Culorile anului 2021: cum zugrăvești casa în acest an?

7 ianuarie, 2021

Anul 2020, ne-a ținut captivi în case pe cei mai mulți dintre noi, iar acest lucru ne-a făcut să realizăm cât de important este confortul de acasă, probabil mulți dintre noi devenind mult mai interesați de acest aspect. În aceste timpuri, în care parcă nimic nu mai este normal, accentul trebuie pus pe starea noastră de bine și pe confortul unei vieți liniștite. Cu atât mai mult ne dorim să ne creăm un spațiu personal unde să putem evada din viața de zi cu zi.
Alegerea culorilor, atunci când este vorba de zugrăvit locuința, este o sarcină complexă, pentru că toate elementele pe care le vei folosi în amenajarea interioară, trebuie să fie în armonie cu culorile alese pentru zugrăvit pereții, iar combinația dintre ele trebuie să garanteze starea de bine și confortul. Întotdeauna indiferent de noile tendințe, cel mai important este să dai o nuanță personală spațiului tău, dar și culorile anului 2021 pot fi o sursă de inspirație.

Ultimate Grey și Iluminating Yellow– un mesaj despre putere și speranță

De peste 20 de ani, culoarea anului aleasă de Institutul Pantone Color influențează dezvoltarea produselor și deciziile de cumpărare în mai multe industrii, inclusiv modă, mobilier pentru casă și design industrial, precum și ambalarea produselor și designul grafic. Culorile anului nu sunt alese pur întâmplător, ci pe baza unor statistici ce analizează nevoile și tendințele oamenilor din anul respectiv. Inspirația mai vine din industria de divertisment și filme, colecții de artă și artiști noi, modă, toate domeniile de design, destinații populare de călătorie, precum și noi stiluri de viață și condiții socio-economice. Influențele pot proveni, de asemenea, din noile tehnologii, materiale, texturi și efecte care afectează culoarea, platformele relevante de social media și chiar evenimentele sportive viitoare care captează atenția la nivel mondial.

culorile anului 2021

Obiectivul în alegerea pentru culoarea anului 2021 a fost același ca și în anii trecuți: modul cum reflectă cultura momentului prezent. Retrospectiv, culoarea anului trecut, Classic Blue – un albastru adânc liniștitor care a căutat să diminueze anxietățile cu privire la noul deceniu – a fost o alegere care, ironic, a prevestit anul plin de incertitudini și neliniști pe care l-am trăit.

Povestea din spatele alegerii de anul acesta, pentru culoarea anului 2021, este legată de provocările și incertitudinile anului 2020 (pandemia de COVID-19, mişcarea Black Lives Matter, protestele anti-rasism din Statele Unite), care au dat totul peste cap, răsturnând multe valori, și își dorește să reflecte dorința actuală a oamenilor de comuniune și de a găsi liniștea în cadrul familiei. Și asta pentru că în ciuda haosului creat de pandemie, în acest an, majoritatea dintre noi ne-am redescoperit dragostea pentru natură, hobby-urile vechi – la care poate renunțaserăm demult – și locurile pe care le numim „acasă”. Restricțiile impuse de pandemie și vacanțele anulate ne-au permis multora dintre noi să începem să investim în propriile locuințe, transformându-ne casele într-un loc mai frumos, mai armonios și mai plin de viață. Cele mai recente tendințe în domeniul designului interior vizează crearea unei case frumoase și funcționale, în care să fie confortabil să trăiești și mai ales, să lucrezi. Într-o astfel de casă ar trebui să domnească armonia și o atmosfera plină de căldură și confort.

zugravirea peretilor 2021

Pentru anul viitor, a fost alesă nu una, ci două culori vedetă: PANTONE 17-5104 Ultimate Grey + PANTONE 13-0647 Iluminating Yellow, două culori independente ce evidențiază modul în care diferite elemente se reunesc pentru a se susține reciproc. Alegerea a fost motivată de faptul că cele două culori formează o combinație care reprezintă optimismul și speranța și în același timp puterea și gândirea pozitivă. O alegere bicoloră s-a mai întâmplat o singură dată, în 2016, când institutul a ales Rose Quartz (roz Millenial) și Serenity ca un semn la fluiditatea crescândă în jurul normelor de gen.

Illuminating yellow (galben luminat) este un galben strălucitor și vesel, o nuanță galbenă caldă, impregnată de energie solară. Ultimate Gray (gri suprem) este emblematic pentru elementele solide și concrete, care sunt veșnice și oferă o bază solidă, atribute ce încurajează sentimentele de calm, stabilitate și rezistență. Gri rezultă din amestecul de alb şi negru, intensitatea luminoasă fiind mai mică decât a culorii alb şi mai puternică decât a negrului, dar se obţine şi din combinaţia de galben şi violet, roşu şi verde, albastru şi portocaliu.

zugravirea peretilor 2021

Provocând creativitatea, asocierea, Ultimate Grey + Illuminating, culorile anului 2021 sunt o combinație de culori ale cărei legături cu perspicacitatea, inovația și intuiția și respectul pentru înțelepciune, experiență și inteligență, inspiră regenerarea, deschizându-ne noi orizonturi de gândire și creativitate.
Prin intermediul designului interior, îți poți pune creativitatea la treabă, iar prin culorile anului 2021, poți să conturezi o atmosferă în care cei dragi abia așteaptă să revină. Anul acesta, ai posibilitatea de a redecora pereții casei, fie pentru a înlocui mobila veche, în cazul în care îți propui pentru 2021 o reamenajare a locuinței. Nu trebuie, însă, să schimbi tot decorul pentru a fi la modă. Nuanțele de anul acesta pot fi integrate cu ușurință în decor, cu ajutorul unui perete accent sau poate doi, a unei canapele, mobila de bucătărie, o veioză, un covor sau chiar a unui tablou.

Alte propuneri pentru 2021

Una dintre culorile anului 2021 de bază în amenajările interioare va fi griul, o nuanță neutră, rece, care oferă un aspect modern, elegant și curat. De asemenea, nuanțele de gri pot fi combinate cu ușurință cu nuanțe puternice precum roșu, galben, verde, etc. Libertatea și prilejul de a petrece timp în natura a lipsit anul acesta, de aceea, nuanțele în anul 2021 se vor învârti în jurul pământului, în jurul unei palete de culori pământii precum: nuanțe ruginii, verzi-calde, maronii, etc. Se pune accent anul acesta pe personalizarea obiectelor de design interior prin internalizarea atmosferei „de afară”, pentru un plus de confort, dar și pentru relaxarea imediată, oferită de natură.

zugravit pereti 2021

Ne vom bucura de reapariția nuanțelor bogate și saturate. De la tonuri de bijuterii, cum ar fi rubinul și safirul, la nuanțele de pământ, cum ar fi chiparosul și șofranul, sau nuanțele însorite, de galben sau portocaliu, designerii nu se vor feri de interioarele bogate în culori.

Pe lângă culorile anului 2021 ale Institutului Pantone, experţii în cromatică mai spun că la anul vor fi la modă și nuanțe precum galben-lămâie, verde-deschis, gri clasic sau roşu aprins. Benjamin Moore, producător mondial de vopsele, merge pe linia anului 2020 privind culoarea anului 2021, dar cu o nuanţă mult mai domolită. Această culoare este Aegean Teal având codul 2136-40. Este un amestec foarte frumos de albastru și verde, cu un dram de gri, care dă o eleganță neagresivă și foarte primitoare.

zugravirea peretilor 2021

Compania OSKAR PPG, specializată în producția și comercializarea de vopsele arhitecturale și industriale, mergând pe aceeași idee a unei combinații de nuanțe naturale, pline de optimism, care conferă oricărui interior un plus de simplitate, garantând starea de bine și confortul, anunță culoarea anului 2021, Transcend (PPG1079-4), o nuanță caldă cu subton roșu, mult mai complexă decât o simplă nuanță de bej. Aceasta poate fi folosită atât ca nuanță principală pentru spațiile largi (60%), în combinație cu alte culori neutre sau nuanțe de pastel (30%) dar și ca nuanță pentru accesorii, cu scopul de a scoate în evidență culorile vibrante din restul camerei (10%). Pe lângă această nuanță, pentru anul 2021, experții specializată în au mai selectat și alte culori pe care le-au împărțit în trei game diferite, în funcție de starea pe care o generează în cadrul unui interior. Aceste game sunt: Be Well, Be True, Be Wild.
Compania Dulux, specializată în decoraţiuni interioare, a stabilit culoarea anului 2021, Brave GroundTM, ideea fiind de a lăsa în urmă anul 2020 și de a ne orienta către un viitor mai bun. Este culoarea pământului și este o culoare neutră, caldă, versatilă. În plus, aduce un aer reconfortant, blând și calm și creează o senzație de stabilitate. Este o nuanță cu notă pașnică.

Culoarea anului 2021 vrea să ne aducă la normal, tocmai pentru că este una banală și simplă. Una dintre calitățile majore ale acesteia este că se combină perfect cu o paletă întreagă de culori diferite. Zugrăvirea pereţilor interiori în această culoare caldă şi naturală va crea un puternic sentiment de stabilitate şi creştere.

preloader