Cum amenajezi camera unui bebeluș

8 martie, 2019

Nu există reguli general valabile pentru o amenajare cameră copii, mai ales când este vorba despre bebeluși, imaginația fiind cel mai bun sfătuitor în astfel de cazuri, în timp ce specialiștii de la firmele de servicii ar putea deveni responsabilii cu punerea în practică a planurilor făcute.

În primele luni de viață, nevoile reale ale bebelușului sunt deosebit de limitate și mai mult ca sigur că nu este nevoie de o amenajare deosebită a camerei acestuia, mai ales când asta ar putea-o obosi pe mamă.

Fă curățenie lună

Până la sosirea bebelușului, casa trebuie curățată și dezinfectată.

Se vor arunca toate obiectele inutile sau care nu se mai folosesc, jucării de pluș sau pernuțe, poate chiar se vor înlocui covoarele, perdelele și draperiile din camera bebelușului. Dacă bugetul o permite se va apela profesioniști în curățenie pentru a face o amenajare cameră copii perfectă. Cu specialiștii vom face o verificare a închiderilor la ferestre și uși, a instalațiilor sanitare, dar și a sistemului de încălzire a camerei celui mic.

Este obligatoriu să zugrăvești sau să pui tapet, zugrăveala necesitând mai mult timp pentru uscare, dar oricare ar fi alegerea pe care o faci trebuie să optezi pentru culori cât mai deschise sau pastelate. Albul este o culoare care luminează încăperea, dând senzația de curățenie și prospețime, iar spațiul părând mai mare.

Primii pași

Imediat după naștere, bebelușul are nevoie de un pătuț personal, ca fiind singurul loc unde poate dormi fără risc.

Oferta deosebit de mare te poate speria, dar lucrurile devin simple dacă ești atent la:

  • Siguranța pătuțului se referă la un model din lemn foarte bine finisat, cu muchii și colțuri bine rotunjite, vopsit cu produse non-toxice, ecologice, pe bază de apă. Zăbrelele patului nu trebuie să fie foarte distanțate pentru ca bebelușul să nu își poată prinde piciorușul sau mânuța printre ele. Este preferabil să optezi pentru un pătuț la care să se poată regla pe două sau trei nivele înălțimea somierei. Odată cu creșterea poziția acesteia va fi fixată mai jos.
  • Confortul se referă la calitatea saltelei, care trebuie să fie din spumă tare, acoperită cu material natural, precum bumbacul.
  • Dotările se referă la modelele cu unul sau mai multe sertare, rafturi sau buzunare, orice spațiu de depozitare fiind de mare ajutor.

Primele 4 luni, vei avea un omuleț pe care îl pui în pătuț într-un loc și îl găsești, când se trezește, în același loc, pentru că nici măcar nu se va întoarce stânga-dreapta. În afară de pătuț, bebelușul are nevoie de cât mai multe body-uri, de o păturică, de o trusă de toaletă şi de scutece de unică folosință în număr impresionant, toate acestea fiind depozitate într-un dulăpior pe care bebelușul să poată fi schimbat cu scutece noi. Dacă dulapul nu este suficient de mare pentru a asigura schimbarea în siguranță a bebelușului, o masă poate fi foarte potrivită. Dulapul trebuie să fie prevăzut cu multe rafturi, sertare și zonă pentru umerașe, el fiind folosit nu doar o lună ci câțiva ani. Ca și pătuțul trebuie să fie din lemn, bine finisat și rotunjit, vopsit non-toxic și fixat bine în perete, pentru siguranța copilului.

Tot pentru primele luni din viața bebelușului va fi nevoie să ai un scaun pentru alăptat, unde să stai comod. Dacă este balansoar va fi și mai plăcut.

O lampă de veghe te va ajuta pe tine când vei intra noaptea în dormitor la copil, dar îl va ajuta și pe bebe să nu se trezească în beznă.

Interfon sau video monitor este recomandat pentru a monitoriza bebelușul când nu ești cu el în cameră, pentru a ști dacă doarme sau plânge când trebăluiești prin casă.

Pe la două-trei luni, este indicat să amenajezi bebelușului un centru de joacă, cu jucării suspendate, pe care să le privească și pe care să încerce să le atingă și să se joace cu ele.

Perdelele trebuie să fie din material care să lase lumina să pătrundă în încăpere, în culori deschise, rezistente la uzură și murdărie. Draperiile vor avea modele vesele, cu personaje de desene animate, flori, fluturi în culori vii, sau altceva de același fel, dar care vara să păstreze camera suficient de răcoroasă și umbrită când le tragi. Pentru a evita eventuale accidente când bebelușul va crește și se va agăța de toate, este bine ca perdelele și draperiile să fie scurte și să pui în dreptul ferestrei o comodă care să oprească accesul celui mic spre ele, pentru a nu trage galeria.

Pe jos nu este obligatoriu să ai ceva, dar după primele 4 luni, când micuțul începe să se târască și să meargă de-a bușilea, un covor sau o mochetă vor fi ideale pentru a amortiza mișcările sau căderile. Evită modelele cu fire lungi care se pot desprinde și pot fi înghițite, optează pentru un model în culori vii, cu fire scurte și moi. Trebuie acoperită mai ales partea din mijloc a camerei.

După vârsta de 4 luni, bebelușul începe să capete o oarecare lejeritate în mișcare și abia acum e timpul să te gândești la o cameră ca în povești, care prin obiecte colorate și mobilier să îi stimuleze simţurile.

În primele 4 luni de viață, bebelușul are nevoie de foarte puține obiecte în camera lui, dar sunt impetuos necesare multă dragoste și multă curățenie. Camera bebelușului este totdeauna cea mai mică din casă și pentru aceasta trebuie să fim atenți pentru a nu o aglomera prea mult, pentru a o putea curăța foarte bine și foarte ușor, pentru a putea apela cu succes la specialiști cum sunt cei de la firmele de servicii, care prin experiență și tehnologie ne pot ajuta la amenajare cameră copii, dar pot asigura și o curățenie care să ne permită să creștem bebelușul în condiții de siguranță în sănătate.

preloader