Cum prevenim apariția mucegaiului

7 februarie, 2019

În sezonul rece, casa este predispusă la unul dintre cei mai mari inamici: mucegaiul. Mucegaiul și igrasia duc la degradarea vopselelor și a tencuielii, afectând aspectul estetic al pereților atât pe interior, cât și la exteriorul casei. Dar, partea neplăcută nu este dată doar de aspectul neplăcut al pereților, ci și de riscurile pentru sănătatea organismului la care te supui dacă locuiești într-un mediu cu mucegai.

Dacă vrei să trăiești într-o locuință sănătoasă și să eviți din start riscul declanșării sau agravării afecțiunilor respiratorii, trebuie să ții cont de câțiva factori care declanșează apariția mucegaiului:

 

Cum prevenim apariția mucegaiului

Izolarea interioară a locuinței

Izolarea locuinței trebuie făcută “ca la carte”! Poate că sună a slogan publicitar, dar izolarea corect făcută este mai importantă decât crezi, dacă nu îți dorești să locuiești într-o casă plină de mucegai. Pentru a proteja pereții de umiditate și pentru a preveni apariția igrasiei, poți folosi pentru izolarea casei (acoperiș, pardoseala sau pereți) fibre de celuloză ce conțin o soluție antiseptică special creată pentru prevenirea mucegaiului.

Izolarea exterioară a casei

Apartamentele sau casele cu încăperi poziționate în partea de nord au nevoie de o izolare termică suplimentară, pentru că soarele va ajunge foarte puțin sau chiar deloc și pentru a nu se forma diferențe de temperaturi între camere. De asemenea, tâmplăriile sunt obiectele cele mai reci și prin urmare condensul se depune cel mai ușor în zona ferestrelor. Verifică atent dacă spațiul dintre tocul tâmplăriei și zid este etanș deoarece prin aceste rosturi poate pătrunde aerul umed.

Folosirea unui dezumidificator

Soluțiile de curățare a mucegaiului au un efect de scurtă durată, astfel dacă nu este eliminată cauza este foarte probabil ca mucegaiul să reapară. Așadar, o soluție de prevenire și de eliminare a umidității este dezumidificatorul, care are rolul de a nu permite sporilor de mucegai să se formeze și să se extindă. Acest dispozitiv asigură un aer uscat în locuință reducând condensul de la nivelul geamurilor, mobilei și a altor obiecte sensibile la umezeală.

Aerisirea zilnică

Chiar dacă afară este foarte frig, aerisirea casei de două ori pe zi este esențială pentru evitarea formării condensului. Deschiderea largă a ferestrelor timp de 5-10 minute este suficientă pentru înlocuirea aerului umed, fără să ducă la răcirea pereților. Dacă geamurile camerei dau spre un balcon închis asigură-te că atunci când aerisești sunt deschise și ferestrele de la balcon.

Evită formarea aburului și a umezelii

12 litri de apă, sub formă de vapori, sunt produși zilnic de activitățile casnice. Evită pe timpul iernii păstrarea florilor în vază, elimină pe cât posibil ghivecele cu flori, nu usca hainele pe calorifer, calcă fără abur și mai ales evită să fierbi alimente la aragaz, folosește mai degrabă grătarul sau cuptorul. Este foarte important, dacă ai baie fără geam, să aerisești după fiecare folosire a dușului deschizând ușa și o fereastră cât mai apropiată.

Umiditatea aerului în parametri normali ar trebui să se situeze între 45-55 %. Camerele cu umiditatea cea mai crescută sunt băile, bucătăria și încăperile poziționate spre nord, aici existând riscul crescut de a se dezvolta mucegai.

Dacă ai nevoie de un bun specialist în treburile casei, apelează la serviciile ajusto.ro! Plata online, costuri fixe, fără bacșiș!   

preloader