Cum să amenajezi un duș walk in: aspecte la care să fii atent

25 iunie, 2021

Pentru foarte mulți baia a rămas exclusiv utilitară, fiind o zonă foarte neglijată când se pune problema amenajării ei. Dar o baie cu un design frumos, chiar dacă o privești cu greu și cu ochi pe jumătate deschis în fiecare dimineață, te poate ajuta să începi ziua cu entuziasm și veselie în suflet.

Amenajarea băii, mai ales a celei mici, înseamnă o cabină de duș în afara corpurilor sanitare, lavoarul și toaleta. Cu siguranță îți amintești de modelele clasice de cabine de duș, voluminoase, cu ușile care se deteriorează în timp sau care se curăță greu, fiind necesară câteodată chiar demontarea. Poți uita de toate aceste neajunsuri cu un duș walk in. Indiferent dacă sunteți tânăr, în vârstă sau suferiți cu mobilitate limitată, aceste tip de duș walk in oferă o accesibilitate de neegalat.

Ce este un duș walk-in?

Un duș walk in este practic un dus amenajat direct în pardoseala băii pentru a putea fi folosit rapid. Acesta poate fi construit cu o cădiță foarte mică sau fără, direct pe plăcile de pardoseală ale băii. Acest stil de duș walk in este o soluție perfectă pentru cei care nu au buget pentru a modifica pardoseala băii. Fără o ușă și o tava de duș cu profil redus, puteți intra pur și simplu fără obstacole sub duș. Mai mult, podeaua băii nu trebuie modificată pentru a construi un canal de scurgere.

dus walk in

Disponibil într-o varietate de modele și dimensiuni, cabina de duș walk in oferă băii o atmosferă modernă, fără sudură, oferind în același timp o soluție practică de duș. Pot fi montate într-o adâncitură, astfel încât să fie prezentat doar un singur panou de sticlă. Prin combinația de scurgere tip rigolă care elimină cădița de duș, dar și a celor cu cădiță slim, a sistemelor de duș încastrate și a paravanelor din sticlă, camera de baie devine aceea oază de relaxare de care ai nevoie pentru a începe ziua cu o stare perfectă. Dacă amenajați un prag și un paravan de duș, nu vă va mai trebui să vă faceți griji pentru împrăștierea apei.

Ce este special la un duș walk in?

  • În primul rând, se renunță la cădița de duș, aceasta fiind înlocuită cu placajul pardoselii. Primul avantaj este estetic, designul întregului se menține, iar jocul de culori continuă fără întrerupere. Este încadrat de regulă în sticlă, dar am văzut și variante cu perdea destul de reușite. Se optează pentru o rigolă de scurgere care preia rolul sifonului.
  • Bateria și dușul sunt montate pe perete, iar cosmeticele sunt de regulă așezate cuminți pe un suport metalic. Problema cu cosmeticele probabil toate doamnele o cunosc este că oricât de mare este zona unde pot fi așezate, ea nu va fi suficientă. Întotdeauna o să apară un nou balsam, sau o necesitate urgentă a unei măști de păr. Toate, evident, nu pot fi ascunse nicăieri altundeva decât în apropierea locului unde te speli.
cabina walk in
  • În cazul unui duș walk in, există posibilitatea montării mai multor suporturi care să nu afecteze estetic întreaga baie și nici să încarce foarte tare designul. Probleme sunt, dar există soluții.
  • Un alt avantaj foarte important al acestui tip de duș walk in este ușurința cu care poate fi curățat. Față de cabinele clasice de duș, panoul de sticlă este dintr-o singură bucată. Se poate șterge ușor cu orice soluție pentru geamuri, iar interiorul se poate curăța cu soluții specifice pardoselii, care pot fi clătite direct cu dușul.
  • Peretele din sticlă nu blochează lumina, așadar spațiul din baie arată mai mare.
  • Față de cabina de duș care vine cu un sistem de duș deja integrat, într-un duș walk in poți să montezi ce sistem dorești, fie un sistem cu cap de duș pentru un efect de ploaie, cascadă sau un sistem cu jeturi de masaj.
  • Acest tip de duș walk in arată mult mai modern față de cabinele clasice de duș, fiind ideal pentru băi mici, ajutând la crearea spațiului și oferind mai multă flexibilitate acestuia.
  • Se poate crea un spațiu de duș amplu, ideal pentru întreaga familie.

Care sunt dezavantajele unui duș walk in?

  • În primul rând trebuie să menționăm ca dezavantaj pericolul de alunecare, atât în interiorul dușului, cât și în momentul ieșirii dacă este udă pardoseala. Se poate alege un model de pardoseală anti alunecare, chiar dacă este mai scump.
  • Un alt aspect care ar trebui luat în considerare este umiditatea, fiind aceeași situație ca în cazul băilor cu cadă. În cazul unui duș walk in, umezeala și căldura degajate se vor duce în întreaga baie. Deci nu este o problemă nou apărută. Poate fi rezolvată prin deschiderea geamului sau prin montarea unui ventilator mai puternic pentru aerisire.
amenajare walk in
  • Scurgerea formată din rigole și canale de scurgere, ar trebui să fie cât mai aproape de perfecțiune, astfel încât să nu ai surpriza neplăcută ca după o zi lungă de muncă să ajungi acasă bucuros, să intri în duș și să vezi că papucii au plutit până la ușă.

Dimensiunile unui duș walk in

Când vine vorba despre dimensiunile unui duș walk in trebuie să înțelegem că este vorba numai de noi și de cât vrem să alocăm din spațiul existent în baie. Adesea în formă dreptunghiulară, un duș walk in poate fi accesat printr-o ușă de sticlă sau printr-o parte deschisă. Atât timp cât un adult are suficient loc să stea la duș comod, atunci este suficient de mare, dar cu toate acestea, nu împiedică să existe dușuri mai mari pentru spațiu suplimentar și confort.

Nu are rost să faci un duș mare dacă nu îl folosești. În schimb, acel spațiu ar putea fi folosit pentru altceva, cum ar fi o chiuvetă suplimentară sau un bideu. Un duș walk in variază adesea între 80 și 200 cm în lungime și 70 la 100 cm în lungime. Deși dușurile pot fi făcute teoretic de orice dimensiune, acestea sunt cele mai frecvente tipuri întâlnite, ca niște dimensiuni standard pentru multe dușuri. Vă sugerăm unul cât mai mare pentru baia proprie, deoarece spațiul suplimentar este întotdeauna benefic.

Important de știut înainte de montaj unui duș walk-in

Dacă aveți copii mici, rutina de baie de seară pentru copii este de obicei mai ușoară într-o cadă decât în duș. Mai mult, un duș deschis oferă o intimitate mai mică decât o cabina de duș clasică cu ușă. Iar lipsa unei uși de duș poate crea o senzație de disconfort în timpul dușului.