Cum folosești corect aparatele electrocasnice pentru a consuma mai puțin

Cum folosești corect aparatele electrocasnice pentru a consuma mai puțin

11 februarie, 2022

În sezonul rece, este obișnuit să petrecem mai mult timp în casă, ceea ce duce implicit la folosirea intensă a aparatelor electrocasnice. Deschise multe ore din zi acestea pot duce la o suprasolicitare a rețelei și la un consum ridicat, ceea ce se va observa în factura la energia electrică.

Aparatele electrice și electrocasnice sunt mult mai intens folosite în sezonul rece, ceea ce creşte riscul de accidente, defecţiuni şi chiar incendii. Iată 5 sfaturi și recomandări pentru a folosi în siguranță aparatele electrocasnice pentru a consuma mai puțin și pentru a preveni eventuale probleme:

aparate electrocasnice

1. Nu ține deschisă ușa frigiderului multă vreme

La fiecare deschidere a ușii, în interiorul frigiderului intră o cantitate de aer cald. Pentru a restabili temperatura potrivită, frigiderul consumă o cantitate considerabilă de energie. De aceea, pe lângă faptul că e indicat să nu ții ușa deschisă pentru mult timp și de asemenea să nu pui alimente calde sau fierbinți în frigider, care vor ridica temperatura internă şi vor solicita mai mult compresorul.

2. Spală la capacitate maximă

Dacă vrei să economisești până la 50% din energie din consumul mașinii de spălat rufe, ar trebui să utilizezi mașina la sarcină maximă, în loc de două spălări. Aşa se poate economisi energetică. Pre-spălarea e necesară doar pentru rufe foarte murdare. Dacă nu folosiţi acest program, economisiţi detergent, timp, apă şi de la 5% până la 15% energie.

3. Preîncălzește cuptorul doar când este necesar

Acest pas din gătit este consumator destul de mare de energie, de aceea este bine să preîncălzești cuptorul doar când este necesar. Tot din motive de economisire a energiei electrice este recomandat sa deschideți cuptorului cât mai rar în procesul gătitului, acest lucru fiind ușor de făcut, deoarece toate cuptoarele electrice au bec de iluminare a cuptorului, așadar poți observa foarte ușor evoluția produsului aflat în cuptor.

4. Curăță periodic aparatul de climatizare

Multe persoane folosesc aparatul de condiționat și pe perioada iernii pentru a încălzi locuința. Însă, indiferent că răcește sau încălzește aerul, aparatul de aer condiționat este unul dintre cei mai mari consumatori de energie. Dar, știai că există modalități prin care poți optimiza consumul aerului condiționat?
Una dintre cele mai simple modalități de a păstra consumul de energie al aparatului de aer condiționat la un nivel optim este verificarea și curățarea în mod regulat a filtrelor. De asemenea, trebuie să te asiguri că aparatul beneficiază de operațiunile de întreținere corecte pentru a-l menține într-o stare excelentă de funcționare.

5. Folosește un termostat programabil pentru centrala termică

Dacă ai un termostat de ambient, este bine să reduci temperatura atunci când nu ești acasă sau noaptea. Cu cât ai o temperatură mai mare pentru un timp lung, cu atât mai mult vei plăti. Așadar, dacă reduci temperatura chiar și câteva zile, vei plăti mai puțin la factura de gaz. Cu un termostat programabil, poți seta o temperatură mai mică și o poți crește chiar și cu o jumătate de oră înainte să ajungi acasă. Din fericire, multe centrale electrice din prezent permit încălzirea doar a anumitor încăperi, fapt ce scade foarte mult consumul de gaz și de curent electric, decât dacă ai încălzi toată casa.

Nu uita că unele dispozitive consumă curent electric chiar și atunci când sunt oprite. Practic, orice aparat care rămâne conectat la priză consumă o cantitate mai mare sau mai mică de energie.