Cum să-ți amenajezi dormitorul pentru un somn odihnitor

2 aprilie, 2019

1 din 4 oameni nu doarme bine. 1 din 3 oameni se trezește cel puțin o dată pe noapte. 1 din 5 oameni se trezește îmbufnat dimineața. Într-adevăr, nu este o situație deloc ok, însă nu cifrele din această statistică sunt importante, pentru că deși foarte mulți oameni afirmă că au dificultăți în a dormi, puțini iau și măsuri pentru a rezolva această problemă.

Dormitorul ar trebui să fie cea mai relaxantă încăpere din toată casa pentru că aici este sanctuarul tău, locul de unde îți tragi energia, unde te odihnești. Există o mulțime de factori care au impact asupra calității somnului, dar dacă ai decis că acum este momentul să faci o schimbare în ceea ce privește dormitorul tău, iată de ce aspecte ar trebui să ții cont în amenajarea lui pentru a avea un somn odihnitor:

1. Alege culori care relaxează și stimulează melatonina, hormonul somnului

Culorile care dau naștere unei atmosfere potrivite pentru somn sunt cele care calmează mintea. În subconștient, anumite culori îți transmit o stare de liniște și te îndeamnă la somn, în timp ce altele te energizează sau chiar te agită. Albastru este o culoare care creează o atmosferă liniștită, care inspiră la contemplare și despre care s-a observat că poate crește nivelul melatoninei, hormonul somnului. Albastru poate fi asociat cu nuanțe neutre precum crem, alb sau bej. Dacă optezi pentru culori neutre pentru pereți, alege decorațiuni albastre precum cuvertura sau lenjeria de pe pat, pernuțe decorative sau draperii.

2. Alege o saltea confortabilă

Nu există o saltea ideală pentru toată lumea, există salteaua care se potrivește cel mai bine nevoilor tale. Persoanelor care suferă de dureri de spate sau articulații le sunt recomandate saltelele memory foam, care se modelează sub presiunea corpului și revin la forma lor după ce persoana s-a ridicat din pat, în timp ce saltelele din spumă poliuretanică sunt perfecte pentru cei care se trezesc la orice sunet, deoarece nu produc niciun zgomot. Dacă ai probleme cu somnul din cauza faptului că partenerul se mișcă în somn, în niciun caz nu opta pentru o saltea cu arcuri, în ciuda rezistenței foarte mari, ci alege varianta din spumă poliuretanică sau memory foam deoarece oferă cel mai mare grad de independență față de partener.

3. Poziționează patul cu tăblia lipită de peretele principal

În arta Feng Shui poziționarea patului este crucială pentru a avea parte de un somn odihnitor. Astfel, dacă vrei să atragi o energie bună evită să poziționezi patul cu picioarele spre ușă, deoarece conform specialiștilor feng shui energia se va scurge afară din cameră, ceea e înseamnă probleme cu somnul sau în relația de cuplu.

4. Decorează cu draperii opace

Dacă vrei să te bucuri de un mediu prielnic pentru somn, trebuie să te asiguri că elimini orice potențial factor perturbator. Melatonina este un hormon produs instinctiv de organism atunci când creierul percepe întunericul. Dacă însă în dormitorul tău este lumină, nu se produce suficientă melatonină pentru că organismul nu poate face distincție între zi și noapte. Pentru foarte multe persoane, lumina venită de pe fereastră îi împiedică să adoarmă ușor sau să aibă un somn de calitate. Draperiile confecționate din materiale opace te vor ajuta să rezolvi problema cu lumina venită de la lună sau de la iluminatul stradal.

5. Evită electronicele în dormitor

Televizorul trebuie să stea în living. Și nu doar el, ci orice dispozitiv electronic care te poate perturba sau îți poate distrage atenția de la somn. Există studii științifice care confirmă faptul că dacă ești expus la lumină, în special la lumina albastră produsă de electronice, vei inhiba producția de melatonină și nu vei reuși să adormi.  

Robinetul picură? Pereții se decojesc și au nevoie de o vopsea nouă? Dacă ai nevoie de un specialist în amenajări interioare, avem meseriașul de care ai nevoie!

preloader