadă și duș combo. Partea negativă la acest tip de cadă este că trebuie să aștepți să se scurgă aproape complet înainte de a deschide ușa.
 • Căzile de grădină sunt cea mai luxoasă opțiune. Sunt căzi mari, de sine stătătoare și de imersiune. Căzile de grădină erau plasate în mod tradițional afară. Cu toate acestea, ele sunt acum o opțiune versatilă de interior care poate avea instalate jeturi de jacuzzi. Puteți instala o cadă de grădină într-o baie de tip spa, unde spațiul nu este o problemă. Gândește-te la dușuri cu aburi, capete de duș în cascadă, încălzitoare de prosoape și șemineu de baie.

Tipuri de cazi de baie în funcție de material

Rezistența în timp pentru multe tipuri căzi baie provine de la materialul din care sunt produse. Astfel vom determina dacă avem căzi de baie cu o rezistență mare la șocuri dar și o durată de viață mai îndelungată.

 • Căzile de baie din fontă sau oțel. Căzile de fontă și din oțel emailate sunt apreciate datorită rezistenței sporite pe care o au la impactul cu diferite obiecte. Cele de fontă păstrează mai mult timp apa caldă și se pot recondiționa, nemaifiind nevoie să fie înlocuite. Ambele sunt dificil de instalat fiind grele.
 • Căzile de baie din fibră de sticlă sau acryl. Aceste căzi au posibilitatea să fie turnate în diverse forme, beneficiind de un design variat. Sunt mai ușoare decât cele din oțel sau fontă, fiind ușor de manevrat și montat. Se pot deforma ușor, dar domină piața pentru că împiedică depunerea impurităților.

Cadă de baie din fibră de sticlă sau acryl

 • Căzile de baie din marmură, granit sau inox. Căzile din marmură sau granit sunt rezistente, foarte grele, elegante și oferă distincție. Cada de baie din inox este mai rar întâlnită dar pentru un look strălucitor este de luat în seamă, este mai ușoară și se curăță facil.
 • Căzile din cupru au fost dintotdeauna unele scumpe. Cuprul a fost utilizat în producerea de căzi încă din perioada Victoriană și chiar și atunci, la fel ca acum, ele erau privite inclusiv ca piese de artă sau de decor. Cuprul este un material destul de pretențios, motiv pentru care trebuie avut grijă ca permanent cada să fie lăcuită, pentru a nu se oxida.
 • Căzile din piatră naturală sau lemn. Acestea se pot dovedi a fi extrem de costisitoare, dar incredibil de frumoase. Cele mai multe dintre ele nu se vor găsi fabricate în serie, fiind adesea disponibile numai la comandă și diferind de la un model la altul, în funcție de forma în care materialul original este disponibil.
 • Căzile din polimer turnat. Sunt din piatră naturală de cultură, sunt durabile și rezistente, dar imposibil de reparat fără marcaje vizibile.

Proiectul de amenajare baie înseamnă pe lângă funcționalitate și amenajarea unui spațiu în care să ne bucurăm de confortul și de starea de bine de care avem nevoie după o zi obositoare de lucru. Iar, când vorbim despre căzi baie cu siguranță vorbim despre acea oază de relaxare care ne face să uităm de stresul zilei.

preloader