Cum să alegi culorile pentru casa ta – idei pentru interior și exterior

18 octombrie, 2018

Recunoaștem sau nu, este clar că avem o oarecare frică de culori. Privind în jur, pe stradă, vezi totul în nuanțe de gri și maro, cu vagi urme de albastru și mult negru. De când taxiurile sunt galbene, roșu este folosit doar de Ferrari și de pompieri, celelalte mașini sunt negre pentru că e în trend și albe ca să nu se încingă prea tare la soare. Clădirile au culori ce nu se văd, multe case fiind zugrăvite la fel și pe dinafară și pe dinăuntru.

Pentru a scăpa de monotonie trebuie să încercăm noi culori pentru casă, culori ce pot veni în mare parte de la specialiști care nu fac numai consultanță în alegerea unor soluții foarte potrivite dar pot ajuta cu mână de lucru specializată, cu mulți ani de experiență, idei constructive și garantare 100% a lucrării efectuate. Acești specialiști te vor ajuta la schimbarea culorii pentru casă atât la exterior, cât și la interior.

Ce schimbări de culoare îmbunătățesc designului unei case

▪️ Pereții a căror culori sunt împrospătate sau schimbate crează de design schimbat, nou și curat.
▪️ Ușile și tocurile recondiționate sau vopsite accentuează senzația de proaspăt și „altceva”.
▪️ Piesele mari de mobilier sunt greu de înlocuit, dar vopseaua este o variantă accesibilă.
▪️ Canapelele și fotoliile pot avea o altă față prin acoperirea cu huse noi, în culori ce se asortează cu camera renovată.
▪️ Draperiile și covoarele înlocuite cu culori și texturi diferite, deși reprezintă o cheltuială relativ mare, vor aduce o modificare serioasă în designului camerei și implicit al casei.

Cum combini culorile între ele

▪️ Combinația triadică este aducerea împreună a trei culori, în același design, în proporții diferite, 60% culoarea de fond, 30% a doua culoare și 10% culoarea de accent.
▪️ Combinația complementară este compusă din culori care se opun una alteia pe roata culorilor, cum sunt galben cu violet, roșu cu verde sau portocaliu cu albastru. Pentru a nu deveni obositoare, în această combinație se alege culoarea puternică pentru accent și se jonglează în rest cu celelalte nuanțe.
▪️ Combinația analogă se bazează pe culori alăturate, precum verde și albastru, galben și verde, roșu și violet, roșu și portocaliu, cu toate nuantele lor și se folosesc tonuri mai închise și mai deschise, unele lângă altele.
▪️ Combinația monocromă se bazează pe o singură culoare, în diferite tonuri și nuanțe, combinație ce este poate cea mai odihnitoare, unde culoarea deschisă predomină, iar cea de contrast este de nuanță închisă.
▪️Combinația monotonă se bazează pe culori neutre, adică nuanțe diferite de alb, maro, crem și bej. Această conbinație este preferată în interioare minimaliste ori industriale.
▪️ Combinația acromatică se bazează pe lipsa de culori, deci alb, negru și toate nuanțele de gri, fiind caracteristice stilului modern cu influențe scandinave sau americane, unde lipsa de culoare compensează prin textură, piatră, ciment, tricotaje și textile cu fir gros.

Modele de cromatici de interior

▪️ Interior calm și pastelat – are nuanțe neutre ce aduc echilibru într-o încăpere, iar cele colorate aduc personalitate și energie. Nuanțele pastel pot încorpora mai multe culori în decorul camerei tale, fără ca aceasta să pară încărcată. Alege nuanțe neutre deschise pentru pereți și obiectele de mobilă de dimensiuni mari, precum patul, canapeaua, dulapurile, șifonierul sau biblioteca, acestea oferind echilibru încăperii, fără a obosi vizual. Decorațiunile, rame, ghivece pentru flori, cutii decorative, dar și piesele de mobilier mai mici, precum fotoliile, scaunele, noptierele, obiecte de iluminat, vor fi colorate pastel, camera fiind plină de viață și personalitate, fără să fie prea încărcată.
▪️ Interior boem și colorat optează pentru o paletă de nuanțe alb, maro și culoarea ta preferată. Pentru o cameră calmă, alege verde sau albastru, dar dacă vrei să fii mai îndrăzneață, alege roșu, mov sau portocaliu. Cu cât este mai vibrantă culoarea, cu atât e mai bine să o utilizezi în cantități mai mici.

Ponturi utile alegerii culorilor de interior

▪️ Când alegi paletele de culori pentru fiecare cameră, acestea să păstreze un element comun, ca atunci când vei trece dintr-o cameră în alta, schema de culori să-și păstreze coerența.
▪️ Să începi formarea paletei de culori din cea mai mare cameră din locuință, aceasta fiind camera de zi, însă poți începe și din dormitor.
▪️ Pentru o locuință primitoare să îți alegi o paletă de nuanțe monocromatice neutre sau doar cu un strop de culoare, nuanțele utilizate având astfel o tranziție plăcută, ce creză un aspect bine coordonat.

Cum asortezi culorile exterioare ale acoperișului, fațadei și tâmplăriei

Fie că ai construit o casă din temelii sau ai cumpărat-o construită și vrei să-i împrospătezi aspectul exterior, ajungi în punctul în care nu știi ce culori să alegi și cum să asortezi culorile fațadei cu ale acoperișului și al tâmplăriei exterioare.
▪️ Culoarea acoperișului ar trebui aleasă în funcție de zona în care locuiești. Cele în culori închise, maro, verde, gri antracit, sunt ideale pentru zonele montane sau cu vreme mai rece, aceste culori atrăgând și acumulând căldură. Acoperișurile în culori deschise sunt indicate mai cu seamă pentru zonele însorite. Acoperișurile în culori aprinse, cum sunt cele roșii sau albastre, au darul de a scoate în evidență casa, dar se potrivesc mai ales acoperișurilor cât mai simple. Acoperișurile multistructurale, cu multe ape, ar trebui să fie în culori mai puțin stridente.
▪️ Culoarea pentru finisarea fațadelor îmbracă o diversificare coloristică mult mai mare, deși o seamă de culori precum albul, tonurile de maro, bej și crem, verdele închis sau vernilul, galbenul și griul sunt foarte des folosite. Este și ușor de înțeles pentru că nuanțele deschise de maro sunt ușor de asortat cu acoperișurile maro, dar și cu cele verzi sau gri. Acoperișurile verzi se potrivesc foarte bine cu fațade în galben solar și chiar cu o tâmplărie de culoare albă. Fațada galbenă merge foarte bine și cu un acoperiș gri și conturată cu o lemnărie gri deschis sau alb. Un acoperiș negru se potrivește unei fațade albe, gri deschis, bleu, vernil sau galbenă.

Modele pentru îmbinarea culorilor unei fațade

▪️ Exterior clasic și monocrom– schema cromatică cuprinde nuanțe clasice de gri, bej și alb, care evidențiază arhitectura casei și plantele din jurul ei. Aceste nuanțe de fațadă sunt ideale, întrucât nu sunt mult prea deschise pentru a evidenția pete de culoare, dar nici prea închise pentru a avea un efect de micșorare.
▪️ Exterior cu pete de culoare – optează pentru o paletă de nuanțe de gri, împreună cu o pată de culoare. Cele mai comune pete de culoare sunt galben, verde, albastru, mov și roșu, singura regulă fiind să nu o folosești în cantități mari, ci doar câteva accente colorate, iar în rest folosește o paletă neutră de nuanțe.

Ponturi utile zugrăvelile de fațade

▪️ Variante de asortare armonioasă a culorilor principalelor elemente de exterior vor fi furnizate odată cu prezentarea proiectului clădirii.
▪️ Fă încercări ale potrivirii culorilor pe un perete al case, înainte de a cumpăra întreaga cantitate de materiale de finisaj. Vezi cum îți place și cum se potrivește la diferite combinații de lumină, în orice situație și abia după ce ești convins cumpără cantitatea necesară pentru tot exteriorul.
▪️ Când alegi culoarea acoperișului și a vopselei pentru fațadă, dacă alegi nuanțe și tonuri ale aceleași culori nu vei da greș.
▪️ Dacă nu ai încredere că nuanțele închise se vor asorta, alege nuanțe deschise, pastelate sau mai neutre, ele fiind alegerea cea mai sigură.
▪️ Combinațiile de maro sunt cele mai potrivite pentru finisarea caselor cu aspect clasic.
▪️ Aplicarea unui contur sau chenar, într-o nuanță de contrast, va oferi casei un aspect mai îngrijit.
▪️ Când nu știi ce culoare să alegi pentru tâmplărie și ușa de acces, alege albul și nu vei greși.
▪️ La alegerea culorilor este bine să ții seama și de culorile și aspectul zonei în care se află casa.

Nu trebuie să ne temem de culori și să trăim doar în alb, negru și multe nuanțe de maro!

preloader