Cum îți poate afecta sănătatea curățenia casei

17 ianuarie, 2019

Utilizarea în exces a detergenților puternici poate afecta sănătatea! Ar suna un slogan de interes general, pe care prea puțini l-ar înțelege cu adevărat sau i-ar acorda importanță. Dar, haideți să numărăm împreună câte soluții de curățare avem în casă. Săpun lichid, detergent de spălat rufe, detergent de spălat vase, detergent pentru gresie, detergent pentru parchet, soluție pentru geamuri, soluție antimucegai, odorizant de cameră, odorizant de toaletă, soluție pentru desfundat chiuveta, degresantul pentru aragaz și lista continuă, nu-i așa?

Curățenia excesivă pe care multe persoane din ziua de azi o fac ajunge să aibă exact efectul invers decât cel pe care ni-l dorim, ne imbolnăvește în loc să ne protejeze sănătatea. Iată ce boli ne pasc atunci când exgerăm cu igienizarea casei:

Cum îți poate afecta sănătatea curățenia casei

Dermatita de contact

Principala problemă care poate apărea în urma folosirii incorecte a soluțiilor de curățare este dermatita de contact. Persoanele care nu folosesc mănuși de protecție când fac curățenia casei pot suferi o iritație la nivelul pielii care se manifestă prin înroșire, usturime și prurit. De asemenea, înălbitorii au un efect puternic coroziv, de aceea provoacă arsuri grave ale pielii.

Intoxicații

Clorul este o substanță chimică foarte folosită în gospodărie, pe care o recunoaștem cu ușurință datorită mirosului extrem de puternic. Deși este o substanță care se regăsește în componența multor produse de curățenie și pare inofensivă, expunerea îndelungată poate produce ravagii la nivelul pielii și a ochilor. Mai mult decât atât, inhalarea vaporilor de clor poate provoca dureri de cap și amețeli. Medicii atrag atenția că în special copiii sunt cei afectați, micuții putând suferi iritații ale căilor respiratorii și ochilor, tuse, vomă sau chiar crize de astm.

Alergii

Spray-urile de curățat mobila, detergenții de rufe, balsamurile, odorizantele de împrospătare a aerului sunt considerați principalii vinovați de apariția alergiilor, în special în rândul copiilor. O cantitate mare de vapori pătrund în organism, prin piele și nas și pot duce la apariția rinitei alergice, mai ales în cazul persoanelor cu teren atopic.

Afecțiuni pulmonare

Atunci când în aer se amestecă diverși vapori de la produsele de curățat, mediul devine foarte toxic pentru plămâni. Soluțiile de curățare emană vapori periculoși care inhalați în plămâni favorizează apariția bolilor pulomonare. Timp de 20 de ani, cercetători din Norvegia au studiat efectul produselor de curățenie asupra 5000 de femei casnice sau de profesie menajere. Rezultatele au relevat faptul că plămânii lor funcționau cu mai puțin de 17 % din capacitatea totală. În plus, specialiștii au descoperit că produsele de curățenie folosite în exces predispun la boli pulmonare cronice, de genul bronșitei cronice sau emfizemului pulmonar.

Rezistența la antibiotic

Triclosan și triclocarban sunt două substanțe antifungice și antibacteriene folosite pentru a distruge microorganismelor periculoase. Când bacteriile sunt expuse la aceste substanțe pe termen lung pot apărea mutații genetice determinând astfel rezistența organismului la medicamente folosite pentru tratarea anumitor infecții.

Știm că toate lucrurile din casă ar trebui curățate, spălate, dezinfectate, însă trebuie să ne gândim înainte cu ce preț plătim această nevoie. Din fericire există soluții naturale pe care le putem folosi în locul celor toxice sau cel puțin să le alternăm.

Pentru servicii de curățenie profesională apelați cu încredere la Ajusto!