Curățenia la mutarea într-o casă nouă

Curățenia la mutarea într-o casă nouă

17 ianuarie, 2019

Mutarea într-o nouă locuință reprezintă un moment important, pe care de cele mai multe ori îl așteptăm o lungă perioadă de timp și îl putem face doar de câteva ori în viață. Deși este un moment de care suntem foarte entuziasmați, este o sarcină foarte complexă cu care trebuie să ne confruntăm. Trebuie să pregătim documentația, să verificăm starea instalațiilor și a lucrărilor de amenajare efectuate, să achiziționăm diverse lucruri și să mutăm lucrurile pe care le avem deja, iar toate acestea trebuie să se întâmple într-o casă curată, în care am făcut curățenie, singuri sau folosind specialiști cu experiență în servicii de curățenie în cadrul curățeniei la domiciliu.

Oricum ar fi, curățenia la mutarea în casa nouă este esențială și îți va da garanția că totul este curat și fără pată.

În consecință, la mutarea într-o casă nouă, trebuie să ținem seama de câteva lucruri pe care trebuie să le facem în cel mai scurt timp și să profităm la maxim de toate resursele.

Cum facem curățenia într-o casă nouă?

O casă nouă, la cheie, sau preluată de la alt locatar, nu ni se pare niciodată suficient de curată. Întotdeauna trebuie să curățam mizeria ce se acumulează până ne mutăm, în general de la executarea diverselor lucrări de amenajare sau reparații.

▪️Curățarea casei se va face de sus în jos, deoarece mizeria acumulată în partea superioară va cădea pe podele, ultimele care se curăță. Se va începe cu curățarea prafului de pe plafoane și pereți, verificându-se dacă nu este nevoie de reparații. De multe ori operațiunea trebuie repetată, ținând cont de atmosfera încărcată cu praf și depunerea rapidă a acestuia la orice mișcare.

▪️Indiferent dacă casa este nouă sau a mai fost locuită se vor face, acolo unde este necesar, îmbunătățiri ale instalației electrice, de încălzire sau de apă, toate acestea însemnând lucrări cu spargeri de pereți și refacere a acestora.

▪️ Verificați cu simț de răspundere dacă aveți suficiente ferestre de vizitare pentru instalația de apă și în poziții corespunzătoare, pentru ca lucrările ulterioare să nu însemne spargeri de placaje sau faianță.

▪️ Se vor verifica scurgerile în baie, toaletă și bucătărie, precum și panta de scurgere spre acestea. Dacă este necesar se va reface panta la placarea pardoselii.

▪️ Modificările interioare, însemnând repoziționarea de uși interioare și pereți, vor fi făcute în urma consultării și analizării cu specialiști responsabili dacă lucrarea este posibilă și se va obține aprobarea pentru lucrare de la organismul de decizie.

▪️ Împreună cu toată familia se va hotărî designul fiecărei camere în parte.

▪️ Se va alege placajul pentru fiecare cameră, tapetul sau zugrăveala, dar și paleta cromatică a fiecărei camere.

▪️ După curățarea prafului se vor finisa plafoanele și pereții, inclusiv cu tapet sau în funcție de destinația camerelor, cu placajele dorite.

▪️ Se vor curăța zonele mai puțin accesibile precum lemnăria ferestrelor, pervazurile și nu în ultimul rând geamurile.

▪️ Ultima în camere va fi curățată, tratată și lustruită podeaua. Indiferent cu ce este placată, pardoseala este ultima care se curăță, pentru a nu munci de mai multe ori la curățarea ei. După aducerea mobilierului în casă va fi mult mai greu să realizați o curățare temeinică a podelei.

▪️ Tratarea suprafeței pardoselii va cere ceva timp dar camera fiind goală, nu vor exista multe probleme. Lustruiți și tratați podeaua înaintea așezării mobilierului.

▪️ Caloriferele trebuie verificate, iar dacă casa a mai fost locuită anterior, trebuie scoase și curățate de eventualele depuneri. Apoi se verifică și țeava de la coloana principală la calorifer, pe tur și retur, pentru că se poate colmata în timp.

▪️ Aerul condiționat moștenit de la foștii proprietari trebuie verificat, dar totodată trebuie curățate și verificate intrările și ieșirile din perete, precum și traseul de scurgere al condensului.

▪️ Se vor verifica dacă există sau se vor face acolo unde nu sunt toate legăturile la apă și canalizare pentru toate electrocasnicele ce vor fi folosite. Chiar dacă nu le procurați de la început, este bine ca instalația de alimentare și evacuare să fie amenajată deja.

▪️ Bucătăria va fi și ea amenajată și curățată începând cu tavanul, pereții și încheind cu pardoseala.

▪️ Bucătăria este zona în care se adună foarte multă mizerie, în special grăsime de la gătit. Dacă locuința nu este nouă și a mai fost folosită, curățați foarte bine pereții, eventual refaceți tencuiala în anumite zone, pentru a nu avea pete persistente pe pereți. De asemenea, trebuie refăcut tavanul, după ce a fost spălat și degresat foarte bine.

▪️ În bucătărie, după terminarea amenajărilor și finisajelor, se vor face chituirile, care trebuie să asigure lucrările atât estetic cât și funcțional, lăsând cât mai puține posibilități de ascundere a intrușilor.

▪️ Baia și toaleta trebuie curățate, placate cu gresie și astupate rosturile acestora. Dacă situația și culoarea acestora o cere se vor trata rosturile, prin ceruire și lustruire, împotriva murdăririi.

▪️ După curățarea prafului de pe pereți se va pune gresia și se vor astupa rosturile.

▪️ După fixarea obiectelor sanitare se vor face finisajele și chituirile finale.

▪️ Toaleta va fi cu siguranță ultima care va fi curățată, rămânând să fie aruncată în ea apa cu care s-a făcut curățenia în celelalte încăperi.

▪️ Observați dacă locuința se confruntă cu problema insectelor dăunătoare și mai faceți o dezinsecție înainte de a aduce lucrurile.

▪️ Este momentul să vă organizați locuința și să aduceți mobilierul, decorațiunile și hainele. Încercați să faceți totul cât mai ordonat și cu o cârpă de praf la îndemână.

▪️ După organizarea locuinței și după ce ați îndepărtat pe deplin praful este momentul fixării perdelelor, draperiilor și jaluzelelor.

preloader