Cum speli corect perdelele și draperiile: 5 trucuri de la gospodine istețe

17 septembrie, 2020

Un lucru e clar pentru toată lumea: că perdelele și draperiile au dublu rol, estetic și funcțional. O casă fără perdele și draperii pare mult mai goală, parcă îi lipsește căldura, însă rămâne și expusă privilor vecinilor curioși. Nu mai vorbim de faptul că pe timpul verii, draperiile opace nu lasă soarele să pătrundă și mențin răcoarea, la fel cum pe timpul iernii protejează de pătrunderea frigului, oferind protecție suplimentară în zona geamurilor.

Acum, că am stabilit că o casă fără perdele și draperii este mai mult decât importantă, iată și modul corect în care este bine să întreții și speli aceste decorațiuni textile pentru a te bucura de aspectul lor frumos cât mai mult timp:

cum speli perdele

1. Verifică eticheta de pe material

Atunci când speli perdelele și draperiile pentru prima dată este important să ții întotdeauna cont de instrucţiunile de curăţare pentru materialul din care acestea sunt făcute. Materialele se comportă diferit în timpul procesului de spălare, aşa că, uneori, s-ar putea să nu fie indicat să le speli în maşina de spălat automată, ci de mână și la o anumită temperatură, deoarece materialul s-ar putea să intre la apă, să se decoloreze sau să se deșire. Dacă vorbim de materiale foarte pretențioase, este de preferat să apelezi la serviciile curăţătoriilor profesioniste.

2. Scutură-le de praf

Perdelele sunt unele dintre textilele din casă care acumulează cel mai mult praf. Așadar, înainte de a le spăla, manual sau la mașina automată, scutură-le bine de praf. Dacă sunt foarte voluminoase, te poți folosi de un aspirator dat la putere mică. Acest lucru ajută în procesul de spălare, pentru că practic elimini o parte din praful care se va amesteca în mașina de spălat cu apa.

3. Alege un program de spălare delicată

Alege un mod de spălare delicat (cu rotaţii mai puţine), fără centrifugare, la temperaturi de 30-40 °C, care să nu afecteze materialul. Este recomandat ca draperiile din catifea, cu elemente decorative sau dintr-un material mai pretenţios să fie duse la curăţătorie. Pentru perdelele de voal se recomandă 1 spălare la două sau trei luni, pentru perdelele de dantelă – o spălare la trei patru luni. Pentru materialele foarte fine sau mai speciale cum ar fi perdelele de mătase sau draperiile din catifea, este bine să apelezi la o curățătorie profesionala pentru a evita deteriorarea țesăturii, mașinile de spălat obișnuite neavând programe atât de performante.

4. Nu spăla perdelele cu alte textile

În primul rand, nu înghesui mai multe perdele la o singură spălare, ci respectă indicațiile mașinii de spălat. Înainte de spălare, înlătură de pe perdele acele, inelele sau anourile metalice. Cele din material plastic pot rămâne pe perdea. După ultima clătire trebuie evacuată apa, iar perdelele se scot nestoarse. De asemenea, nu spăla niciodată perdele cu alte țesături, cum sunt hainele, deoarece pot avea elemente care pot agăța. Draperiile în culori închise trebuie spălate separat, folosind un detergent care să nu decoloreze materialul.

5. Usucă perdelele și draperiile la aer

Nici perdelele și nici draperiile indiferent de material nu trebuie niciodată uscate la uscător. Este bine să întinzi perdelele ude, pe locul lor, pe șină sau pe galerie, şi să le laşi să se usuce singure. Vor ramâne drepte, ca şi cum ar fi călcate. Dacă vrei să le calci, ține cont că sunt destul de pretențioase și mai ales setează fierul de călcat în funcție de material.

Dacă ai o viață plină, iar timpul liber care îți rămâne pentru tine este puțin, lasă în grija ajusto.ro curățenia casei. Servicii profesionale de curățenie de întreținere sau curățenie generală te așteaptă doar la un click distanță.