Cum poți să prelungești viața mașinii de spălat

15 noiembrie, 2018

Durata medie de viață a unei mașini de spălat rufe este de 10 ani, spun specialiștii. Însă, acest fapt nu îți va garanta că mașina de spălat va da randament maxim în toată această perioadă sau că nu se va defecta. Dimpotrivă, un studiu recent arată că defecțiunile din service sunt cauzate în proporție de 80% de o folosire necorespunzătoare a mașinii. Modul în care ai grijă de acest electrocasnic extrem de util în orice gospodărie depinde de modul în care îl folosești:

Tot specialiștii ne învață care sunt cele 10 secrete pentru a prelungi viața unei mașini de spălat:

Cum poți să prelungești viața mașinii de spălat

1 Citește manualul de instrucțiuni. Deși pare un lucru de la sine înțeles, foarte puține persoane citesc complet manualul de instrucțiuni pentru a înțelege corect ciclurile de spălare și potențialul modelului de mașină de spălat rufe. Nu te baza doar pe sfaturile primite din magazin sau pe cele citite pe diverse forumuri, ci documentează-te chiar tu.

2 Respectă indicatorul dat de programul de autocurățare. Modelele mai noi de spălat rufe  sunt dotate cu un sistem de autocurățare, după un anumit număr de spălări (30- 40). Deși cei mai mulți au tendința de a sări peste acest pas, mai ales când mașina de spălat rufe este achiziționată recent, specialiștii ne sfătuiesc să nu sărim peste acest ciclul de spălare suplimentar deoarece are proprietatea de a curăța rezidurile, la o temperatură foarte ridicată care ar putea deteriora în mod obișnuit țesăturile hainelor.

3 Detergentul de rufe se pune doar în compartimentul special. Obișnuiești să pui detergent direct în cuva mașinii de spălat? Află că nu este un gest tocmai potrivit, deoarece acesta se poate depune în zone mai ascunse. În compartimentul special acesta va fi luat cu apa caldă și se va topi în scurt timp.

4 Respectă capacitatea de încărcare. Umplerea cuvei cu haine până la refuz este unul dintre factorii cei mai des întâlniți care favorizează uzura prematură a mașinii. Cuva plină cu haine grele se va balansa violent, în special în momentul stoarcerii, și va dezechilibra tamburul. Indiferent de capacitatea mașinii de spălat rufe, fiecare program de spălare are indicații legate de kilogramele de rufe recomandate. De exemplu, nu veți spăla 6 kilograme de pături pufoase sau de jeansi, deoarece textura acestora fie va reține o cantitate foarte mare de apă, fie din cauza materialul gros nu-l va putea manevra, mai ales în momentul stoarcerii. De asemenea, o încărcătură insuficientă, alcătuită doar din rufe de dimensiuni mici, nu va obține o rotire corectă.

5 Piesele vestimentare cu nasturi, capse sau fermoare vor fi închise. Hainele care conțin fermoare sau capse, la fel și lenjeriile de pat care au nasturi se vor închide, pentru a se evita prinderea accidentală a acestora în diverse spații restrânse ale mașinii de spălat. În plus, procedând așa ajutați mașina de spălat să echilibreze corespunzător hainele.

6 Controlați hainele înainte de a fi introduse în mașina de spălat. Chei, monede, șervețele și chiar telefoane mobile sunt adesea uitate în buzunarele pantalonilor sau gecilor. Este foarte important să verificați minuțios hainele înainte de a fi spălate deoarece obiectele metalice mici pot pătrunde în pompa de evacuare a mașinii și pot bloca scurgerea.

7 Curăță periodic sertarul de detergent și balsam. Rezidurile de detergent care se depozitează în compartimentele speciale pot bloca scurgerea corespunzătoare a apei și implicit acumularea de bacterii.

8 Folosește periodic o soluție de eliminare a calcarului. Depunerile de calcar afectează țevile mașinii de spălat și provoacă defecțiuni, iar în timp calitatea spălării rufelor scade. Fie că folosești soluții anticalcar, fie că mergi pe metode naturiste cum este oțetul, ambele variante te vor ajuta în eliminarea calcarului și creșterea duratei de viață a mașinii de spălat.

9 Curăță periodic filtrul de scame. Dacă utilizezi o mașină de spălat care are și funcție de uscare, este extrem de important să cureți periodic filtrul de scame.

10 Nu pune pe mașina de spălat obiecte grele. Pe lângă faptul că poate deteriora suprafața mașinii, în timpul ciclului de spălare, aceasta se poate destabiliza, ceea ce o face să vibreze haotic.

Dacă ai nevoie de un bun specialist în treburile casei, apelează la serviciile ajusto.ro! Plata online, costuri fixe, fără bacșiș!