Cum se montează corect corpurile suspendate din bucătărie
4 iulie, 2018Mobila de bucătărie poate transforma o încăpere simplă și banală într-o cameră plină de farmec. De aceea, alegerea mobilierului de bucătărie nu este deloc o decizie ușoară. Indiferent că vei opta pentru mobilier de bucătărie la comandă sau în serie, indicat ar fi să apelezi la serviciile unei firme specializate în montarea mobilei de bucătărie.
Pentru o bună administrare a timpului, eliberarea spațiului necesar amenajării și înțelegerea etapelor de montaj, este bine să cunoști dinainte cum va fi făcută această operațiune.
În prima etapă, trebuie stabilit exact designul aranjării corpurilor, pentru a fi foarte clar ce se montează, unde și în ce ordine. Pentru a dispune de mai mult loc de manevră și a nu deteriora din greșeală mobilierul, la montarea mobilei de bucătărie se recomandă să se înceapă cu corpurile suspendate.
Excepție de la această regulă se face doar atunci când există un corp înalt, tip „turn”, care se instalează pe același perete cu corpurile suspendate. În acest caz primul fixat este „turnul”, de la el începând montarea ulterioară a corpurilor suspendate din bucătărie. Dar, nu se fac reglajele finale până nu se termină de montat toate celelalte corpuri!
Moduri de montare a corpurilor suspendate din bucătărie
Corpurile suspendate din bucătărie sunt o soluție extrem de eficientă de economisire a spațiului, mai ales dacă încăperea este de mici dimensiuni. Aceste dulapuri prinse practic în perete se pot monta de obicei în două moduri:
▪Cu șină metalică. Se fixează practic pe un perete rezistent o șină metalică. De această șină se agață dulapurile cu un sistem de reglare atăt pe înălțime, cât și în adâncime. Cu un șurub se reglează înălțimea față de șina metalică de prindere și cu celălalt distanța față de perete. Se folosește un poloboc pentru a verifica dacă dulapul suspendat al bucătăriei este montat în linie dreaptă
▪Cu dibluri direct în zid. Sistemul de fixare al corpului suspendat se prinde direct în zid cu dibluri, permițând de asemenea reglajul.
Indiferent de sistemul de prindere folosit, pentru a preveni eventuale accidente, trebuie să vă asigurați că peretele pe care se vor monta corpurile suspendate este rezistent, iar montajul este de calitate, de preferat efectuat de o firmă specializată.
Sfaturi utile în montarea corpurilor suspendate din bucătărie
1. Verificarea rezistenței peretelui înainte de a monta corpurile suspendate
Peretele pe care se vor fixa corpurile suspendate din bucătărie trebuie să aibă rezistența de a susține greutatea dulapurilor și implicit a produselor care vor umple aceste dulapuri. Verificați dând un test cu bormașina dacă peretele are o structură solidă.
2. Montarea corpurilor suspendate nu se va face aproape de tavan, pentru că există riscul formării în timp de condens și mucegai
Nu există înălțime standard la care este recomandat să montezi corpurile suspendate ale mobilierului de bucătărie, ci totul depinde mai degrabă de înălțimea camerei și implicit a dulapurilor. Când fixezi corpurile suspendate este important să te asiguri că înălțimea la care le montezi îți permite să lucrezi liber pe blatul de bucătărie și că ajungi cu ușurință la ustensilele depozitate în dulapuri. De asemenea, corpurile nu se vor fixa foarte aproape de tavan existând riscul de formare al mucegaiului.
3. Distanța dintre blatul de lucru și corpurile suspendate se stabilește în funcție de înălțimea membrilor familiei
Înălțimea de fixare a corpurilor suspendate este în general calculată pornind de la înălțimea blatului de lucru. Blatul de lucru al corpului de jos se fixează în general între 80 și 90 cm, de la sol. Potrivirea corpurilor de la sol pe orizontală se va face din reglajul picioarelor. De la această înălțime se vor adăuga între 50 și 60 cm, distanța folosită uzual dintre corpul suspendat și blatul de lucru, distanță ce depinde în general de statura celor din familie care folosesc bucătăria.
4. Între hotă și plită distanța va fi de minimum de 75 cm
Hota se fixează la minimum 75 cm distanță de aragaz. În plus, corpurile de bucătărie amplasate în stânga și dreapta plitei trebuie să respecte anumite distanțe. De exemplu, nu este recomandat să se amplaseze un corp suspendat lângă aragaz cu o lungime mai mică de 30 cm. Distanța ideală este de 90 cm.
5. Modul de deschidere al ușilor dulapurilor suspendate trebuie stabilit astfel încât să nu afecteze alte elemente din decorul bucătăriei
Dacă este vorba de o bucătărie mică, o atenție specială trebuie acordată corpului de iluminat. În cazul unei lustre tip pendul se va lua în calcul distanța dintre ușa deschisă și corpul de iluminat.
BINE de ȘTIUT!
▪ Montarea corectă a corpurilor suspendate din bucătărie ar trebui să înceapă cu o verificare a nivelării pereților și pardoselii în zona unde va fi fixată mobila, verificarea colțurilor dintre pereți, dacă sunt de 90⁰. În cazul în care unghiul este mai mic de 90⁰ și avem un corp pe care vrem să-l fixăm exact în colț, acest lucru nu va fi posibil
▪ Se montează șina orizontal, ținând seama de poziția ghearelor de prindere astfel încât corpul suspendat să fie aliniat la înălțimea dorită. Chiar dacă șina este dintr-o bucată sau din mai multe ea trebuie să fie perfect orizontală. Cu toate acestea, după „agățarea” pe șină a fiecărui corp în parte trebuie să se verifice alinierea și orizontalitatea corpului. Aceasta se va ajusta din reglaje.
▪ Finisajele se vor completa la sfârșitul montajului.
Corpurile suspendate de bucătărie au un rol vizual deosebit asupra întregii imagini de ansamblu a bucătăriei. Acordați o mare grijă modului în care le îmbinați, dar mai ales montajului de calitate!