Cele mai întâlnite 5 cauze ale incendiilor și cum să le previi
6 noiembrie, 20203 din 5 incendii sunt cauzate de un aragaz. Cu gaz sau pe curent electric, nu contează modelul, toate aragazurile reprezintă un risc de incendiu fie din cauze ce țin de instalarea greșită, fie din cauza gătitului necorespunzător. Un incendiu accidental se poate aprinde cu o imprevizibilitate înfricoșătoare, se poate răspândi necontrolat în câteva secunde și poate distruge o casă în câteva minute. Incendiile din casă pun în pericol viața celor care locuiesc în casă sau a vecinilor și duc la daune foarte mari.
Incendiile pot fi declanșate dintr-o mulțime de cauze, dar se încadrează în general în una din cele două categorii: incendii cauzate de căldura care aprinde materiale combustibile și cele cauzate de reacții chimice. Casa ta este plină de obiecte și materiale care pot arde în condițiile potrivite. Unele dintre cauzele frecvente ale incendiilor în casă sunt familiare tuturor, în timp ce altele vă pot surprinde. Identificarea și reducerea acestor riscuri te ajută să reduceți șansele de incendiu, menținând familia și casa în siguranță.
1. Gătitul necorespunzător
Incendiile cauzate de gătitul necorespunzător sunt printre cele mai frecvente tipuri de incendii casnice, provocând aproximativ 48% din toate incendiile rezidențiale. Sunt foarte des cauzate de grăsimi care se supraîncălzesc pe aragaz sau în cuptor. Unsoarea este inflamabilă atunci când devine suficient de caldă, iar când ajunge în acel punct, poate arde spontan, chiar și fără contact direct cu flacără. Odată ce grăsimea este aprinsă, este foarte dificil să stingi flăcările.
Sfat: Nu lăsa niciodată bucătăria nesupravegheată atunci când prăjești în ulei sau când gătești un aliment care produce grăsime, cum ar fi slănina. Cele mai multe incendii de gătit se produc atunci când mâncarea gătită este lăsată nesupravegheată pe o sobă sau într-un cuptor. De asemenea,vasele folosite la gătit este bine să fie curățate periodic pentru a preveni acumularea de grăsime.
2. Aparate de gătit nesupravegheate
Aparatele de gătit portabile, cum ar fi prăjitoarele de pâine și aparatele de făcut sandwiciuri, pot fi, de asemenea, o sursă de incendii. De aceea, nu lăsa niciodată aceste dispozitive portabile nesupravegheate și asigură-te că sunt reci înainte de a le depozita.
Sfat: Prăjitoarele de pâine trebuie curățate în mod regulat de firimituri care se pot aprinde dacă se acumulează în interiorul aparatului.
3. Aeroterme plasate greșit
Aparatele de încălzire de diferite tipuri sunt a doua cauză principală a incendiilor rezidențiale, fiind responsabile pentru aproximativ 15% din toate incendiile casnice. Aerotermele de exemplu au aproape întotdeauna instrucțiuni de avertizare împotriva utilizării nesupravegheate, dar mii de incendii în fiecare an pot fi atribuite unor astfel de aparate care rămân în funcțiune atunci când proprietarii pleacă de acasă.
Sfat: Nu lăsa niciodată casa nesupravegheată cu un aparat de încălzit în funcțiune. De asemenea, asigură-te că materialele inflamabile precum blănurile, păturile sau chiar bradul de Crăciun, sunt ținute departe de astfel de aeroterme și alte surse de căldură.
4. Defecțiuni electrice
De obicei, incendiile electrice apar din cauza scurtcircuitelor care provoacă scântei care aprind materialele de construcție sau din circuite supraîncărcate cu curent, cauzând supraîncălzirea firelor. Problemele electrice reprezintă aproximativ 10% din toate incendiile rezidențiale, iar acest lucru se întâmplă probabil deoarece focul se aprinde adesea în locuri ascunse și se transformă în incendii majore înainte ca locuitorii să fie conștienți de ele, mai ales dacă se petrec pe timpul nopții
Sfat: Sistemele electrice instalate corect sunt foarte sigure, cu o serie de caracteristici de protecție încorporate. Solicită periodic verificarea cablurilor de un electrician profesionist, mai ales dacă locuiești într-o casă mai veche.
5. Lumânări uitate aprinse
Lumânările aprinse adăugă o notă romantică sau festivă unei cine și sunt folosite în special în perioada sărbătorilor de iarnă. Problema care cauzează incendii este faptul că acestea sunt uitate aprinse pe timpul nopții.
Sfat: Ține flacăra lumânării la cel puțin 20-30 centimetri de orice material inflamabil și nu le lăsa niciodată aprinse în timp ce dormi. Poți lua în considerare alte opțiuni pentru efecte de iluminare decorative; există corpuri de iluminat fără flacără foarte bune, care sunt remarcabil de realiste, până la pâlpâire în același mod în care fac lumânările.
Cel mai important lucru de știu, în afară de sfaturile recomandate mai sus, este să nu efectuați propriile reparații sau îmbunătățiri electrice decât dacă aveți experiență în domeniu. ajusto.ro vă poate pune în legătură cu meșteri profesioniști din mai multe domenii, în special pentru instalarea aragazului.