Cum se montează baghetele din polistiren și care sunt avantajele lor

11 februarie, 2021

Atunci când îți construiești sau amenajezi casa, te gândești întotdeauna inclusiv la detalii. Dacă vrei să adaugi un plus de stil, un aspect elegant de finisare, care să transmită casei din personalitatea ta, niște baghete polistiren și/ sau alte profile decorative sunt o opțiune bună.

Ce sunt baghetele din polistiren și profilele decorative?

Se folosesc baghete polistiren ca elemente decorative atât în interior cât și în exterior, pentru ornamentarea tavanului sau a pereților, îmbinarea dintre pereți și tavan sau între pereți și podea ca punte de legătură în zonele unde pot apărea fisuri, sunt practice, ușor de montat și reprezintă o opțiune economică de decorare, datorită materialului din care sunt realizate, polistiren. Termenul general folosit pentru aceste elemente ornamentale este de profile decorative. Ele sunt de diferite tipuri:

  • Plintele decorative se montează la partea de jos a pereților unei încăperi pentru a-i apăra împotriva loviturilor și a umezelii, sau pentru a acoperi rostul dintre pardoseală și perete.
  • Brâurile decorative sunt frize ce împart peretele în zone. Modelul de chenare realizate din brâuri drepte se folosesc în general în amenajările moderne, minimaliste, eclectice sau cele clasice.
  • Cornișa se montează la îmbinarea dintre perete și tavan și reprezintă soluția ideală pentru a oferi camerei personalitate și eleganță. Permite să mascheze diferite cabluri.
  • Scafa este prinsă pe perete în apropiere de tavan, fără a fi lipită de acesta, fiind folositoare să mascheze chiar un sistem de lumină indirectă în încăpere. Scafa poate ajuta și la crearea unui tavan fals cu două sau trei niveluri de înălțime, fiecare cu iluminarea proprie.
profile decorative
  • Profilele pentru bandă LED sunt produse din poliuretan flexibil, ideale pentru o iluminare indirectă, pentru living sau dormitor, cu fixare pe perete sau tavan, pentru orice stil de design.
  • Chenarele decorative sunt profile care se pot fixa atât pe perete cât și pe tavan, fiind ornamentații de subliniere a unor zone sau de accentuare a unui perete, pentru orice stil de design.
  • Ancadramentele de uși și ferestre se potrivesc stilurilor clasice, funcționând mai ales în camerele cu înălțime peste medie, dând o lumină în plus. Se folosesc și la exterior, pe fațadă.
  • Consolele și nișele sunt acele profile de interior care alături de coloane și pilaștri sunt mai deosebite și cer o mare atenție la proiectare. Nișele se pot proiecta și între stâlpi.
  • Grinzile decorative împreună cu consolele lor prezintă o varietate relativ mare de produse și datorită faptului că se pot încadra în multe stiluri de aranjamente și în diferite încăperi.
  • Rozeta este impropriu numită de tavan, chiar dacă în general pe ea este fixată lampa sau se folosește la crearea unor aranjamente mai complicate ale acestuia. Poate completa și pereți de accent.
  • Domurile sunt profile decorative speciale, folosite pentru tavan, pentru crearea de bolți.

Montarea profilelor decorative

Pasul 1. Înainte de montarea plintei trebuie să hotărăști cum se va uni în colțuri. Fie că sunt colțuri în interior sau colțuri în exterior, pentru ambele vei folosi o îmbinare în unghi pentru a permite formei profilelor să continue după colț. Pentru a fi mai ușor se va folosi un dispozitiv pentru tăiere în unghi și un fierăstrău cu dinți mărunți. Se va curăța suprafața pe care va fi lipit profilul, având grijă să fie uscată, fără praf sau urme de grăsime.

profile decorative

Pasul 2. Se măsoară exact și se taie, ținându-se cont de terminație, daca este colț sau nu. Poziționează întotdeauna profilele astfel încât să le tai cu ferăstrăul pe partea din față, astfel vei evita deteriorarea în timpul operației. Atunci când tai un profil lung, folosește un suport temporar în capătul opus astfel încât profilul să stea plan, în timpul tăierii, față de baza dispozitivului pentru tăiere în unghi.
Pasul 3. După ce ai tăiat primul profil, trebuie să îl tai și pe al doilea, asigurându-te că formează o îmbinare strânsă, corespunzătoare. Profilul netăiat se împinge până în colț. Se împinge și cel deja tăiat și se face semn acolo unde s-ar intersecta. Se semnează acest punct și se taie. Întotdeauna este o idee bună să cureți suprafața tăiată cu șmirghel fin. Dacă există un mic spațiu în îmbinare, pentru că unghiul nu are fix 90⁰, observă ce parte a îmbinării împiedică ajustarea fixă și folosește un cutter pentru a îndepărta o mică parte din profil astfel încât să dispară spațiul respectiv.
Pasul 4. Atunci când fixezi profilul pe perete folosește adezivul special pentru fixare, care se aplică pe spatele profilului pe toată lungimea acestuia, urmând suprafețele de lipire.
Pasul 5. Aplică adezivul la îmbinarea profilelor, presează apoi un profil pe altul până adezivul în exces va ieși în afară. Îndepărtează adezivul în exces cu ajutorul unei spatule și a unei cârpe umede.
Pasul 6. După uscarea adezivului, adică 2 – 8 ore, șlefuiește ușor îmbinările cu ajutorul unui șmirghel fin, cu granulație mai mare de 200 și umple eventualele goluri, din nou, cu adeziv de îmbinare. Acesta este un adeziv elastic care în timp, dacă plinta lucrează el va prelua din variațiile dimensionale ce apar la temperatură și umiditate.
Pasul 7. După un timp de uscare de circa 24 de ore, se aplică amorsă și vopsea lavabilă acrilică, protejând peretele și pardoseala cu bandă adezivă din hârtie.

Pentru a evita dilatarea sau constricția datorate variațiilor de temperatură și umiditate, se recomandă ca profilele să fie depozitate în camera în care vor fi montate cu 24 de ore înainte de instalare. Asigură-te totodată că pe durata aceasta nu vor fi supuse la variații de temperatură și umiditate.

profile decorative

Care sunt avantajele profilelor decorative din polistiren?

Există profile decorative de diferite dimensiuni și modele ce pot fi folosite pentru a personaliza o încăpere sau fațada casei, dar și pentru a masca inestetice fisuri apărute în straturile de zugrăveală. Se folosesc baghete polistiren ca profile decorative pentru avantajele pe care le au în amenajări atât pentru designul interior, cât și pentru cel exterior:

  • Pot fi folosite în locuri variate, pentru a personaliza un perete interior ori tavanul, pentru a masca o galerie sau cablurile inestetice ale unui sistem de iluminat pentru plafon; în exterior îi oferă casei stil și individualitate, putându-se accentua ca ornamente la ferestre, ușa de la intrare și nu numai.
  • Oferă stil și eleganță locuinței, aceasta fiind decorată cu elemente ornamentale clasice sau moderne, în funcție de amenajarea dorită, astfel, se poate opta pentru profile simple sau mai bogate.
  • Se montează ușor, după instalare pot fi vopsite în orice culoare, cu orice vopsea.
  • Se livrează gata pentru montaj, iar fiind din polistiren sunt ușoare și se manevrează facil.
  • Profilele decorative din polistiren sunt durabile, iar cele de exterior rezistă la intemperii, șocuri mecanice și la ciclul de îngheț-dezgheț.
  • Au dublu rol, atât estetic, cât și funcțional, oferă un efect deosebit în încăpere, creează o diferență în aspectul vizual al camerei, dar în același timp acoperă anumite imperfecțiuni apărute.
  • Au un preț avantajos, datorită materialului din care sunt realizate, polistiren.

Dacă ai nevoie de ajutorul unui specialist în problemele casei, fie că este vorba de amenajări interioare sau de un meșter priceput, apelează printr-un simplu click ajusto.ro!

preloader