Cu ce asortăm tapetul? Secrete pentru a alege modelul corect

25 mai, 2021

În ultima vreme tot mai multe persoane recurg la accentuarea unui perete din living, dormitor, hol sau chiar din bucătarie. Peretele accent se numără printre principalele tendințe în amenajarea locuințelor, iar tapetul este principala opțiune pe care mulți o iau în calcul. Tapetul este special creat să îmbrace frumos un perete, să aducă eleganță sau culoare într-un mod ingenios și plăcut, să ofere textură pereților sau să creeze iluzii optice interesante.

Cu ajutorul tapetului potrivit poți realiza trucuri vizuale interesante, poți redecora o cameră sau poți crea o oază de relaxare în interiorul casei, doar alegând modelul potrivit. Așadar, daca ai decis să folosești tapet din dorința a aduce un suflu nou unei încăperi, iată cum poți asorta tapetul și ce trebuie să știi pentru a-l alege corect:

cu ce asortam tapetul

Tapet asortat cu mobilierul

Canpeaua sau patul, un taburet, o comodă sau un fotoliu sunt câteva dintre piesele de mobilier spre care îți poți îndrepta atenția. Ideea este cât se poate de simplă: asigură-te că imprimeul și culoarea tapetului se vor oglindi și în aspectul unei piese de mobilier din decor. Dacă îți dorești complementaritate, e nevoie ca atât tapetul cât și piesa de mobilier să fie din registre cromatice diferite. Spre exemplu, dacă vorbim de o canapea bleumarin, tapetul ar trebui să includă tonuri de galben.

Tapet în acord cu draperiile

O soluție mai simplă poate reprezenta asortarea tapetului cu celelalte textile din cameră. Nu este nimic complicat, suntem convinși că îți vei da seama din exemplul următor. Dacă principala culoare din decorul tapetului este roșu, să zicem, aceasta trebuie să fie și culoarea să predomine și în covor, draperii, perdele, pernuțe decorative sau cuvertura de pe pat, dacă vorbim despre amenajarea unui dormitor.

Tapet în ton cu obiectele decorative

Asortarea tapetului cu obiectele decorative precum corpurile de iluminat, statuetele, tablourile sau orice alte obiecte de decor care fac parte din stilul de amenajare ales pentru casa ta, este un mod deosebit de a da un plus de personalitate oricărei ambianțe. De exemplu poți alege un tapet în nuanțe metalice (argintiu, auriu) dacă vrei să creezi o legătură cu corpurile de iluminat. De asemenea, dacă stilul de amenajare este unul industrial, poți opta pentru un tapet închis la culoare cu forme geometrice care se regăsesc în elementele de decor.

Pentru că decorarea cu tapet poate reprezenta o investiție destul de serioasă, trebuie să alegi cu mare atenție modelul care să se potrivească atât din punct de vedere estetic dar, mai ales, trebuie să se potrivească condițiilor de mediu din casă.

Iată așadar de ce aspecte e bine să ții cont:

  • Alege un tapet rezistent la umiditate dacă vrei să decorezi un perete în bucătărie sau baie;
  • Un tapet închis la culoare face camera să pară întunecoasă și mai mică, în timp ce un tapet cu dungi verticale va crea senzația de înălțime, deci ține cont de proporțiile camerei;
  • Pentru camerele care nu beneficiază de soare alege culori deschise, calde care să mareasca gradul de luminozitate;
  • Poți separa două zone distincte dintr-o singură cameră (living open space, camera fraților etc) folosind două modele de tapet diferite, dar complementare;
  • Alege imprimeul tapetului ținând cont de celelalte imprimeuri din încăpere pentru a nu crea un efect vizual mult prea încărcat;
  • Un mare avantaj al folosirii tapetului este și faptul că va acoperi rapid diverse pete, fisuri sau denivelări care pot apărea pe pereți.
preloader