Cum se lăcuiește lemnul: Ghid practic

Cum se lăcuiește lemnul: Ghid practic

21 aprilie, 2022

Lemnul este un material deosebit de îndrăgit, foarte utilizat în construcții, dar care trebuie constant verificat, protejat și întreținut, pentru ca să-și păstreze aspectul și proprietățile specifice timp îndelungat.

Lăcuirea lemnului este procesul de finisare prin care obiectele din lemn sunt ajutate să-și mențină frumusețea și consistența în timp. Lăcuirea lemnului îți permite să obții un strat decorativ și durabil, care protejează materialul împotriva apei, umezelii, razelor UV, prafului și murdăriei. Lacurile pentru lemn pot fi utilizate atât în interior, cât și în exterior, pentru a acoperi mobilierul, blaturile din bucătărie și baie, pardoselile, lambriurile, arhitectura de grădină, precum și accesoriile mici.

cum se lacuiește lemnul

Ce factorii duc la degradarea lemnului

Lemnul este un material natural, ceea ce îi oferă o estetică deosebită, este rezistent, nu costă mult, are proprietăți izolante foarte bune, este ușor de procurat, și poate fi utilizat în numeroase moduri.

Lemnul este puțin rezistent atunci când este vorba despre influența factorilor externi asupra lui. Indiferent că este utilizat în aer liber sau în interiorul unei clădiri, lemnul trebuie protejat, iar acest lucru se face prin lăcuirea lemnului.

Aceasta se referă la protejarea lemnului împotriva cauzelor externe care îl distrug, cum ar fi soarele, ploaia, zăpada, ciclul îngheț – dezgheț, vântul sau praful din aer. În același timp lemnul este supus degradării și dacă vine în contact cu carii de lemn, umiditate crescută sau ciuperci. La acestea se mai adaugă insectele, rozătoarele, păsările și animalele.

De ce avem nevoie pentru lăcuirea lemnului

Pentru ca lăcuirea lemnului să se desfășoare cu succes, trebuie să pregătim un loc amenajat corespunzător. Ai nevoie să fie un spațiu bine luminat, fără praf, și unde să nu stai în vânt sau în ploaie. Trebuie să fie un loc bine ventilat pentru o bună uscare a obiectelor lăcuite.

Este de preferat să fie un loc în interior, unde să nu fii deranjat și nici să nu ai teamă că ai murdărit ceva. Ideal este ca în acest spațiu să poți să aplici lacul atât cu pensula, cât și prin pulverizare.

În afara acestui loc în care trebuie să ai un suport pe care să așezi piesa de lăcuit, eventual două capre, mai este nevoie de câteva materiale.

  • Cârpe de bumbac care nu lasă scame. Cele mai bune sunt tricourile de bumbac de calitate bună, pe care le-ai scos din uz, cărora nu le iese culoarea.
  • Hârtie abrazivă și bureți abrazivi. Ai nevoie de acestea, atât pentru șlefuirea lemnului, cât și pentru șlefuirea suprafeței dintre straturile de grund și cele de lac. Pentru șlefuirea lemnului hârtia trebuie să aibă granulația 150 sau 180 iar bureții trebuie să fie medii. Pentru șlefuirea între straturi se folosește hârtie abrazivă cu granulația 280 sau 320 sau bureți fini. Pentru suprafețe lucioase granulația trebuie să fie de minimum 400.
  • Role de hârtie adezivă pentru a delimita părțile pe care nu dorești să le acoperi cu lac. Se găsesc în orice magazin de bricolaj și sunt foarte ușor de folosit.
  • Mănuși de protecție. Poartă mănuși chiar dacă folosești produse pe bază de apă. Nu întotdeauna produsele pe bază de apă sunt ecologice, iar după întărire, lacul este greu de îndepărtat.
  • Pensulele, buretele sau trafaletele sunt folosite pentru lăcuirea lemnului. De preferat este să nu cumperi pensule ieftine, pentru că vei pierde mai mult timp cu adunatul firelor căzute sau remedierea defectelor. Cumpără pensule la set de diferite mărimi pentru a avea ceva potrivit pentru orice suprafață sau colț.

lacuire lemn

Cum se lăcuiește lemnul

În primul rând trebuie să cumperi lacuri și vopsele potrivite. Lacurile și vopselele diferă de locul pentru care sunt folosite, în interior sau în exterior. Dacă finisezi ceva ce stă la exterior cumpără produse special făcute pentru exterior. Produsele pe bază de apă sunt recomandate pentru proiectele de bricolaj. Scapi astfel de mirosul de diluant din casă.

La interior se folosesc lacuri clasice, care pigmentează și dau luciu lemnului. Lacurile de exterior mai și protejează tâmplăria și mobilierul de ploaie, vânt și zăpadă. Sunt lacuri rezistente la raze UV și sunt elastice, adică lucrează odată cu lemnul la protecția și rezistența acestuia.

Indiferent că lacul este pentru interior sau exterior, etapele de aplicare sunt aceleași:

  • Șlefuirea suportului de lemn. Este foarte important pentru obținerea unui produs de calitate, făcându-se în cazul lemnului masiv, cât și al placajului, furnirului, sau MDF-ului frezat. După cum am menționat, șlefuirea în această fază se face cu hârtie abrazivă cu granulația 150 sau 180 sau cu bureți abrazivi medii. O granulație mai joasă lasă suprafața rugoasă și neplăcută la atingere iar una prea fină umple porii cu praf fin de lemn, scăzând aderența lacului.
  • Colorarea. Dacă vei folosi un lac transparent și nu vrei ca lemnul să rămână natur, va trebui să folosești baițuri pentru colorarea lemnului în culoarea dorită. În magazine se găsesc culori clasice pentru lemn, gen nuc, stejar, pin, mahon, sau culori obișnuite, care pot fi amestecate după dorință pentru a obține culoarea dorită. Nu folosi culoare concentrată de la început. La rândul lor baițurile pot fi pe bază de apă sau solvenți. Cele pe bază de solvent se usucă mai repede, colorează mai uniform, dar mai tern și ridică mai puțin fibra lemnului.
  • Grunduirea. Grundul pentru lemn mărește aderența lacului și cantitatea de material ce formează pelicula. Sunt sisteme de finisare care recomandă aplicarea grundului și ulterior al lacului sau altele care folosesc un singur produs, lac sau vopsea, care se aplică în straturi succesive. Grundul nu are proprietăți superficiale, adică nu are rezistență la zgâriere sau loviri, nu are aspect plăcut ca al lacului sau vopselelor, de aceea trebuie acoperit întotdeauna, la final, cu un strat de lac/vopsea. Se aplică 1-2 straturi grund înaintea celui de lac. Lăsă-l să se usuce bine, după care fă șlefuirea urmată de stratul de lac/ vopsea. Cel mai bine este sa-l lași la uscat de pe o zi pe alta.

lacuirea lemnului

  • Șlefuirea între straturi. Pentru a îndepărta fibrelor ridicate la colorare sau grunduire, a prafului prins sau a denivelărilor din pelicula superficială se face șlefuirea între straturi. Pelicula trebuie să fie bine uscată, iar șlefuirea se face cu hârtie abrazivă de 280 la 320 sau bureți abrazivi fini. La final se șterge praful cu o cârpă de bumbac.
  • Aplicarea stratului final de lac sau vopsea. Asigură-te că pensula este cea potrivită. Diluează lacul conform indicațiilor de pe ambalaj, astfel încât să nu curgă, dar nici să formeze dâre. Aplică cu mare grijă pentru că este strat final.

Recomandări practice

Desprăfuiește de fiecare dată prin ștergere cu cârpa. Praful scade aderența și aspectul peliculei.
Nu scutura niciodată cârpa cu care ai șters praful în apropierea peliculei ude sau în spațiul unde urmează să vopsești. Praful este cel mai mare dușman al peliculelor de lac sau vopsea.
Nu forța uscarea. Pelicula poate să rămână moale în interior. La lacurile pe bază de apă se poate întâmpla ca apa să rămână în peliculă și să dea un aspect opalescent.
Nu pune obiectele ude în curent puternic de aer. Pelicula se va denivela formând „valuri”.
Nu aplica straturi groase. Mai bine 2-3 straturi subțiri decât unul gros. Straturile groase dau naștere la tensiuni în peliculă care poate crăpa în timp.