Cum folosești cărămida de sticlă în amenajarea casei

Cum folosești cărămida de sticlă în amenajarea casei

15 octombrie, 2021

Oricând ai nevoie de siguranță şi izolația oferită de un zid, dar şi de lumina de afară, poți folosi cărămidă de sticlă. Zidul din cărămidă de sticlă este la fel de rezistent ca cel de cărămidă clasică, plus că are o transparență foarte bună. Aici o cărămidă de sticlă este folosită conform scopului pentru care a fost creată, și anume pentru a compensa lipsa luminii. Evoluția tehnologică și pasiunea unor producători au adăugat la o cărămidă de sticlă noi valențe, precum culoarea, rezistența la incendiu, termoizolarea și fonoizolarea, astfel că oferta este astăzi mult mai bogată.

Peretele din cărămidă de sticlă poate fi o soluție utilă și ingenioasă pentru amenajarea unui spațiu durabil, luminos și modern. Cărămizile de sticlă se pot folosi pentru a construi ferestre fixe, pereți drepți sau curbați, cabine de duș sau un bar în camera de zi, creând astfel un aspect vizual deosebit și având bune proprietăți termice, fonice și de transmisie a luminii.

Atractiv din punct de vedere estetic și ușor de realizat datorită gamei foarte mari de culori și modele, peretele din cărămidă de sticlă permite crearea unor decoruri și a unor efecte de culoare deosebite în interiorul dar și în exteriorul locuinței. Construcțiile realizate din cărămidă de sticlă dau un grad înalt de siguranță datorită sistemului de armături folosite iar prețul montajului nu este foarte mare.

cum se monteaza caramida din sticla

Caracteristicile cărămizii din sticlă

  • O cărămidă de sticlă este formată din două bucăți de cărămidă concavă, sudate la cald. Astfel, spațiul cu aer din interiorul său îi conferă o bună capacitate de izolare termică și fonică.
  • Formatul standard al unei cărămizi de sticlă este de 19 x 19 cm, la o grosime de 8 cm.
  • Pentru personalizarea fiecărei realizări, există: cărămizi de colț de 90°, semi-cărămizi, cărămizi de finisare, liniare sau curbate.
  • Cărămizile de sticlă se găsesc într-o mare varietate de culori vii sau pastel.
  • Există mai multe tonuri de albastru, galben, portocaliu, roșu, verde, violet, dar și o gamă largă de nuanțe intermediare: argintiu, bej, bronz, gri, lila, maro, roz, nisipiu și negru.

Tipuri de cărămizi de sticlă

  • Cărămizile clare sunt acele cărămizi de sticlă cu gradul cel mai mare de transfer de lumină, incolore. Ele nu sunt în totalitate netede, în general au pe suprafața lor modele în relief, ondulate, cu bule sau cadrilate. Au un aspect lucios, satinat, opac sau sablat. Se pot asocia mai multe astfel de modele și se pot obține, mai ales în cazul unor suprafețe mai importante, designuri deosebite, luminozitatea scăzând de ordinul a câteva procente.
  • Cărămizile colorate în masă sunt confecționate din sticlă care a fost colorată înainte de a fi formată cărămida. Și aceste cărămizi sunt turnate cu model.
  • Cărămizile colorate prin injectare se obțin din cărămizi clare în interiorul cărora se injectează colorantul care aderă de marginile interioare ale cărămizii. Acest tip de cărămidă nu este recomandat la exterior pentru că există riscul să se decoloreze în timp.
caramida din sticla

De ce să alegi varianta unui perete din cărămidă de sticlă?

  • Peretele din cărămidă de sticlă oferă transferul de lumină. Oferă o bună transmisie a luminii care poate fi naturală sau artificială, circa 65 – 80% pentru cărămida de sticlă albă și 50 – 70% pentru sticla colorată.
  • Cărămida de sticlă permite un cadru privat. Construcție modernă și eficientă, peretele din cărămidă de sticlă lasă lumina să treacă dar asigură și intimitatea în același timp. În acest caz un exemplu concret este zona vasului de toaletă care poate fi izolată de restul băii printr-un perete din cărămidă de sticlă și care în mod sigur va asigura un cadru intim.
  • Peretele cărămidă de sticlă este un izolator fonic și termic. În funcție de calitatea materialului folosit, izolarea termică oferă protecție împotriva condensului care previne aburirea sau înghețul dacă este vorba de un perete din cărămidă de sticlă exterior și este ușor de întreținut. Izolarea fonică face acest perete să fie util în spații cu un nivel înalt de zgomot, cum sunt baia și bucătăria. Blocul de sticlă este format din două cărămizi cu goluri sigilate termic. Astfel, punga de aer formată în interior oferă o bună izolare, de căldură și de sunet.
caramida din sticla
  • Peretele din cărămidă de sticlă este rezistent. Cărămizile sunt fabricate astfel încât să aibă o rezistență mecanică ridicată la acțiunea flăcărilor care împiedică propagarea focului, a căldurii și a fumului o durată de timp cam de 30 de minute. Are rezistență bună la șocuri cum ar fi de exemplu cutremurul. Gradul de rezistență la cutremur este dat de armăturile metalice integrate, care conferă un nivel înalt de siguranță pentru acest tip de perete. În caz de accident sticla se sparge în interiorul cărămizii, evitând astfel proiecția de fragmente. Datorită modului cum se montează cărămida de sticlă aceasta este rezistentă și la intemperii, neexistând nicio problemă de a fi folosită ca perete exterior, ce rezistă la ploaie, vânt puternic și chiar zăpadă.
  • Cărămizile de sticlă sunt estetice și decorative. Ele sunt disponibile într-o multitudine de culori luminoase sau pastelate. Există o varietate de dimensiuni, modele și forme, cu care se pot construi ferestre fixe într-un perete obișnuit, pereți „întrerupți”, curbați sau drepți, dar și o masă de bucătărie sau o cabină de duș. În baie, pereții de duș din cărămidă de sticlă lasă să pătrundă lumina menținând în același timp un cadru privat. Oriunde sunt folosiți pereții de cărămidă de sticlă aceștia reinterpretează spațiul. În bucătărie sau într-un living, eventual un open space, un bar realizat în întregime din cărămidă de sticlă poate deveni un element decorativ în sine. Culori luminoase, desene și modele metalice sunt date de plăcile de sticlă. Integrată în fațada exterioară, cărămida de sticlă înlocuiește un perete într-o cameră fără ferestre.
  • Peretele din cărămidă de sticlă este ușor de întreținut. Datorită calităților superioare ale chitului special de rosturi ce se aplică la peretele de cărămidă de sticlă, orice decor creat din cărămizi din sticlă se curăţă exact ca orice alt obiect din sticlă, adică folosind aceeași procedură ca în cazul curățării geamurilor.

Dezavantajele peretelui de cărămidă de sticlă

Este un model mult mai greu, spre deosebire de un perete din plăci de gips-carton sau chiar de cărămidă. Greutatea cărămizilor de sticlă impune o restricție asupra locului de instalare, trebuind să ținem cont de tipul de podea pe care urmează să fie instalat pentru a ne da seama dacă cele două sunt compatibile.

preloader