Culoarea anului 2022: În ce nuanțe ne decorăm interiorul casei?

Culoarea anului 2022: În ce nuanțe ne decorăm interiorul casei?

29 decembrie, 2021

Întotdeauna spre sfârșitul anului, firmele care au un cuvânt de spus în stabilirea culorilor predominante pentru design inteior – Benjamin Moore, PPG Paints, Sherwin Williams și, bineînțeles, Pantone – își lansează propunerile pentru culorile anului.

În general, alegerea culorilor nu „se întâmplă doar”, există un fundal social, economic și cultural în spatele ei. Astfel, în ultimii doi ani s-au produs schimbări majore la nivelul psihicului și mentalității, influențându-ne în modul de a vedea și percepe lucrurile cărora nu le acordam importanță înainte și făcându-ne să apreciem în mod deosebit ideea de confort și de „acasă”.

culoarea anului 2022

Drept consecință oamenii au devenit dispuși să investească pentru modernizarea locuinței, motiv pentru care încearcă să fie la curent cu tendințele actuale în materie de design interior. Vestea bună este că după o perioadă complicată la nivel mondial, culorile din următorul an devin mai strălucitoare și ne umplu casele și viața cu optimism.

Sunt tendințe care sugerează exprimarea personală, indiferent dacă este sensibilă sau ciudată, culori care încurajează calmul și vindecarea, culori care exprimă un curcubeu de speranță și bucurie, iar una din principalele tendințe ale anului 2022 și ale viitorului va fi cu conectarea cu natura.

Tendințe cu influențe botanice

Mulți experți în culori și decoratori sunt de acord că 2022 este anul pentru noi începuturi, iar nuanțele care întruchipează acest sentiment de întinerire vor crește vertiginos în popularitate în acest an. Este vorba de tonuri de pământ care evocă lumea naturală, tonuri neutre calde care inaugurează calmul și galben auriu care luminează fiecare mediu. În plus, se preconizează că nuanțele vivace de verde, împreună cu nuanțele puternice, vor avea un impact îndrăzneț pe măsură ce apar alte nuanțe de accent.

Caracteristic pentru culoarea anului 2022 va fi că fiecare companie promovează și câte o nuanță verde. Nu este o surpriză, ci o consecință a faptului că după o ședere prelungită în casele noastre, toată lumea a înțeles importanța mediului înconjurător, iar după primele luni de pandemie în preferințele de decorare au apărut culori neutre, nuanțe de verde, maro, iarbă naturală, alamă nelăcuită și modele de floră și faună.

 design interior 2022

Verdele este în tendințe de ceva vreme și va conținua să fie în tendințe și în 2022, pentru că este calmant și liniștitor, destresează, revitalizează și este asociat cu creșterea, dezvoltarea și natura. Într-o lume în care suntem atât de învăluiți în tehnologie, verdele ne ajută să ne conectăm cu natura.

Cele mai importante companii de vopsele Benjamin Moore, PPG și Sherwin-Williams sunt de acord: 2022 este anul pentru gri-verde. Producătorul de vopsea Benjamin Moore mizează pe nuanțe pastelate și alege drept culoarea anului 2022, o nuanță de verde gri, numită „October Mist”, o nuanță care pune în valoare spațiul, încurajând totodată exprimarea creativității prin culoare.

Este o nuanță sofisticată care simbolizează echilibrul și armonia adesea văzute în lumea naturală. Pe lângă această alegere, a compus o paleta de nuanțe care îndeamnă la meditație, dar și la creativitate: Pale Moon, Steam, Morning Dew, Quiet Moments, Natural Linen, Mysterious, Hint of Violet… Toate sunt culori cu influență botanică, luminoase, care revigorează simțurile și care se pot integra ușor în orice spațiu din casă și în orice stil de design interior am dori.

O altă propunere relaxantă pentru culoarea anului este guacamole sau olive sprig, culoare cu proprietăți calmante și organice, inspirată de la rețeta obținută din avocado. „Guacamole” a fost aleasă culoarea anului 2022 de compania producătoare de vopsea Glidden în timp ce brandul PPG a anunțat recent o nuanță similară: „Olive Sprig” (ramură de maslin). „Guacamole” este descrisă ca fiind potrivită pentru bucătărie dar și pentru restul casei, mai ales ca pată delicioasă de culoare, în special când este pusă în contrast cu alb.

interior design 2022

Culoarea conține elemente din natură și transformă pereții, mobila sau decorațiunie interioare într-un mod organic, subtil și elegant. Se pare că în privința codului ales, s-a intenționat atragerea atenției publicului milenial (1981 – 1996) despre care se știe că îndrăgește avocado mai mult decât orice altă generație de până acum. „Olive Sprig” este o nuanță mult mai neutră, mai ștearsă, cu mai puțin pigment verde, mai aproape de gri, cu un efect echilibrant, menită să ofere stabilitate și calm. Poate fi combinată de minune cu tonuri pale de roz sau poate fi pusă în contrast cu griuri violete sau bej.

Culoarea anului 2022 – Very Peri

Propunerile inițiale ale Institutului Pantone pentru culorile și descriptorii de primăvară/vară 2022 au fost foarte jucăușe și vesele și conectate cu natura: Cascade, „conectat cu ape de curățare, răcorește și împrospătează”; Coral Rose, un ton floral „a cărui prezență energizantă aduce un sentiment de emoție”, Super Sonic, „electric în intensitate”; Popcorn, o nuanță galbenă strălucitoare și veselă care „radiază căldură tuturor celor care îl îmbrățișează”; Potpourri, un „roz pastel proaspăt vesel și lipsit de griji”; Bubblegum, „trimite un mesaj de jucăuș și pozitivitate”; Sudan Brown, un „maro natural bogat copt în pământ, legat de în aer liber”; Fragile Sprout, „ascuțit și acid, captivant vizual”; Orchid Bloom, „amintește de dragostea noastră sporită pentru florile naturii” și Coffee Quartz, un „maro aromat care atinge atât elementul de bază, cât și plin de farmec”.

În cele din urmă Pantone Institute, autoritatea în domeniu care alege anual o culoare reprezentativă pentru tot ce înseamnă design, a ales culoarea anului 2022 și nu este nici verde și nici argilă, ci o nuanță de violet numită „Very Peri”.

culoarea anului 2022

 

Pantone o definește drept “o culoare a carei prezență curajoasă susține inventivitatea personală și creativitatea”, dar și expresia momentului de schimbare prin care trecem, la nivel global. După ce anul trecut ne-a surprins cu două culori ale anului, acum este pentru prima oară când Pantone creează o culoare nouă, în cadrul programului “Color of the Year”, nuanță nominalizată pentru 2022 exprimând tendințele globale pe fondul schimbărilor aduse de viața în pandemie.

Very Peri a fost special creată de specialiștii Pantone, din dorința de a impulsiona creativitatea și spiritul inovator al oamenilor, în anul ce vine. „Pentru noi a fost important să venim cu o culoare absolut nouă, întrucât și viziunea asupra lumii de astăzi este una complet schimbată”, a declarat directorul executiv al institutului, Leatrice Eiseman.

Very Peri este definită ca o culoare care subliniază caliățtile albastrului, dar în care se regăsește tototdată un ton de roșu violet și care exprimă o atitudine veselă, o prezență dinamică și care încurajează creativitatea și imaginația.

În amenajările interioare, culoarea anului 2022 Very Peri va putea fi integrată mai degrabă sub forma culorii de accent, cu o prezență de circa 10% din paleta cromatică a unei încăperi. Experții Pantone Institute propun și câteva game de culori care includ culoarea anului, Very Peri, ca ajutor pentru designeri, dar și pentru oricine își dorește să folosească această culoare în perioada urmatoare.

 design interior 2022

Balancing Act este o gamă în care Very Peri este completată de tonuri calde și reci, care se potențează reciproc pentru a păstra un echilibru natural al culorii.
Wellspring este o gamă cu mult verde natural și care se bazează mai mult pe contrast, cautând să reproducă armonia coloristică din natură.

The Star of the Show pentru iubitorii tonurilor neutre, este o gama în care violetul vedetă a anului 2022 este în centru, complimentat de tonuri calde și reci de pământ, naturale. Gama Amusement pentru iubitorii de nuanțe deschise și vesele, unde culoarea anului se combină vesel cu tonuri de roz, galben și albastru.

Alegerea culorii anului 2022, Very Peri, este surprinzătoare față de celelalte nuanțe desemnate deja culori ale anului 2022 de producătorii de vopsea și așteptările mergeau către culori apropiate de natură.

De fapt, încă o dată în plus, Pantone Institute este cu un pas înaintea acestor așteptări, incluzând tot mai mult în analiza lor și tendințe din zona digitală, deci un teritoriu mai vast de analiză decât au designerii de interior: “Pe fondul noilor tendințe din gaming, cu o popularitate crescândă a metaversului și cu o comunitate artistică tot mai mare în spațiul digital, Pantone 17-3938 Very Peri ilustrează fuziunea vieții moderne și cum tendințele de culoare din lumea digitală se manifestă în lumea fizică și invers.” spun reprezentanții Pantone Institute. Acest lucru este susținut și de casele de modă care au început să se mute ușor în zona digitală, cu prezentări ale colecțiilor lansate pe podiumuri virtuale.

preloader