Cum alegi cea mai bună tencuiala decorativă pentru casa ta
15 iulie, 2022Tencuiala decorativă este ultimul strat care se aplică pe pereții unei case, indiferent dacă vorbim de exteriorul sau interiorul locuinței. Aceasta are un rol foarte important, ea conferind un aspect deosebit și un stil aparte casei tale.
Poți alege o tencuială decorativă mai mult sau mai puțin fină, în culoarea care îți pune în evidență pereții. Produsul înglobează în compoziția sa mai multe ingrediente precum ap[, rășini, minerale, pigmenți și aditivi.
Tencuiala decorativă are rolul de a conferi un aspect plăcut caselor sau apartamentelor, iar suprafețelor exterioare o protecție adecvată împotriva intemperiilor, precum ploaia, zăpada sau vântull. După aplicarea unui tip de tencuială decorativă pereții „respiră” normal, asigurând circulația aerului și a vaporilor de apă, prevenind riscul apariției igrasiei sau mucegaiului.
Ce este tencuiala decorativă
Tencuiala decorativă este o metodă ușoară și mai economică de a adăuga un factor deosebit locuinței tale, fie că ți-l dorești pe un singur perete sau pe o întreagă secțiune din locuință. Chiar dacă designul casei tale este minimalist, un perete finisat cu tencuială decorativă poate oferi farmec și caracter încăperii.
Tencuiala decorativă se referă la aplicarea vopselei, adăugând textură unui perete de bază folosind diferite metode. Aproape că are un efect 3D asupra pereților, iar combinațiile de culori adecvate în picturile cu texturi de perete sunt capabile să facă minuni. Este un înlocuitor pe termen lung pentru tapet. Este, de asemenea, uneori folosit pentru a ascunde defectele pereților.
Datorită tehnologiilor actuale și a descoperirilor în tehnologia vopselei, nu trebuie să te bazezi pe imagini de fundal costisitoare pentru a oferi pereților textura dorită. Tencuiala decorativă este soluția la toate problemele tale, acestea având mult potențial.
Pentru că aspectul exterior al unei locuințe este cartea de vizita a acesteia, textura și culorile trebuie să fie alese cu mare grijă, astfel încât protecția să se îmbine cu esteticul în mod adecvat.
Tencuiala decorativă funcție de utilitate
Tencuiala decorativă de interior – Se poate aplica pe suprafețe tip var-ciment, gleturi de var sau ipsos, plăci de rigips, vopsele vechi și beton, are o putere mare de acoperire, fiind foarte rezistentă la uzura în timp.
Tencuiala decorativă de exterior – Este specială pentru suprafețele fațadelor de orice fel, asigurând o foarte bună finisare și o rezistență îndelungată împotriva intemperiilor.
Tencuiala decorativă funcție de tipul acesteia
Exista mai multe tipuri de tencuială decorativă de exterior. Acestea sunt:
- Tencuiala decorativă minerală – Are în componență ciment alb și var hidratat, precum și aditivi și agregate naturale. Este permeabilă și se aplica pe suporturi minerale, pe beton, ciment, ipsos și var.
- Tencuiala decorativă siliconică – Are în componență rășini siliconice, agregate minerale, pigmenți acrilici, stabilizatori și aditivi. Aceasta este foarte flexibilă, permeabilă și rezistentă la murdărie.
- Tencuiala decorativă silicată – Are în componență silicatul de potasiu, ingrediente minerale, aditiv, apă și microfibre. Este o tencuială permeabilă și ignifugă, rezistentă la apă și la murdărie.
- Tencuiala decorativă acrilică – Are în componență rășini acrilice, agregate naturale și aditivi, având o aderență foarte bună.
- Tencuiala decorativă mozaicată – Conține rășini sintetice, nisip sintetic și apă, fiind foarte rezistentă la șocuri mecanice. De aceea, este folosită cu precădere la finisarea soclurilor sau gardurilor.
Tencuiala decorativă în funcție de granulație
Granulația tencuielii decorative de exterior este foarte importantă pentru aspectul final al lucrării, poate mai importantă decât culoarea în sine. Există pe piață tencuieli decorative periate, care au aspect de bob de orez, omogen și cu o granulație cuprinsă între 0.5 și 3 mm.
De asemenea, există și tencuieli striate sau zgâriate, care arată întocmai precum scoarța de copac și au o granulație între 1.5 si 3 mm. Aplicarea poate fi orizontală, verticală sau circulară.
- Tencuiala decorativă fină prezintă o granulație de 0.5 – 1,5 mm, iar finisarea are un aspect neted, tip periat.
- Tencuiala decorativă periată „bob de orez” are o granulație cuprinsă între 1,5 și 2 mm, având un aspect uniform.
- Tencuiala decorativă striată „scoarță de copac” conține granulații între 2 și 3 mm, și un finisaj striat.
Tencuiala decorativă funcție de culoare
Culoarea tencuielii de exterior este o alegere importantă și dificilă, pentru că aceasta va fi cartea de vizită a casei. Există și în acest sens câteva reguli universal valabile: culorile deschise dau iluzia unui spațiu mai mare, în timp ce culorile închise micșorează.
Dezavantajul culorilor deschise vine din ușurința cu care se văd petele și urmele de praf. Culoarea tencuielii decorative se alege în funcție de preferințe, de locație, de relief și chiar de regulile de amenajare impuse în zona respectivă. La munte predomină culorile în nuanțe închise sau pământii, în timp ce pe malul mării tencuiala decorativă poate avea nuanțe neutre sau marine. Casele din orașe pot avea tencuiala decorativă în culorile bej sau gri.
În funcție de stilul casei și de preferințele personale, fațadele caselor moderne trebuie să fie în perfectă armonie cu interiorul acestora. Zugrăvelile decorative exterioare nu trebuie să fie în aceleași nuanțe cu cromatica interioară, dar trebuie să se armonizeze.
Tencuiala decorativă după producător
Printre cei mai cunoscuți si mai apreciați producători de tencuială decorativă putem numi Baumit, Duraziv, Kober sau Ceresit. Există o gamă foarte variată de tencuieli decorative aparținând acestor producători, din care cumpărătorii le pot alege pe cele potrivite necesităților lor.
Tencuiala decorativă după preț
Nu în ultimul rând contează și prețul pentru cei interesați în achiziție. Prețul mai mic sau mai ridicat evidențiază în general calitatea produsului. Un preț mai mare al tencuielii decorative denotă, de obicei, o calitate ridicata a acesteia, dar nu este o regulă general valabilă.