Cum sa reduci factura la întreținere

27 septembrie, 2018

Se anunță o iarnă lungă, cu zile reci și mohorâte. Nu urmează să vă spunem prognoza meteo, ci pur și simplu intuim așa cum se întâmplă în fiecare an, că afară se va face din ce în ce mai frig. Și mai preconizăm ceva, că nu doar temperaturile vor scădea, ci și banii din portofel. Costul facturilor la energie crește substanțial în sezonul rece și astfel apar cheltuieli suplimentare care dau mari bătăi de cap.

Chiar dacă beneficiați de o casă reabilitată termic, cu izolații pe bază de polistiren, care oferă într-adevăr îmbunătățiri considerabile în procesul de termoizolare, există și alte măsuri de economisire a căldurii din interior, ceea ce va duce implicit la o scădere a facturii la întreținere.

Iată de ce ar trebui să ții cont dacă vrei o casă mai caldă și un portofel mai plin:

Cum sa reduci factura la întreținere

Izolează geamurile. Un apartament sau o casă bine termoizolată va consuma mai puțină căldură. Dacă simți că frigul pătrunde pe la ferestre, izolează marginea tocurilor cu bandă adezivă sau cu un burete. Dacă îți este mai la îndemână, pune suluri din material textil care să împiedice pătrunderea aerului rece. Le poți improviza din pături mai vechi sau din mânecile unor bluze pe care nu le mai porți, umplute cu vată sau diverse materiale textile.

Montează robineți termostați. Dacă o mare parte din zi ești la job, atunci reglează termostatul caloriferelor la o temperatură scăzută. Robineții termostați îți permite alegerea unei temperaturi confortabile, dar mai ales te ajută să faci o economie la factură de căldură de 10-15%.

Nu acoperi caloriferele. Circulația aerului din jurul caloriferului are o importanță foarte mare pentru încălzirea locuinței. Adică acest este acoperit cu perdea, draperie groasă sau cu prosoape puse la uscat, atunci repartitorul va înregistra o temperatură mai mare deși în cameră este mult mai răcoare. Evită să acoperi dispozitivul de înregistrare sau să plasezi mobilier în fața acestuia.

Închide caloriferul când gătești. Pentru că în momentul gătitului în bucătărie se face foarte cald și de cele mai multe ori este nevoie să deschizi geamul pentru a evita formarea aburilor, este recomandat să închizi caloriferul. Ochiurile aprinse ale aragazului emit suficientă căldură să mențină temperatura ridicată în bucătărie pe toată durata gătitului.

Acoperă podeaua cu covoare. Dacă pe timpul verii, pentru a menține răcoarea în casă era indicat să renunți la covoare, în sezonul rece trebuie să procedezi invers. Dacă acoperi parchetul, gresia din bucătărie sau baie, cu covoare pufoase sau cu mochetă, căldura nu se va mai pierde cu ușurință.

Lasă lumina naturală să intre. Chiar dacă soarele nu mai încălzește cu putere așa cum se întâmpla pe durata verii, avem parte și pe timp de iarnă de câteva ore lumină caldă. Ridică jaluzelele sau dă la o parte draperiile groase și permite soarelui să pătrundă în camere, mai ales la ora prânzului.

Aerisește la ora prânzului. Deși se spune că aerul de dimineață este benefic, alege să aerisești dacă ai posibilitatea pe timpul zilei, la amiază, când soarele emite lumină caldă. Dimineața temperaturile sunt foarte scăzute și va răcori camera rapid.