Cum protejezi plantele din ghivece pe timp de iarnă

31 ianuarie, 2019

Cu toții știm că plantele trebuiesc îngrijite indiferent de anotimp, fiecare având nevoie de anumite condiții pentru a rezista fie căldurii excesive, fie gerului. Pe timpul iernii trebuie o atenție sporită pentru a ajuta plantele de ghiveci să fie protejate de frigul de afară, dar factorii decisivi pentru această „hibernare” sunt reprezentați de relația dintre cei trei factori primordiali în viața plantelor, lumina, căldura și umiditatea.

Specialiști în servicii sunt gata să ne ajute în activitatea de protecție plante iarna sau protecție plante îngheț, cu cunoștințele și experiența lor.

Scăderea temperaturilor face ca majoritatea plantelor să intre în repaus vegetativ. Repausul vegetativ este o stare temporară de inactivitate sau activitate metabolică minimă a plantelor. Este practic o strategie de supraviețuire a plantelor în perioadele de iarnă cu temperaturi foarte scăzute sau în perioadele foarte secetoase. În același timp repausul vegetativ este benefic plantelor fiind o perioadă de odihnă și de refacere, ce contribuie la longevitatea plantei. În acestă perioadă plantele nu mai cresc, nu se mai dezvoltă, ci conservă energie. Nevoile de hrănire sunt reduse semnificativ, seva nu mai circulă prin structura plantei iar substanțele nutritive nu mai sunt absorbite.

Pentru că frigul din sezonul rece poate afecta serios sănătatea plantelor se poate interveni cu câteva trucuri pentru a proteja plantele de ghiveci de frigul și gerul iernii.

Mută în interior plantele sensibile. 

Pentru că în casă temperaturile sunt mai ridicate. Ghivecele se vor amplasa în apropierea unei ferestre, astfel încât să beneficieze de lumina soarelui, chiar și atunci când aceste raze nu mai sunt călduroase.

Ghivecele cu material sensibil la îngheț sunt plasate în spații adăpostite pentru a nu suferi de ger. Doar ghivecele din polistiren, plastic, fibra de sticlă, lemn sau beton sunt rezistente la îngheț.

  • Ghivecele de teracotă prezintă riscul foarte mare de a îngheța și crăpa la temperaturi scăzute. În plus, chiar dacă reușesc să supraviețuiască unei ierni, ghivecele din teracota devin mai fragile și într-un final, se vor sparge.
  • Ghivecele de sticlă trebuiesc și ele ferite de ger. Deși apa nu penetrează în pereții acestora pentru a-i face mai fragili, pământul îmbibat cu apă mărește riscul ca vasele să se crape, la un moment dat.
  • Ghivecele glazurate în interior și la exterior, sunt mai rezistente decât cele din teracotă, ceramică ori sticlă, însă nu se recomandă să fie ținute în grădină pe timp de iarnă, întrucât există totuși riscul de a se crăpa din cauza apei înghețate.

Udă plantele dimineața. 

Când soarele începe să își arate timid razele, pentru a le proteja de îngheț și a le determina să se adapteze mai ușor noilor temperaturi. Cantitatea de apă trebuie să fie mică, cam o treime din cantitatea cu care o udăm normal, repausul vegetativ pentru că nu cere o cantitate de apă mai mare.

Aplică un strat generos de mulci. 

Este un strat de material organic precum paie, frunze, resturi vegetale sau rumeguș, care se aplică peste pământul din ghiveci, dacă nu ai cum să bagi ghiveciul în interior. Acest lucru va preveni înghețarea solului și va menține umiditatea optimă la nivelul rădăcinilor. Dacă nu ai mulci la îndemână, poți folosi ziare, materiale textile sau folii de plastic.

Ridică ghivecele de pe pardoseală. 

Pe bucăți de polistiren sau cărămizi, ca să evităm acumularea apei la baza ghiveciului și să creăm o pernă de aer între ghiveci și sol.

Pune ghivecele în cutii de carton. 

Pentru a le proteja ieftin și eficient de frigul de afară. Trebuiesc cumpărate cutii de carton de diferite mărimi, pentru ca fiecare ghiveci să încapă în cutie și să rămână și ceva spațiu în jurul lui. Se pun ghivecele în cutii cu tot cu tăvițele pentru colectarea apei în exces. Ghivecele pot fi învelite cu materiale textile sau ziare, astfel încât solul să nu înghețe. Cutia se lasă cu gura deschisă pentru ca plantele să poată respira.

Ghivecele mari se pun în coșuri de nuiele, saci de iută sau cânepă, spațiul gol până la ghiveci umplându-se cu mulci pentru a nu îngheța rădăcinile plantei. Dacă ghivecele sunt prea mari, vor fi acoperite cu două sau trei straturi de groase de mulci susținute de saci prinși cu sfoară. Pentru protecție putem acoperi ghivecele cu folie anti-îngheț, folie de plastic cu bule, pânză de sac, țesătură din fibre de cocos și chiar cu polistiren expandat dacă forma ghiveciului ne permite acest lucru.

Pune ghivecele unele lângă altele. 

Astfel se vor încălzi mai ușor. Alege un loc mai adăpostit, sub un zid înalt, sub o streașină, oriunde pot beneficia de acoperiș, unde poți pune mai multe ghivecele acoperite în cutii sau saci, și așezate unul lângă altul, ca vântul să nu treacă printre ele, plantele își vor ține singure de cald în sezonul rece.

Este recomandat să se pună plantele mai sensibile la frig în mijlocul grupului, iar plantele mai rezistente la frig în exteriorul lui. Plantele rezistente vor acționa ca o barieră protectoare pentru celelalte „surate”.

Un sac de plastic găurit poate proteja coroanele plantelor sau arbuștilor. Dacă sacul are dimensiuni destul de mari putem introduce toată planta în sac, după care legăm sacul, asigurând respirația frunzelor.

Așază un scaun sau o masă deasupra ghivecelor. 

Folosește acest truc pentru a le proteja mai bine. Un alt truc simplu, recomandat de specialiști pentru protejarea plantelor din ghiveci de frig și ger, este așezarea unui scaun deasupra ghivecelor. Peste scaun sau masă, poți pune o pătură. Asigură-te că aceasta acoperă picioarele scaunelor, până la pământ, și nu permite frigului să ajungă la plante. Această modalitate de protejare a plantelor din ghiveci este recomandată în special pe perioada serii și a nopții, când temperaturile sunt mai scăzute.

Cumpăra o mini-seră. 

Acesta este un habitat închis de un cort de material plastic, deasupra unui suport metalic, pe două sau trei nivele, unde se pot așeza ghivecele cu plante. Acoperit foarte bine și ferit de precipitații și vânt păstrează în interior plantele în condiții foarte bune. În zilele mai călduțe și însorite se poate deschide mini-sera pentru aerisire și pentru a înlătura umiditatea și frunzele căzute.

preloader