Clasamentul celor mai periculoase insecte de lângă casa ta

10 iulie, 2019

Temperatura crescută din timpul verii favorizează creșterea numărului de insecte din mediul înconjurător. Fie că vorbim de țânțari, gândaci de bucătărie sau căpușe, probabilitatea ca vara să fim înțepați sau mușcați de insecte este foarte mare. În ciuda faptului că au dimensiuni foarte mici și la prima vedere par inofensive, insectele pot fi periculoase pentru sănătatea noastră sau pentru vegetație. 

Iată clasamentul celor mai periculoase insecte de lângă casa ta de care ar trebui să te ferești:

Viespile

1% din populația lumii este alergică la veninul viespilor. Dacă pentru ceilalți oameni, înțepătura poate provoca o reacție alergică a pielii, foarte dureroasă, pentru persoanele alergice înțepătura de viespe poate fi fatală. Dificultate la respirat, umflarea feţei şi a gâtului sunt primele semne de şoc anafilactic, caz în care se impune intervenţia medicală de urgenţă. Înţepăturile multiple pot genera, de asemenea, o reacţie gravă chiar și persoanelor care nu sunt alergice, motiv pentru care este de preferat ca persoana în cauză să fie dusă la medic. Spre deosebire de albină care își pierde acul la prima înțepătură, viespea poate înțepa și injecta de mai multe ori venin. Pentru că se așază fără ezitare în paharele cu băuturi dulci, există riscul ca acestea să fie înghițite, putând provoca înțepături în gură și gât.

Căpușele

Odată cu sezonul cald, una dintre insectele periculoase este căpușa. Dar, doar mușcătura unei anumite căpușe denumită lxodes ricinus poate transmite boala Lyme, iar dacă nu este tratată corespunzător și în timp poate fi fatală. Odată cu mușcătura, căpușa transmite o bacterie care intră în sânge şi afectează articulaţiile, muşchii, inima şi sistemul nervos. În această etapă, infecţia poate semăna cu un sindrom pseudogripal manifestat prin febră, astenie, oboseală, dureri de cap, dureri articulare, dureri musculare. Deși, nu toate căpuşele sunt infectate și produc boala Lyme, controlul la medic este obligatoriu în cazul în care ai fost muşcat de o astfel de insectă.

Păianjenii

Majoritatea mușcăturilor de păianjen sunt inofensive, cauzând doar roșeață, supurare și senzație de mâncărime. Există însă două tipuri de păianjeni periculoși, veninoși, deși mai rar întâlniți, păianjenul văduva neagră și păianjenul pustnic maro care dau simptome alergice precum crampe musculare puternice, transpirație, stări de vomă și dificultăți în respirație. Dacă știi însă că ai un fond alergic sau ai copii mici, încearcă să elimini periodic păianjenii din casa ta.

Țânțarii

Mici și sâcâitori vor spune cei mai mulți oameni despre țânțari, dar complet inofensivi. Există însă specii de țânțari foarte periculoși, precum țânțarul Culex care transmite o boala gravă – Virusul West Nile. În România din fericire s-au înregistrat cazuri sporadice, dar medicii recomandă să ne ferim de ţânţari, folosind haine care să acopere mâinile şi picioarele sau loțiuni repelente și să evităm locurile cu ţânţari mulţi, iar în cazul în care apar suspiciuni de îmbolnăvire să ne prezentăm obligatoriu la medic. 

Puricii 

Deși sunt extrem de mici și aparent inofensivi, puricii aproape egalează la capitolul periculozitate cu căpușele. În afară de mâncărimile insuportabile, puricii pot transmite persoanelor sensibile la toxinele din saliva lor, iritații ale pielii severe, iar în cazuri grave chiar anemie și afecțiuni stomacale. 

Copiii, femeile însărcinate, vârstnicii și persoanele bolnave sau aflate în convalescență sunt categoriile cele mai predispuse la a face complicații de la o banală mușcătură de insectă. Înțepăturile se manifestă de cele mai multe ori printr-o zonă roșiatică și o senzație de mâncărime, ce poate fi extrem de neplăcută sau chiar dureroasă. În cazul în care apar manifestări mai grave precum stări de vomă, amețeală sau dificultăți la respirat atunci se impune mersul la medic.

Cea mai eficientă metodă de a scăpa de invadatori este menținerea curățeniei și evident a igienei corporale. Dacă ai nevoie de dezinsecție pentru casa ta, poți afla de la unul dintre specialiștii Ajusto, care îți va explica diferența dintre dezinsecția de prevenție și dezinsecția de combatere. 

preloader