Cum să cureți tapetul pentru a rezista mai mult

19 decembrie, 2018

Tapetul este de multe ori o soluție foarte inspirată în decorarea sau redecorarea locuinței sau chiar a biroului. Acoperirea pereților cu tapet are avantajul de a fi rapidă și nu înseamnă foarte mult deranj, adică multă bătaie de cap cu curățenia de după. Tapetul va fi un finisaj perfect, fără pete și variații de nuanță a culorilor, modelul tapetului va fi totdeauna mai sofisticat și mai plăcut, decorurile neputând fi niciodată realizabile prin zugrăveala pereților. Pe piață sunt disponibile o gamă largă de tipuri de tapet, cu culori și nuanțe intense și vibrante sau pale și elegante, cu design-uri clasice, moderne și în special creative, alegerea lor nefiind întotdeauna facilă.

Indiferent de suportul pe care este realizat tapetul, că este de hârtie, fibră textilă sau fibră de sticlă, finisajul pereților se va desfășura repede, curat și fără bătăi de cap, pereții locuinței tale vor arăta ireproșabil, fără diferențe de culoare, textură sau pete inestetice.

Dar cum este și normal, pentru a nu se deteriora în timp, ca oricare altă lucrare, și tapetul are nevoie de întreținere pentru a rezista mai mult. Când este vorba de curățare tapet profesioniștii oferă servicii la domiciliu calificate și garantate de îndelungata experiență în domeniu. Este foarte important ca în cazul unor astfel de servicii să avem idee despre ce trebuie urmărit.

Cu puțină atenție la întreținere și cu îngrijirea potrivită tapetul poate rezista ani la rând.

Idei generale pentru întreținerea tapetului

▪️ Pentru ca tapetul să arate „ca nou” cât mai mult timp, este bine să eviți curățarea tapetului dacă această operațiune nu este cu adevărat necesară.
▪️ Nu „spăla” tot tapetul de fiecare dată când faci curat în casă, așa eviți o învechire precoce.
▪️ Pentru petele de mici dimensiuni, încearcă scoaterea lor fără apă. Folosește o radieră școlară de bună calitate pentru a scăpa de petele de murdărie moderată. În cazul în care radiera nu funcționează, folosește un burete moale umezit în apă călduță, foarte bine stors, pentru a nu uda tapetul excesiv.
▪️ Adăugarea detergentului în apă este necesară doar în cazul unor pete încăpățânate, de grăsime, fructe sau marker, când vei folosi un burete moale umezit în apă călduță, foarte bine stors, cu mișcări ușoare, fără apăsare. Evită detergentul de haine pentru că se dizolvă mai greu și are tendința de a lăsa pete albicioase. Detergentul de covoare sau tapițerii se folosește de asemenea, dar foarte diluat. Înainte de folosire se încearcă într-un colț mai puțin vizibil.
▪️ Orice tip de detergent care conține clor, substanțe detartrante sau particule abrazive nu poate fi folosit pe tapet, indiferent că este vorba de tapet pe suport de hârtie sau pe suport textil. Folosește doar detergenți care nu atacă suprafețele și nu lasă pete, adică detergent de vase, detergent pentru covoare și tapiserii, eventual săpun lichid.

În ce condiții se poate spăla tapetul

▪️Tapetul pe suport de hârtie nu este lavabil, se curăță cu o perie moale sau doar cu radiera. Acest tapet este popular și ieftin, dar nu se poate curăța cu apă și detergent.
▪️ Tapetul pe suport de hârtie poate fi curățat periodic cu o lavetă uscată din microfibră.
▪️ Tapetul pe suport textil se curăță doar cu aspiratorul. Curățarea cu apă a unui tapet nelavabil îl poate deteriora complet.
▪️ Dacă este prea murdar singura soluție este să fie schimbat.
▪️ Dacă folosești o soluție de curățat tapetul ce se găsește în comerț, testeaz-o mai întâi într-un loc mai puțin vizibil, pe o porțiune mică. Numai dacă ești mulțumit de rezultat o folosești pentru întreg peretele.
▪️ Pentru tapetul cu suport pe material textil se poate încerca detergentul special pentru tapițerii.
▪️ Tapetul lavabil, din vinil, după cum îi spune și numele, se poate spăla de pete, de praf sau de fumul de țigară cu o soluție din apă caldă, detergent lichid de vase și oțet, după ce a fost curățat de praf cu o lavetă sau o perie moale sau chiar a fost aspirat. Se va folosi o lavetă moale, albă, bine stoarsă, fără apăsare excesivă, de jos în sus, și fără a se insista la îmbinări, unde se poate infiltra apa.
▪️ Dacă nu s-a curățat toată murdăria de la prima spălare, se așteaptă o zi sau două pentru ca tapetul să se usuce foarte bine și se repetă apoi operațiunea.
▪️ O soluție de apă, bicarbonat de sodiu și săpun de rufe curăță foarte bine tapetul lavabil.
▪️ Tapetul pe suport de fibră de sticlă este cel mai scump dar și cel mai rezistent, în special la decolorare, păstrându-și culorile mulți ani de-a rândul. Se curăță periodic de praf cu o cârpă moale sau cu aspiratorul. În cazul unor pete dificile de grăsime, de fructe, marker sau pix se poate folosi un burete umed cu puțin detergent.

Ce trebuie evitat pentru întreținerea îndelungată a tapetului

▪️ Nu pune tapet pe pereții nesănătoși ai locuinței, care au umiditate sau igrasie.
▪️ În cazul în care pereții au mucegai se recomandă tratarea și îndepărtarea acestuia înainte de aplicarea tapetului.
▪️ Dacă tapetul este montat corect nu există riscul apariției mucegaiului sau a altor dăunători.
▪️ Dacă speli tapetul, evită supraumezirea, care poate duce la desprinderea acestuia de pe perete.
▪️ Dacă speli tapetul nu folosi detergenți pe bază de clor sau particule abrazive.

Aceste sfaturi cu siguranță îți garantează folosirea un timp mai îndelungat a tapetului din locuință.

preloader