Cum îți alegi salteaua de pat în funcție de poziția somnului

21 iunie, 2019

Dormitul pe spate este cel mai nesănătos! Ba nu, dormitul pe burtă este cel care îți creează probleme! Da, de unde, dacă dormi într-o parte îți amorțește mâna atât de tare că nu o mai simți câteva minute?” Îți sună cunoscut genul acesta de discuții? Realitatea este că modul în care dormim pe timpul nopții ne poate afecta calitatea somnului, dar mai ales starea de spirit pe care o avem a doua zi. De aceea, cele mai multe persoane au început să înțeleagă cât de important este modul în care dormim. Dar și salteaua de pat își poate pune amprenta asupra poziției de somn care, dacă nu este cea potrivită, va produce efecte negative asupra coloanei vertebrale și gâtului.

Care este cea mai bună poziție de somn? Cum alegem salteaua de pat în funcție de poziția de somn care ne place? Îți spunem în rândurile care urmează ce trebuie să faci pentru a alege salteaua de pat care să te avantajeze potrivit posturii tale din timpul somnului:

1. Dormitul pe spate

Prima poziție recomandată de specialiștii în somnologie (exact, există o știință care se ocupă de studiul somnului) spun că pentru majoritatea oamenilor poziția de somn culcat pe spate este cea mai potrivită. Dormitul pe spate previne durerile de spate și de gât, iar coloana și spatele își păstrează o poziție neutră, astfel în felul acesta nu se formează nicio modificare a corpului. Salteaua de pat potrivită pentru persoanele care dorm pe spate este o saltea cu duritate medie spre tare, întrucât toată partea din spate a corpului este întinsă pe saltea, greutatea corpului fiind distribuită uniform. Pentru ca spatele să-și mențină postura naturală, iar coloana vertebrală să stea dreaptă, salteaua de pat trebuie să fie suficient de fermă astfel încât să nu permită afundarea corpului în ea.

Această poziție  de somn este ideală și pentru combaterea refluxului gastro-esofagian, singurul dezavantaj fiind acela că favorizează sforăitul.

2. Dormitul într-o parte

Cea de-a doua poziție care îți poate asigura un somn liniștit este dormitul într-o parte. Poziția pe o parte ușurează respirația și ajută la ameliorarea simptomelor de reflux gastric. Această poziție de somn este recomandată în special femeilor însărcinate deoarece permite sângelui să circule corespunzător. Cea mai bună parte este cea stângă deoarece este poziția care mărește cantitatea de sânge şi de nutrienţi care ajung la placentă și implicit la bebeluș.

Persoanele care dorm pe o parte au nevoie de o saltea ceva mai moale, deoarece greutatea corpului este concentrată pe o suprafață mai mică, punându-se o presiune mai mare asupra umerilor. Salteaua trebuie să aibă o anumită flexibilitate astfel încât corpul să se poată afunda în saltea. Pentru această postură se recomandă și o pernă mai groasă, pentru a ține capul în aceeași linie cu umerii și în acest fel gâtul și mușchii din zona umerilor să nu sufere în timpul somnului.

3. Dormitul pe burtă

În ciuda faptului că este o poziție de somn preferată de foarte multe persoane, dormitul pe burtă este una dintre pozițiile de somn nesănătoase. Dormitul pe burtă te împiedică să îți menții coloana vertebrală într-o poziție neutră. De asemenea, această poziție pune presiune asupra articulațiilor și a mușchilor de la nivelul gâtului și spatelui, fapt care îți poate cauza dureri imediat ce te-ai trezit din somn. Persoanele care preferă să doarmă pe burtă au nevoie de o saltea mai tare deoarece greutatea corpului trebuie distribuită pe toată lungimea, astfel încât să nu se pună presiune doar asupra umerilor.

Cea mai bună poziție de somn este aceea în care ne odihnim atât de bine încât a doua zi să ne simțim plini de energie, pregătiți pentru a face față noilor activități. Pentru a avea un somn liniștit trebuie deopotrivă să avem și o saltea curată, fără praf, mucegai sau acarieni, care pot avea consecințe negative asupra sănătății organismului.

Salteaua ta de pat are nevoie de curățare? Apelează la serviciile profesioniste Ajusto pentru a-ți asigura un somn de caliate! Plata online, costuri fixe, fără bacșiș!  

preloader