Cum să îndepărtezi simplu și rapid petele de pe parchet?

10 mai, 2019

Fetița ta cea cochetă a vrut să-și facă unghiile roșii și a scăpat oja direct pe parchet? Micul tău patruped îți arată din când în când cine e șeful și-ți lasă o mare băltoacă de pipi în mijlocul living-ului? Sau ai observat pete de grăsime, însă „vinovatul” stă încă ascuns?

Nici nu mai contează. Viața e frumoasă când este trăită din plin, chiar dacă vine la pachet cu murdărie și pete. Într-adevăr, petele de pe parchet sunt extrem de neplăcute și în plus pot deteriora materialul din care acesta este fabricat. Dar, te poți bucura de o casă curată și îngrijită, dacă intervii la timp, cu măsurile potrivite.

Îți spunem cele mai simple și rapide trucuri de îndepărtare a celor mai frecvente pete de pe parchet și nu ne rămâne decât să-ți urăm „spor la treabă!”:

1. Pete de urină

Petele de urină vin din păcate însoțite și de un miros neplăcut, de aceea trebuie să intervii cât mai rapid asupra lor. Urina la câini capătă un miros persistent de amoniac sub influența oxigenului, așa că este bine să o cureți cât mai curând posibil. Primul lucru pe care trebuie să-l faci când observi pata este să ștergi surplusul de urină, dacă este recentă. Dacă pata este veche, atunci vei vedea pe parchet doar o zonă galbenă, lipicioasă. Pregătește o soluție formată din oțet și apă (un sfert oțet și 3 sferturi apă), pulverizează sau toarnă peste pată, lasă la înmuiat doar câteva clipe, pentru a evita deteriorarea parchetului mai ales dacă este zona de îmbinare a plăcilor, și șterge cu o cârpă moale. Dacă observi că animalul tău obișnuiește să urineze des pe parchet poți apela la o soluție din enzime naturale pentru uz veterinar, care conține bacterii probiotice care acționează asupra proteinelor din urină.

2. Pete de ojă

Știm cu toții cât de greu este de îndepărtat oja, mai ales dacă ne gândim la rezistența ei pe unghii. Dar, când vine vorba de scos o pată de pe parchet din lemn sau laminat, lucrurile sunt mult mai grave deoarece materialul se poate deteriora și căpăta un aspect extrem de inestetic. Există o soluție extrem de simplă și rapidă cu care poți elimina pata de ojă: fixativul de păr. Tot ce trebuie să faci este să pulverizezi o cantitate considerabilă de fixativ peste ojă, să aștepți câteva secunde, apoi ștergi cu o cârpă uscată sau un burete. Procedura se repetă de câteva ori până când pata de ojă se îndepărtează.

3. Pete de grăsime

Nu vrem să știm cum au ajuns petele de grăsime pe parchet, însă știm cât de problematice pot fi. Dacă pata este proaspătă există șanse foarte mari să o elimini complet, însă dacă este foarte veche șansele scad. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să aplici un pachet de gheață până când grăsimea se întărește, apoi să răzui ușor cu o lingură sau un cuțit din plastic. De asemenea, poți folosi pudră de talc pe care să o presari pe pată, după care aspiri bine și ștergi cu o cârpă moale. Dacă pata este mai veche, spală locul cu puțină apă caldă și detergent de vase și lasă-l să se usuce. Dacă nici prin această metodă nu ai îndepărtat pata de grăsime, apelează la o soluție de curățat geamuri.

4. Pete de cerneală sau carioci

Cel mai simplu mod de a curăța petele de cerneală sau de carioci de pe parchet este să freci locul murdar cu o felie de lămâie. După aceea, șterge bine parchetul cu o cârpă înmuiată în apă fierbinte și detergent. Ține cont să storci bine cârpa de excesul de apă înainte de a curăța parchetul.

5. Pete de apă

Aparent cel mai simplu de eliminat, petele de apă de pe parchet sunt mai dificil de curățat decât a-i crede, mai ales dacă pata este veche. Folosește o pastă compusă din unt și scrum de țigară cu care ungi locul pătat. Șterge apoi cu o cârpă ușor umezită.

Dacă ai nevoie de un bun specialist în treburile casei, apelează la serviciile ajusto.ro! Plata online, costuri fixe, fără bacșiș!