Cum se îngrijește begonia: 5 trucuri pentru grădinarii începători

6 septembrie, 2021

Una dintre cele mai populare plante de apartament din ultimii ani, oferită frecvent cadou, begonia atrage prin florile deosebit de frumoase, de diferite culori, de la roșu închis până la roz deschis, de la galben la alb. Pentru că este una dintre plantele care pot înflori și în sezonul rece, begonia este o plantă decorativă perfectă ca plantă de apartament.

Dacă ești o persoană care iubește florile și vrei să știi mai multe despre cum se îngrijește begonia, iată 5 lucruri esențiale:

ingrijire begonia

1. Așază begonia în dreptul unei ferestre

Este o plantă care are nevoie de lumină cel puțin jumătate din zi, dar și de câteva ore de soare, mai ales dimineața și după-amiaza târziu, când acesta nu este foarte puternic. De aceea, dacă poți pe timpul iernii, plaseaz-o la fereastră dar ținând cont ca în cameră să fie minimum 15 de grade.

2. Tunde lăstarii prea înalți

Pentru o creștere viguroasă, la sfârșitul lui august este bine să se rupă crenguțele care s-au înălțat prea mult. De asemenea, și primăvara begonia trebuie tăiată, această operațiune importantă îi sporește desimea și stimulează producția de flori.

3. Udă begonia frecvent

Begonia trebuie udată periodic, pe tot parcursul anului, în cantități moderate, chiar și în perioada de repaus. Însă, chiar dacă este o mare iubitoare de apă, este recomandat ca de fiecare dată să încerci pământul de la suprafață cu degetul. Dacă simți umezeală, mai așteaptă o zi sau două, însă dacă este suficient de uscat, atunci în mod clar begonia trebuie udată.

4. Alege un substrat de turbă

Calitatea pământului din ghiveci este esențială pentru begonii. De aceea, cultivatorii de elită folosesc numai pământ de frunze, îmbogățit cu mușchi (sphagnum) și perlit horticol pentru un drenaj bun. Așadar, dacă vrei să schimbi ghiveciul unei begonii cumpărate sau primite, se recomandă un sol care să conțină pământ de frunze, turbă fibroasă, pământ de ferigi, mraniță și nisip.

5. Adaugă fertilizatori

Pentru a avea o begonie cu o creștere sănătoasă și cu o inflorescență deosebită, adaugă fertilizatori pentru plante cu flori cu eliberare prelungită. Acești fertilizatori sunt sub formă de granule și se adaugă în pământul din ghiveci primăvara. De câte ori uzi planta, granulele eliberează cantități mici de nutrienți pentru a hrăni treptat planta.

Toamna, în septembrie – octombrie, odată cu scăderea temperaturilor, părțile vegetative aeriene ale plantelor se îngălbenesc și încep să se usuce, semn că planta intră în repaus.

preloader