De ce ai nevoie pentru curățenia de iarnă

11 decembrie, 2018

Se apropie sărbătorile de iarnă și ne place sau nu, ne-am obișnuit, ca un fel de tradiție, să le așteptăm și cu o „curățenie de iarnă”. Asta pentru că la venirea iernii și frigului, în timpul sărbătorilor, ne dorim ca locuința noastră să fie un spațiu călduros și primitor, ordonat și curat, fără praf și alergeni. Un spațiu primitor în care să ne putem bucura de familie, daruri și toată magia Crăciunului.

Ca și în alte cazuri, pentru curățenia de iarnă nu este nici o problemă să apelăm la  servicii curățenie  profesionale, servicii făcute de specialiști care garantează lucrarea prin anii de experiență cumulați de echipă și tehnologia de top folosită. Trebuie doar să știm foarte clar ce urmărim, cu un plan foarte bine pus la punct.

Un plan bun, premisa unui rezultat pe măsură

Curățenia se va face urmărind un plan simplu:

▪️ Fiecare cameră trebuie să fie curățată pe rând, pentru a nu ți se diminua entuziasmul la gândul este foarte mult ce ai de făcut.

▪️ Nu fă pauze care să te distragă de la muncă, având lungi convorbiri telefonice sau cercetând email-ul sau Facebookul, pentru că te vei sătura foarte repede de făcut curățenie.

▪️ Scoate la aerisit ce este nevoie, șterge praful de peste tot, începând cu zonele înalte, după care aspiră foarte bine tapițeria, covoarele și pardoseala.

▪️ La ștergerea prafului nu se pulverizează soluția pe suprafața mobilei ci pe cârpă și apoi se șterge mobila de praf, pentru că așa vei economisi mai mult produs și astfel nici soluția de curățat nu se mai imprimă pe lemn.

▪️ Trebuie insistat cu aspiratorul sub mobilier, iar ideal ar fi ca sacul aspiratorului să aibă și un purificator, care să te ajute în lupta împotriva bacteriilor, acarienilor şi să parfumeze totodată încăperea.

▪️ Camera copilului nu trebuie supraîncărcată cu jucării de pluş, iar acestea ar trebui spălate în fiecare lună.

▪️ Geamurile se șterg impecabil folosind o lavetă cu microfibre, iar dacă atmosfera este ușor umedă, atunci uscarea nu este prea rapidă și se evită apariția de dâre inestetice.

▪️ Este de preferat să faci curăţenie în baie, la final. Cada, lavoarul şi vasul de toaletă trebuie curăţate la final pentru că vei avea mereu nevoie de ele pentru a spăla mopul, bureţii sau cârpele cu care faci curăţenie în restul casei. 

de-ce-ai-nevoie-pentru-curatenia-de-iarna

Chimic sau natural

Săpunurile sunt produse provenite din amestecul făcut la rece sau la cald, de grăsime, apă și cenușă. Săpunurile din comerț conțin mulți produși chimici, unii dăunători sănătății. Terpinolul, benzaldehida, acetatul-benzil, sulfatul de sodiu, triclosanul sunt toate chimicale de cea mai rea speță, care irită, produc alergii, dermatite sau chiar mai rău. Săpunurile naturale rămân varianta cea mai sănătoasă dar chiar dacă nu sunt foarte greu de procurat, sunt relativ scumpe și nu totdeauna arată foarte bine.

Detergenții sunt produși de sinteză, având o structură asemănătoare cu cea a săpunurilor. De aceea, ei sunt agenți de spălare și curățire, modificând tensiunea superficială a apei de spălare. Se poate aprecia că detergenții au o putere de spălare superioară săpunurilor. Frecvent detergenții includ elemente și combinații chimice cu rol de substanțe curățitoare active.

Dacă folosiți săpunuri și detergenți populari, renunțați la aceia care se declară antibacteriene, pentru că distrug flora activă naturală de la suprafața pielii. Alege detergenții și săpunurile lichide, ceva mai blânde decât cele solide. 

de-ce-a-nevoie-pentru-curatenia-de-iarna

Bine înarmat cu produse de curățat naturale scapi de multă bătaie de cap

▪️ Un detergent concentrat va curăța toate suprafețele și petele mai rezistente.

▪️ Spală totul cu o cârpă moale, înmuiată în apă călduță cu detergent, iar cu o soluție slabă de oțet cu apă, revigorează culorilor tapițeriei și covoarelor.

▪️ O parte apă amestecată cu o parte oțet natural din vin formează o soluție miraculoasă, cu care se poate curăța aproape totul în casă. Nu te teme de miros, după o oră aroma specifică dispare.

▪️ Folosește soluția de oțet ca pe orice soluție de curățat geamurile.

▪️ Pentru oglinzile prețioase trebuie redusă concentrația de oțet, pentru a nu risca degradarea argintului oglinzilor.

▪️ În baie se curăță chiuveta, faianța, cada și robineții nichelați cu soluție de oțet.

▪️ Pentru toaletă se folosește oțet 100%, care după pulverizare se lasă să acționeze 30 minute. Oțetul dezinfectează și dizolvă depunerile de săpun și piatră

▪️ Nu folosi oțetul pe marmură, o atacă și o pătează.

▪️ Pentru baie se poate folosi un înălbitor pentru colțuri, care va reda aspectul alb de altădată și va da impresia că baia a fost renovată de curând.

▪️ Sucul de lămâie curăță perfect alama, cuprul, faianța și lemnăria laminată.

▪️ Amestecul dintre sucul de la o jumătate de lămâie și o ceașcă cu ulei de măsline, agitat bine, va reda luciul mobilei pe care o lustruim.

▪️ Din amestecul de suc de lămâie cu oțet și bicarbonat de sodiu se obține o pastă care este cel mai eficient praf de curățat pentru suprafețele din lemn, piatră, marmură, chiuvete sau robineți.

▪️ În cuptorul încălzit la 250⁰C, lăsat să se răcească 10-15 minute, se pulverizează o soluție non-abrazivă, care se lasă să acționeze circa 20 minute, apoi se freacă și se limpezește cu buretele.

▪️ Cuptorul cu microunde se curăță cu zeama de la o lămâie stoarsă și amestecată cu 300 ml apă. Vasul se pune în cuptorul cu microunde la putere maximă, timp de 5-10 minute, după care se șterge cu un prosop de hârtie. Își va recăpăta mirosul proaspăt.

▪️ Ca să scapi de mirosul neplăcut din frigider trebuie să faci curăţenie printre pliurile de cauciuc ale uşilor şi să desfunzi regulat scurgerea de pe peretele din spate al frigiderului. Amestecă un sfert de cană cu oţet şi una sau două linguri de bicarbonat de sodiu într-un litru de apă, foloseşte amestecul să ştergi toate suporturile şi toţi pereţii frigiderului.

▪️ Un detergent antibacterian pentru frigider este o siguranță în plus în perioada sărbătorilor de iarnă, când ușa frigiderului este manipulată foarte des.

preloader