Cum să menții răcoarea în casă pe timp de vară

9 august, 2018

Oricât de mult ne place vara, atunci când temperaturile cresc alarmant, corpul nostru începe să dea semne clare de disconfort. Și nu ne referim doar la problemele de sănătate care pot apărea, ci la starea de indispoziție generală cauzată de căldura mare din interiorul locuinței.

Dacă ai aer condiționat, atunci soluția este mai mult decât simplă. Dacă însă ai decis să nu îți montezi aer condiționat din motive medicale sau pur și simplu bugetul nu îți permite să-l achiziționezi în această vară, atunci trebuie să știi că există soluții de răcorire la îndemâna tuturor.

Există trucuri extrem de simple care te pot ajuta să menții răcoarea în casă chiar și în zilele caniculare. Iată cele mai simple 10 sfaturi pe care le poți pune în aplicare, chiar de… ACUM:

Cum să menții răcoarea în casă pe timp de vară

1. Oprește electrocasnicele și electronicele care emană căldură și pe care nu le folosești pe timpul zilei. Microprocesoarele calculatoarelor în mod special emană o căldură foarte mare, între 40 și 50 de grade Celsius.

2. În zilele caniculare, folosește aragazul cât mai puțin posibil și evită să gătești la cuptor. Încearcă, până trece canicula, să mănânci preparate care se gătesc rapid, fără preparare termică. Există o mulțime de rețete raw vegane, perfecte pentru un meniu ușor de vară.

3. Înlocuiește becurile cu lumină incandescentă cu becuri cu lumină rece. Becurile incandescente se supraîncălzesc și implicit degajă căldură în interior, în plus au un consum mult mai mare de energie electrică.

4. Aerisește casa la primele ore ale dimineții și seara după ce soarele a apus. Dimineața este momentul perfect de răcorire a casei deoarece noaptea temperatura scade până la 20 de grade Celsius, în unele seri poate scădea chiar sub această temperatură.

5. Trage draperiile, storurile, obloanele sau copertinele retractabile încă de la primele ore ale dimineații până seara pentru a menține temperatura în casă cât mai scăzută. Căldura care intră în casă pe timpul zilei provine într-o proporție foarte mare (de peste 70%) de la radiația solară care intră prin ferestre. Dacă nu ai aceste accesorii pentru ferestre poți lipi pe geamuri folie autocolantă specială sau folie de aluminiu pentru a respinge razele solare.

6. Nu deschide geamurile pe timpul zilei. Chiar dacă ai impresia că așa va intra aer și te vei răcori de fapt nu vei face decât să crești temperatura și mai mult.

7. Răcorește aerul care intră folosind un cearșaf ud în apă rece în zona ferestrei deschise. Schimbă cearșaful de fiecare dată când se usucă.

8. Răcorește locul în care stai cu sticle cu apă ținute la congelator. Umple câteva peturi goale cu apă și ține-le la congelator până îngheață. Apoi poziționează-le strategic prin diferite locuri din casă sau seara, în pat, înainte să te culci.

9. Pentru a îmbunătăți senzația de confort, renunță pe timpul verii la covoarele pufoase, păturile sau cuverturile groase de pat și folosește cearșafuri din bumbac satinat care nu supraîncălzesc corpul.

10. Scade umiditatea din locuință, fie folosind un umidificator, fie evitând să usuci hainele în interiorul camerei unde petreci cel mai mult timp sau dormi.

Dacă ai nevoie de un bun specialist în treburile casei, apelează la serviciile ajusto.ro! Plata online, costuri fixe, fără bacșiș!