Cum vopsești corect metalul ruginit: 5 reguli de care să ții cont

3 decembrie, 2021

Metalul este un material ușor de întreținut, însă cea mai mare problemă este rugina, care apare după o perioadă, metalul oxidând atunci când este expus la aer și umezeala. Vopsirea metalelor feroase, fier moale sau oțel, are marele avantaj de a preveni ruginirea rapidă în prezența aerului umed din exterior sau interior.

Pentru ca vopseaua să adere, este important ca suprafața să fie bine pregătită, curățată de praf, particule și grăsimi sau alți contaminanți. În caz contrar, în ciuda unei vopsele de calitate, rezultatul va fi dezamăgitor. De aceea nu se va da vopsea direct pe rugină, se vor respecta toți pașii pentru a pregăti metalul, a-l proteja apoi și în cele din urmă a-l vopsi.

cum vopsesti metalul ruginit

Este foarte simplu să observi oxidarea fierului și oțelului, deoarece vei vedea că în vopsea peste rugină ai acele urme roșii și există tendința metalului de a se transforma într-un praf sau în acei fulgi de rugină. În cazul în care metalul este acoperit de vopsea peste rugină, atunci vor apărea acele bule sub vopsea, care vor eroda metalul până ce îl vor găuri. Dacă ai observat urme de rugină la suprafețele metalice din gradină sau din casa ta, atunci ar trebui să acționezi foarte repede.

1. Evaluarea daunelor și condițiile în care se află suprafața afectată

Trebuie să știm că vorbind despre condițiile în care se află suprafața afectată, vom vorbi despre suprafețele metalice din exterior, atunci când o să fie nevoie să se aplice metode diferite, față de suprafețele aflate la interior. Și vopseaua este diferită, așa că mare atenție la locul în care faci reparațiile.

O vopsea nu se va aplica direct, pentru că vei avea nevoie și de un grund, ca bază. Pregătirea necorespunzătoare a suprafeței este cauza principală pentru care vopseaua cedează. Fierul și oțelul sunt două dintre cele mai utilizate metale, ambele fiind însă supuse coroziunii și ruginii.

cum vopsesti metalul ruginit

2. Pregătirea suprafeței metalice

Înainte de a fi vopsită, suprafața metalului trebuie să fie curată, fără praf, grăsimi și bine uscată. Aplicarea vopselei va avea loc într-o zi senină. Trebuie să se evite expunerea directă la radiațiile solare, vânt, ploaie sau ceață.

  • Dacă suprafața nu a mai fost vopsită, metalul se curăță de praf prin aspirare, periere și ștergere cu o lavetă din bumbac, și se degresează cu tricloretilenă sau un diluant special de metale. La obiectele recent fabricate sau la tâmplăriile metalice ieșite din fabrică, metalul este în general acoperit cu o peliculă grasă, de aceea, etapa de degresare apare înainte de orice alt tratament.
  • Dacă suprafața a mai fost vopsită, se îndepărtează vopseaua veche cu ajutorul unui instrument de răzuire, mașină de șlefuit sau perii de sârma, bandă abrazivă.
  • Îndepărtarea ruginii prin procedeu mecanic, se face cu ajutorul mașinii de polizat, folosind ca accesoriu peria de alamă rotativă, care permite curățarea ruginii de pe orice tip de suprafață. Se mai poate îndepărta rugina și prin periere manuală, realizat cu peria metalică, buretele abraziv sau șmirghel pentru curățarea barelor și a formelor rotunjite. Dacă după curățarea mecanică a ruginii suprafața mai prezintă încă urme de oxidare, se recomandă și aplicarea curățării chimice.
  • Curățarea ruginii prin procedeu chimic, se începe cu aplicarea unui inhibitor pe bază de acid fosforic care modifică structura chimică a ruginii, suprafața devenind aderentă pentru aplicarea vopselei. Când atacă rugină groasă se poate forma spumă. Inhibitorul de rugină sau soluția anti-rugină este un lichid care se aplică cu pensula pe metalul oxidat sau dacă obiectul este de dimensiune mică, se scufundă în soluție. Inhibitorul transformă rugina într-un strat de protecție negru ce oprește dezvoltarea coroziunii și previne apariția ei.

cum vopsesti metalul ruginit

3. Protejarea metalului cu grund

Odată curățată rugina, metalul trebuie protejat de reapariția acesteia. Pentru asta se va folosi așadar un grund pentru metal, care se aplică cu pensula, în strat gros și continuu, pentru a forma un scut împotriva aerului și a apei.

4. Vopsirea metalului

După curățare, îndepărtarea ruginii și grunduire, se aplică vopseaua pentru metal, fie cu pensula, prin pulverizare sau cu rola. O vopsea specială, dedicată metalelor feroase conține agenți anti-rugină și consolidează protecția metalului. Pentru a asigura o protecție adecvată a metalului, se recomandă de regulă aplicarea a două straturi groase, fiind necesară o bună uscare după aplicarea fiecărui strat.

Dacă suprafețele metalice nu sunt foarte expuse, vopseaua se poate aplica direct după etapa de curățare a ruginii. Mai mult, există vopsele 2 în 1 care îndeplinesc atât rolul grundului de protecție anti-rugină, cât și pe cel de finisaj decorativ într-un singur produs.

5. Vopsea direct pe rugină, o soluție simplă la o problemă complexă

Sfaturile și procedurile despre care am vorbit până acum se potrivesc produselor metalice ce nu au dimensiuni mari. Dar există foarte multe produse metalice cu dimensiuni mari și care trebuie să stea în condiții neprielnice, expuse fără întrerupere ruginii, exemple imediate fiind vapoarele de orice fel și platformele de foraj marin.

cum vopsesti metalul ruginit

În cazul lor, suprafețele mari din produs pot fi acoperite de rugină și nu este posibilă o bună curățare pentru îndepărtarea ruginii înainte de vopsire. Aici trebuie utilizată o vopsea specială, vopsea peste rugină, care se poate aplica direct pe rugină. Această vopsea direct pe rugină este transformată și modificată, iar deasupra se formează o peliculă de polimer, protejând în mod fiabil suprafața metalică de umiditate.

Această modificare a ruginii încetinește procesul de coroziune prin prevenirea pătrunderii umidității, dar procesul se poate dezvolta în continuare sub peliculă. Pentru suprafețele metalice ruginite, pot fi utilizate și formule în două pachete, cu solvenți de bază și întăritor, ce conțin inhibitori de coroziune și aditivi țintiți pe bază de rășini epoxidice. Acestea sunt, un amestec dintr-o soluție organică a unui copolimer de clorură de vinil cu acetat de vinil cu adaos de rășină epoxidică.

În medii mai agresive, pentru finisare este necesară folosirea de vopsea peste rugină cu un grad mai mare de protecție, pe bază de solvenți, pentru suprafețele metalice ruginite. Acestă vopsea direct pe rugină are un grad mai mare de protecție datorită prezenței pulberii de aluminiu în compoziția ei și se lipesc foarte bine de suprafețele ruginite, fără să cadă.

Compoziția emailurilor anticorozive pentru metal include componente speciale care pătrund în metal prin cei mai mici pori și opresc distrugerea. Nu este nevoie să curățați suprafața veche la metal pur înainte de a aplica vopseaua, ci doar să periați fulgii de rugină care sunt gata să cadă.