Curiozități despre casele din Grecia: De ce sunt albe și au obloanele albastre?

Curiozități despre casele din Grecia: De ce sunt albe și au obloanele albastre?

8 iulie, 2022

Grecia este o destinație extrem de iubită de turiști, în special de români. Cei mai mulți dintre cei care se gândesc la Grecia, dincolo de claritatea apei, au în minte imaginile cu case văruite cu ferestre albastre. Te-ai întrebat vreodată de ce clădirile din Grecia sunt vopsite în albastru și alb?

Ai putea crede că se datorează faptului că aceste două culori se potrivesc cu steagul grecesc, cerul azur, marea albastră și valurile albe. Cu toate acestea, adevăratul motiv din spatele schemei de culori ale arhitecturii grecești nu a fost tocmai o decizie bazată pe estetică. De fapt, motivele sunt neașteptate, iată ceea ce se cunoaște despre simbolul caselor grecești, albe cu obloane albastre, tendință preferată de multe persoane care își amenajarea casei în stil mediteranean:

case stil mediteranean

  • Dezinfectarea clădirilor

În anul 1938, în Grecia au apărut numeroase focare de holeră, inclusiv în insule. Guvernul de atunci, condus de Ioannis Metaxas, a adoptat o lege prin care locuitorii erau obligați să dezinfecteze clădirile cu var. La vremea respectivă, varul era cel mai popular și cel mai la îndemână dezinfectant.

  • Crearea senzației de ordine

În același timp, ordinul de a picta totul în alb era în concordanță cu ideologia unui regim militar. Totul trebuia să fie asemănător, ordonat, impersonal. Acest lucru a fost păstrat timp de câteva decenii și a fost consolidat în timpul dictaturii de la sfârșitul anilor 1960 și începutul anilor 1970.

  • Reflectarea luminii și menținerea răcoarei

După perioada dezinfectării clădirilor, insularii au continuat să folosească calcar pentru a-și vopsi casele. Se știe despre culoarea alb strălucitor că ajută în reflectarea luminii soarelui, fapt ce contribuie la răcirea temperaturilor din interior.

  • Simbolul libertății

Obloanele caselor grecești nu sunt întotdeauna albastre, deși tinde să fie una dintre cele mai comune culori. Dacă ocolești insulele Ciclade, vei vedea obloane și alte suprafețe din lemn pictate în multe culori diferite. În mod tradițional, pescarii își vopseau obloanele caselor în orice culoare a rămas după ce terminaseră de revopsit barca.

Dar, se pare că nuanța „albastră” a fost adoptată fie de Metaxas la sfârșitul anilor 1930, fie cel mai probabil de regimul militar din anii 1960, care voia să înlăture în totalitate culoarea roșie, simbolul mișcării comuniste.

Totuși, culoarea albastră, care apare pe steagul grecesc, a devenit simbolul caselor din insulele grecești.