Cum să fii o gazdă bună: 6 reguli de bază pentru vizite reușite

28 mai, 2021

Membrii familiei și prietenii sunt o parte foarte importantă a vieții tale și ei sunt cei care îți vor fi alături în momentele fericite din viață sau te vor ajuta să treci peste momentele dificile. Tocmai de aceea, chiar dacă ai o viață foarte activă, trebuie să îți faci timp pentru prietenii tăi și să le arăți aprecierea că sunt lângă tine, chiar și atunci când te vizitează pe neașteptate.

Pentru ca vizitele celor dragi să se transforme de fiecare dată într-un moment prețios, iar tu să fii o gazdă de pus la inimă, iată câteva reguli care îți garantăm că te vor ajuta să primești la final cele mai calde mulțumiri:

cum sa fii o gazda buna

1. Nu exagera cu ordinea

Tuturor ne place să mergem într-o casă frumoasă, unde atmosfera pare desprinsă dintr-o revistă. Dar, realitatea este că nimeni nu se simte bine într-o casă unde are impresia că nu trebuie să scape o firimitură pe jos. Da, este important să faci curățenie în casă când ai musafiri, însă nu exagera cu aranjarea lucrurilor la perfecțiune. De asemenea, imediat ce ai strâns vasele nu te apuca să le speli, pentru că asta înseamnă să ignori prezența musafirilor, iar ei să creadă că ți-au dat de lucru.

2. Nu găti rețete pe care nu le-ai mai încercat

Chiar dacă oricine își dorește să-și surprindă invitații cu rețete deosebite, este mai bine să eviți acele rețete pe care nu le-ai mai încercat până atunci. Se poate întâmpla ca rețeta nouă să nu iasă exact așa cum ți-ai dori și să rămâi, la final, doar cu o mâncare nepotrivită și cu foarte puțin timp la dispoziție pentru a găti altceva.

3. Pregătește mâncarea din timp

Dacă vizita musafirilor tăi este anunțată din timp, atunci nu lăsa pe ultima zi prepararea mâncării. Nu este politicos și nici eficient să te împarți între bucătărie și sufragerie, ținând companie oaspeților, dar aruncând un ochi la aragaz sau cuptor. Poți face acest lucru dacă prietenii sunt foarte apropiați și ați stabilit că întâlnirea se bazează și pe a găti împreună. Dacă vorbim însă de o petrecere, cel mai bine este ca preparatele să fie pregătite cu o zi înainte, iar în ziua vizitei să te ocupi doar de așezarea lor la masă.

4. Adaptează spațiul

Spațiul în care primești musafirii trebuie să fie adaptat la evenimentul pentru care vă întâlniți, la nevoile tale și ale prietenilor tăi. Numărul de locuri de stat jos, temperatura din casă sau chiar mobilierul din living pot influența vizita musafirilor. Dacă vorbim de vizita unui cuplu care vor rămâne la tine câteva zile, atunci trebuie pregătit un spațiu de dormit, o cameră de oaspeți, cu tot ce presupune acest lucru. Dacă însă ești gazda unei petreceri, atunci locuința ta trebuie să dispună de locuri de stat jos pentru toți invitații și de aranjarea mesei astfel încât fiecare invitat să poată sta la masă.

5. Întâmpină fiecare invitat

Atunci când musafirii încep să sune la ușă, politicos este ca gazda să fie cea care le deschide și îi întâmpină. Așadar, la ora la care ai stabilit că vor veni, pregătește-te și aranjează-te astfel încât să vii o gazdă perfectă. După ce le deschizi ușa, spune-le musafirilor că te bucuri de prezența lor și ajută-i să-și scoată gecile dacă vorbim de sezonul rece. Înainte de a-i conduce în sufragerie sau în living, unde are loc petrecerea, fă-le o scurtă prezentare a casei, indicându-le și locul în care se află toaleta, eventual și balconul unde pot ieși să fumeze.

6. Creează o ambiență potrivită

Lumina, muzica și chiar decorul sufrageriei pot avea un efect puternic asupra stării invitaților tăi și asupra vizitei în general. Atunci când ai parte de o vizită trebuie să ai mereu în vedere preferințele oaspeților și să încerci să creezi o atmosferă cât mai plăcută în camera în care îi primești. Cumpără flori proaspete și așază-le în vază și aerisește bine camerele.

preloader