Cum folosești corect ventilatorul de aer pentru a face răcoare în casă

Cum folosești corect ventilatorul de aer pentru a face răcoare în casă

5 august, 2022

Știm cât de dificil poate fi să ai un somn odihnitor pe vreme caldă. Utilizarea unui ventilator este o modalitate simplă și ieftină de a răci o cameră, în zilele caniculare. Astfel, există câteva trucuri pe care le poți face cu ventilatorul tău pentru a răcori camera înainte de a merge la culcare și în momentele de zi când simți că ai nevoie de o briză rece.

În primul rând, ține ferestrele, ușile și jaluzelele închise în timpul zilei, pentru a evita soarele fierbinte să pătrundă în casă. Apoi, în timpul serii, deschide ferestrele și pune un ventilator cu fața spre fereastră, astfel încât să împingă căldura afară.

Iată cum să răcorești cât mai rapid și eficient o cameră folosind un ventilator:

cum folosesti ventilatorul

1. Deschide o fereastră

Poți răci o cameră cu ajutorul unei ferestre deschise. Când aerul este mai rece afară decât înăuntru, îndreaptă ventilatorul astfel încât să împingă aerul cald afară.

Pornește ventilatorul numai când afară este mai rece decât înăuntru. Pentru ca ventilatorul să răcească interiorul casei, temperatura exterioară trebuie să fie mai mică decât temperatura interioară. Acest lucru se poate obține noaptea sau dimineața devreme.

2. Folosește gheață

Tot ce trebuie să faci este să îngheți o sticlă de plastic cu apă, să o așezi pe o tavă și să o acoperi cu o cârpă umedă. Poziționează gheața în fața ventilatorului astfel încât briza să fie răcită din sticla cu gheață, iar camera să beneficieze de un aer mai rece.

Plasarea unei sticle cu gheață (sau orice alt produs înghețat) în fața unui ventilator ca o unitate de aer condiționat este la fel de eficientă. Pe măsură ce aerul trece peste gheață, va circula aer răcoritor prin încăpere.

3. Plasează ventilatorul în zona de nord a casei

Dacă vrei ca ventilatorul să meargă și pe timpul zilei, poziționează în zona cea mai umbrită a casei, de obicei în partea de nord, acolo unde temperatura este mai scăzută decât în restul casei.

4. Combină ventilatorul cu un aparat de aer condiționat

O modalitate de a menține o mișcare mai constantă a aerului este să combinați un aparat de aer condiționat și un ventilator. Dacă aveți un aparat de aer condiționat într-o cameră (cum ar fi camera dvs. de zi) și încercați să-l faceți circulație în alta (cum ar fi dormitorul dvs.), în mod ideal ați pune un ventilator între cele două camere, cu aerul suflând în cea mai caldă
Ventilatoarele vă pot spori capacitatea AC de a vă răci casa. De fapt, un ventilator de tavan vă permite să ridicați termostatul AC cu 4 °F și să mențineți în continuare același nivel de confort. Ventilatoarele cu casete, oscilante sau pe piedestal poziționate lângă registrele de aer AC ajută la difuzarea aerului rece pe o distanță mai mare.

5. Pune ventilatorul cu fața către oameni

În absența unui aparat de aer condiționat, cel mai bine este să plasezi un ventilator într-o poziție astfel încât să sufle asupra oamenilor din cameră, dar cu fereastra închisă. Ventilatorul nu răcește camera, ele răcesc corpul persoanelor pentru că există mai multă mișcare a aerului.

Și tocmai pentru că nu răcesc camera, este inutil să le lași pornite atunci când nimeni nu ocupă spațiul. În acest caz, motorul ventilatorului ar putea să producă doar căldură suplimentară în cameră.

Țineți cont că ventilatoarele funcționează creând un efect de răcire a vântului, mai degrabă decât scăderea temperaturii camerei. Aparatul de aer condiționat este cel care are efectul de răcire a temperaturii din interior.