Cum îndepărtezi tapetul vechi în 6 PAȘI super simpli

16 iulie, 2020

Ți se pare demodat și în plus a început să se desprindă prin anumite locuri? Despre tapetul vechi vorbim, care deși este o soluție rapidă și elegantă de a îmbrăca pereții, trecerea timpului își pune amprenta într-un mod mai puțin estetic. Așadar, dacă a venit momentul să dai o față nouă pereților casei tale, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să îndepărtezi vechiul tapet.

Îndepărtarea tapetului vechi de hârtie nu este o treabă complicată, așadar poți face chiar tu acest lucru fără să fie nevoie să apelezi la un profesionist în zugrăveli. În primul râmd, ai nevoie de ustensilele potrivite pentru ca treaba să meargă mult mai repede.

Ustensile și soluții de care ai nevoie:

  • O sticlă cu pulverizator sau o bidinea și o găleată;
  • Soluție pentru dezlipirea tapetului și fototapetului sau dacă vrei o metodă mai naturistă poți folosi balsam de rufe sau oțet;
  • Apă caldă;
  • Racletă de metal sau un cuțit lung cu lama lată;
  • Folie de protecție și prosoape de hârtie;
  • Burete.
indepartare tapet

Pasul 1. Protejează corpurile de mobilier și parchetul

Pentru a evita prăfuirea sau udarea mobilierului sau pardoselii, indiferent dacă vei pulveriza sau vei umezi tapetul cu bidineaua, este foarte probabil ca de pe pereți să se scurgă apă, adeziv sau soluția cu care îndepărtezi tapetul, deci acordă atenție sporită acoperirii corespunzătoare a podelei. De asemenea, protejează și prizele din apropiere pentru a nu introduce apă accidental.

Pasul 2. Umezește tapetul înainte de dezlipire

Pune soluția de dezlipire sau balsamule sau oțetul în sticla cu pulverizator și apă caldă (sau în găleata cu apă). Apoi pulverizează sau umezește bine tapetul cu soluția rezultată. Lasă să se înmoaie 15-20 de minute.

Pasul 3. Desprinde tapetul de jos în sus

Odată ce observi că tapetul s-a înmuiat, începe să desprinzi tapetul dintr-un colț de jos și trage ușor în sus pentru a desprinde fâșia de tapet uniform până sus, în tavan. Repetă procedeul pentru fiecare bucată de tapet. Dacă tapetul nu se desprinde ușor, folosește un cuțit cu care să ridici un capăt și apoi trage de tapet, aplicând o presiune uniformă. Nu te grăbi, pentru că astfel vei grăbi șansele ca tapetul să se desprindă în fâșii întregi și să îți ușurezi mult munca.

Pasul 4. Răzuiește adezivul lipit și resturile de tapet nedezlipite

Cu o racletă metalică sau de plastic sau un cuțit cu colțuri rotunjite răzuiește restul tapetului rămas pe perete și adezivul. Nu apăsa prea tare cu spatula mai ales dacă peretele este de gips carton.

Pasul 5. Spală urmele de adeziv și petele rămase

Acesta este un pas foarte important, deoarece după ce termini de îndepărtat tot tapetul de pe perete, este foarte posibil să observi pete. Este necesar ca peretele să fie bine spălat, folosind un burete, detergent de vase și apă caldă.

Pasul 6. Repară și finisează

Dacă în urma răzuirii resturilor de tapet au rezultat mici neregularități, uniformizează peretele și apoi aplică puțin glet de finisaj. A doua sau a treia zi, după ce peretele s-a uscat bine, este pregătit pentru vopsire sau pentru aplicarea unui nou tapet.

Dacă simți totuși că nu e pentru tine procedura de îndepărtare a tapetului vechi și refacere a pereților, poți solicita o mână de ajutor de la un meșter ajusto.ro!

preloader